… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Praktikák, amikkel meggyorsíthatod az ebéd elkészítését

Praktikák, amikkel meggyorsíthatod az ebéd elkészítését

Úgy érzed, egy igazi örökkévalóság, amíg elkészíted az adott napra a meleg harapnivalót? Előbb nyúlsz a telefon után, hogy menüt rendelj a helyi étteremből, minthogy pár perc alatt összedobj valamit? Ezzel nem vagy egyedül, nem csupán a tapasztalatlanság, az időhiány végett is sokan döntenek a rendelés mellett, pedig az ebédfőzés néhány praktikával akár gyorsabb is lehet, mint a futár.

Dönts gyorsan
A tapasztalt háziasszonyok bármilyen otthon fellelhető alapanyagból, gyakorlatilag gondolkodás nélkül háromfogásos vacsorát készítenek, de a kezdeti rutintalanság során több fiatal nőnek elmegy a kedve a próbálkozástól. A gyorsaság első lépése a döntésben rejlik, amit megkönnyíthetsz egy rendkívül egyszerű praktikával, amire csak egyszer kell időt szánni. Egy táblázatba gyűjtsd össze azokat az ételeket, amiket gyakran elkészítesz, majd rendszerezd őket úgy, ahogy számodra a legpraktikusabb. Létrehozhatsz egy oszlopot a gyors ételeknek, a kevés alapanyagra épülőknek, de nemes egyszerűséggel csoportosíthatsz levesek, húsfélék, egytálételek, főzelékek szerint is. Az elkészült táblázatot nyomtasd ki, majd mágnessel rögzítsd a hűtőtökön. Így nem kell túl sokat agyalnod azon, mi legyen az ebéd, elegendő csak rápillantanod a listára, és egy-két perc alatt akár az egész hétre szóló menüt is összeállíthatod.

Tipp: Érdemes a táblázatot azelőtt megvizsgálnod, mielőtt bevásárolni indulnál, így nem csupán a főzés időtartamán rövidíthetsz, hanem a vásárlásén is. Ha kész menütervvel és listával érkezel a boltba, pontosan tudni fogod, mit kell beszerezned.

Válaszd az egyszerűt
Nem olyan nehéz villámgyors és egyszerű menüt összedobni, mint ahogy az elsőre tűnik. A legtöbb ételt illetően sokkal inkább az előkészítés az, ami időt igényel, egyébiránt a főzés során nem kell folyton őrt állni. Ha a leggyorsabb ételeket kellene kiemelnünk, akkor egyértelműen a sült sovány húsok kerülnének az előtérbe. Ezeket frissen érdemes apróra vágni és zöldségekkel, rizzsel tálalni, de akár be is lehet őket pácolni, s a hűtőben tárolni, majd az étkezés előtt öt perccel kisütni. Ennél gyorsabb főételt keresve sem találnál, ráadásul könnyen változatossá teheted a menüt, hiszen a pácok és a köretek variálhatósága végtelen. Nem bonyolultak a főzelékek sem, bár az igaz, hogy többségükben kicsit több időt igényelnek, mint a frissen sült filék. Ha a gyorsaság számít, mindenképpen érdemes a mélyhűtött alapanyagokra voksolni, amik már a tisztításon és a főbb előkészületeken túl vannak. Így neked már csak annyi munkád akad, hogy a felfőzés után behabard, vagy rántással, turmixolással sűrítsd az ételt. Ha van egy kis időd, érdemes néhány fasírozottat készítened, amit a mélyhűtődben tárolhatsz. A későbbiekben bármilyen főzeléket készítesz, a feltétet csupán lassú tűzön meg kell sütnöd, így még többet rövidíthetsz a főzésen. Persze vehetsz kész, eleve mélyhűtött feltétet is, de azért olvasd el, mit tartalmaznak az aranyos gombóckák, hiszen egyáltalán nem mindegy, mi kerül az asztalra.

Főzz előre
Ha nekilátsz főzni, mindenképpen érdemes egyszerre nagyobb adagot készítened. Csaknem minden főétel lefagyasztható, így amikor végképp nincs időd arra, hogy finom ételt tegyél a család elé, elegendő csak előző nap benyúlnod a mélyhűtőbe, és elővenni azt a korábban félretett finomságot, amiből nagyobb adagot készítettél. Ez nem csupán időt és energiát spóroló praktika, hanem egyúttal kiváló megtakarítási lehetőség is, hiszen nem kell kétszer mosogatni, bekapcsolni a gáztűzhelyet és bevásárolni is elég egyszer.

Készítsd el előre
Végül, de nem utolsó sorban remek időspóroló praktika az is, ha a felszabaduló perceidet az étkezés előkészítésére szánod. Több olyan étel van, amit nagyon könnyű előkészíteni, s a tényleges étkezés előtt elegendő csupán megsütni, megfőzni. Példának okáért ilyen a panírozás, amit bármikor megejthetsz a nap folyamán, a hűtőből, mélyhűtőből ugyancsak előveheted a sütésre szánt falatokat. A rakott ételek is hasonlóképpen hasznosak, a rizst és a zöldségeket előre meg lehet főzni, s a darált húst is át lehet forgatni. A rétegezett finomságot a végső sütés előtt egész nyugodtan tárolhatod a hűtőben. A tészták szintén a leggyorsabb ételeink közé tartoznak, a feltét bármikor elkészülhet, a tésztát pedig tíz perc alatt készre főzheted, a mártással összeforgathatod és sajttal megszórva tálalhatod.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest