Szívünk egészsége köztudottan összefügg a hosszú és teljes élettel, így fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk ennek a létfontosságú szervnek. Ha beépíted diétádba a most következő ételeket, csökkentheted a szívbetegségek kockázatát, és növelheted szervezeted ellenálló képességét!
Avokádó
„Próbáld ki a pirítóst a vaj és a majonéz helyett egy kis ínycsiklandozó avokádóval”. – ajánlja Megan Madden dietetikus. Egy 1996-ban készült kutatás szerint, azok akik egy héten legalább egyszer ettek avokádót, azt tapasztalták, hogy 17%-al csökkent a koleszterinszint a szervezetükben. Mi több, a jó koleszterin emelkedett, míg a rossz koleszterin csökkent. Ha nem szereted magában a gyümölcsöt, fogyaszthatod akár turmixként is.
Olívaolaj
Egy 2011-ben készült felmérés arról adott bizonyítékot, hogy a 65 éves korosztály körében, akik rendszeresen használnak olívaolajat főzéshez, vagy salátákhoz 41%-al kisebb valószínűséggel kaptak agyvérzést, mint azok akik sosem fogyasztottak. Lehetőleg készítsd olívaolajjal a tésztákat más szószok helyett, azonban tartsd be itt is a mértéket, mivel ez is, mint a többi olaj gazdag kalóriatartalommal rendelkezik.
Vörös áfonya
Kutatások azt mutatják, hogy a káliumban gazdag áfonya segíthet csökkenteni a rossz koleszterin szintjét, és növeli a jó koleszterint a szervezetben. Rendszeres fogyasztása a szívbetegségek kockázatát 40%-al csökkenti.
Spenót
A spenót gazdag kálium és folsav forrás, így hatékonyan csökkenti a vérnyomást, és a közelmúltban végzett kutatások szerint, a szívbetegségek kockázatát is. Fogyaszthatod salátákkal, natúr tojáslepénnyel, és finom tésztasalátákkal is.
Lazac
A zsíros halak, mint pl. a makréla, a hering, a tonhal, vagy a lazac tele van omega-3 zsírsavakkal. Heti kétszeri fogyasztása megelőzi a szívbetegségek kialakulását, és megszüntetik a gyulladást a szervezetben. Vacsorára is kiváló lehet, mivel alacsony kalóriatartalma nem emeli a kalóriák számát sem.