… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Ezek az ételek segítenek aludni!

Ezek az ételek segítenek aludni!

Ha gyakran küzdünk az elalvással és nem ritka, hogy forgolódunk éjjel, érdemes megfontolunk az alábbiakat. Mit együnk, hogy jól aludjunk?

Az emberek egy részének komoly gondjai vannak az elalvással – másoknak pedig azzal, hogy tartós is maradjon az álom, ne ébredjenek fel minduntalan éjjel. Megint másoknak az a problémájuk, hogy nem tudnak ésszerű időben lefeküdni – éjjeli baglyok, akiknek aztán reggel nagy küzdelem kikecmeregni az ágyból.

Akármelyik csoportba is tartozunk, nem vagyunk egyedül. Márpedig alvásra nagy szükség van: segít, hogy frissek, vidámak lehessünk, tudjunk gondolkodni, koncentrálni. Erősen tartja immunrendszerünket, csökkenti esélyünket a szívbetegségekre és a magas vérnyomásra; megvéd a hízástól, bőrünk kellő pihenés mellett fiatalos marad. Ahhoz, hogy jól aludjunk, helyes étrenddel is hozzá tudunk járulni. Íme néhány alvást segítő élelmiszer. Mit érdemes ennünk, hogy kielégítő legyen az éjszakai pihenés?

– Halat: a legtöbb hal – különösen a tonhal, lazac és a laposhal – tele van B6-vitaminnal. Erre szükségünk van a melatonin-képzéshez. Ez olyan hormon, amely sötét hatására alvásra késztet.

– Jázmin rizst: ha egy nehezen elalvó ember szénhidrátban gazdag ételeket eszik, így zöldségekkel vagy paradicsomszósszal készült rizst, sokkal előbb álomba merül – a magas glikémiás indexel (GI) rendelkező élelmiszernek köszönhetően, mint amilyen a jázmin rizs. Még a tudósok sem tudják igazán, hogyan működik a dolog, de úgy vélik, a magas glikémiás indexű étel nagyobb mennyiségű inzulint eredményez, mindez növeli a vérben az alvás-előidéző triptofán arányát más aminosavakhoz.

 Meggylét: egy tanulmány szerint a melatoninban gazdag meggylé alvást segítő ital.  Amikor az álmatlanságban szenvedő felnőtt alanyok napi két alkalommal meggylét ittak, némi enyhülést tapasztaltak álmatlanságuk súlyosságát illetően.

– Joghurtot: a tejtermékek, így a joghurt és a tej egészséges mértékű kalciumhoz juttatnak. Kutatók szerint a kalcium hiánya okozhatja, ha valakinek nehezen megy az elalvás.

– Teljes kiőrlésű gabonát: a bulgur, az árpa és más teljes kiőrlésű gabonák magnéziumban gazdagok. Ha túl kevés magnézium van szervezetünkben, az nehezítheti az alvást. Ha el is alszunk, könnyen felébredünk éjjel és nem tudunk visszaaludni.

– Kelkáposztát: nemcsak a tejtermékek vannak tele kalciummal – a zöld leveles zöldségek, így a kelkáposzta is egészséges adag kalciummal büszkélkedhet. Mint már említettük, a kalciumhiány alvási  nehézségeket okozhat.

 Banánt: a banán káliumban gazdag, de jó adag B6-vitamint is tartalmaz, mely a melatonin képződéséhez szükséges.

– Csicseriborsót: ez a hüvelyes növény is gazdag B6-vitaminban, ezért fogyasztása igencsak ajánlott az alvással küzdőknek.

– Vitaminnal dúsított gabonapelyheket: szintén a B6-vitamin-tartalom miatt fontos dúsított gabonaféléket enni. Ha a fentiek közül csak néhány élelmiszer fogyasztását beiktatjuk étrendünkbe, máris sokat tettünk a pihentetőbb alvásért!

Forrá: napiotthon.hu

Hozzászólások

Pin It on Pinterest