… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Késő őszi vitaminbomba: a padlizsán

Késő őszi vitaminbomba: a padlizsán

A sötétlila padlizsán amellett, hogy tele van a szervezetünk számára nélkülözhetetlen rostokkal, számos vitamint található benne, alacsony kalóriatartalma miatt pedig kiváló fogyókúrás csemege. A hideg idő beköszöntével érdemes minél többet fogyasztani belőle, hogy felfegyverezzük szervezetünket a betegségek ellen.

Magyarországon van, aki törökparadicsomnak nevezi, míg tükörfordításban nemes egyszerűséggel csak tojásgyümölcs címen emlegetik. Ez a különleges zöldség Indiából származik, hazánkba a törökök hozták be, szezonja július végétől késő őszig tart. Leginkább lila fényes héjáról lehet felismerni, melyet egy naszuin nevű antioxidáns anyagnak köszönhet.

Zsírégető finomság
A padlizsánban található nagymennyiségű rost és víz hatékony eszköz lehet azoknak, akik fogyni szeretnének. A rostok segítenek hosszan fenntartani a telítettség érzetet, így előételként fogyasztva megakadályozhatjuk a féktelen habzsolást. Ezáltal pedig jóval kevesebb kalóriát juttatunk a szervezetünkbe. A rostokat a gyomor lassabban emészti meg, így a teltség érzet akár hosszú órákon át is megmaradhat. Ez megakadályozza a két étkezés közötti gyakori nassolásokat. Emellett a zöldség zsírégető hatásának és alacsony kalóriatartalmának hála serkenti a súlyvesztés beindulását.

Antioxidáns csodaszer
Kutatások bebizonyították, hogy a padlizsán magas rosttartalma miatt hatékony ellenszere lehet a rákos megbetegedéseknek. Antioxidáns tulajdonságainak hála védi a szervezetet a szabad gyökök okozta károktól, a lila héjban található nauszin redukálja a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, valamint óvja a keringési rendszert. A zöldség emellett gazdag még egy klorogénsav nevű anyagban is, melynek szintén erős antioxidáns hatása van, segítségével csökkenthető a rossz koleszterin szintje.

Salaktalanító padlizsán
A padlizsán oldható és oldhatatlan rosttartalmának köszönhetően jó hatással van az emésztőrendszerre, és segíti a salakanyagok távozását.

Vitaminok
Ez a finom zöldség gazdag az olyan szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokban, mint a B1, B2, és B3-vitamin. A B1- vitamin a központi idegrendszerrel van szoros kapcsolatban, a B6-vitamin támogatja az idegrendszer egészségét, a B3-vitamin segít stabilizálni a vércukorszintet, és serkenti zsírégetést.

Így fogyaszd!
Bár a padlizsán csak kis mennyiségben tartalmaz zsírt, sütés közben azonban sokat magába tud szívni, ezért érdemes inkább főzve vagy párolva fogyasztani.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest