… ami az élethez kell!

Kezdőoldal SZTÁROK&DIVAT Keleti Andi – Család, Ízek, Cha-cha-cha

Keleti Andi – Család, Ízek, Cha-cha-cha

Család, Ízek, Cha-cha-cha címmel tavaly jelent meg Keleti Andrea első szakácskönyve. A népszerű táncosnőt főzésről, ízlésről, diétáról kérdeztük, illetve arról, hogyan tudja összeegyeztetni a családot és a munkát. Mikor és hogyan tud feltöltődni egy-egy fárasztó nap után, és hogy kiknek is ajánlja a csodás képekkel illusztrált könyvét.

Andi, gyerekkorod óta a tánc határozza meg az életedet, honnan jött az ötlet, hogy szakácskönyvet írj?
A táncot idő közben „beelőzte” a család, az elmúlt tíz évet inkább a jókedvű együttlétek, nagy közös főzések és étkezések határozták meg. Kellett idő, hogy belerázódjak a konyhai alkotásba, de mára – a visszajelzések alapján- ez nagyon jól sikerült. A szakácskönyv ötlete már egy ideje ott motoszkált bennem, szerettem volna átadni az eddigi tapasztalataimat másoknak is. Az utolsó lökést az adta, amikor a receptes füzetemet leemelve a polcról ezer-felé hullottak belőle a kipróbált és szeretett, jobbnál-jobb receptek. Úgy döntöttem, hogy ezeket muszáj rendbe tenni és egy gyönyörű kötetbe rendezni.

A mai felgyorsult világban jellemzően a nők többsége csak házasság után tanul meg főzni? A Te esetedben is hasonlóképpen történt?
Abszolút! A házasságunk kezdetén, heti „száz” óra tánc, verseny és edzés mellett sem időnk, sem igényünk nem volt az otthoni konyha vezetésére. Igazából a gyerekek érkezésével változtak meg a dolgok.

Fontosnak tartod, hogy a családod egészségesen táplálkozzon?
Nemcsak a gyerekek, de a felnőttek esetében is nagyon fontosnak tartom az egészséges táplálkozást. Nálunk inkább gusztusosan tálalt gyümölcsökből áll a nassolás. Persze azért havonta egy-két alkalommal „becsúszik” egy nagy, közös sütizés, de ez tökéletesen belefér.

 A szakácskönyvben mennyire kapnak helyet az egészséges és a diétás ételek?
Nem törekedtem arra, hogy kifejezetten diétás ételek kerüljenek a Család, Ízek, Cha-cha-cha című kötetbe, arra viszont igen, hogy egészségesek. Márpedig az egészséges fogások jól jönnek a vonalaikra vigyázóknak is. Persze azért bekerült a könyvbe egy-két ellenállhatatlan tésztaétel, vagy vasárnap reggelekre a nagyi-féle lángos receptje is.

Szülés után bizony sokszor megváltozik a hölgyek alakja? Neked hogyan sikerül ilyen szuper formában tartanod magad?
Nos, két gyerkőc után az én alakom is megváltozott, de az egészséges táplálkozás nagyon sokat segít abban, hogy karban tartsam a testem. Mellesleg ha jobban belegondolok, pont a gyerekek miatt változtattam az életmódunkon, étkezési szokásainkon, úgyhogy ezen a téren is sokat köszönhetek nekik.

Aktív táncos korodban mennyire játszott szerepet az életedben az evés? Vigyáznod kellett, hogy ne hízzál el, vagy a tánc mellett nem volt szükséged diétára?
Akkoriban – nem csak táncosként, de trénerként is működve – napi 10-12 órán át mozogtam, táncoltam, egyszóval kemény fizikai munkát végeztem. Emellett nyilván kevésbé kellett odafigyelni arra, hogy hány kalória megy be, hisz úgyis mindet elégettem. Bár az akkori feszített tempó mellett nem is nagyon volt fontos az evés, ami –ma már tudom- hiba volt.

Sok férfi szeret főzni, Zoli mennyire mozog magabiztosan a konyhában?
Ezen a téren is nagy büszkeségem a férjem: számára a főzés inkább hobbi, szeretettel, lelkesen jön a konyhába. Alkalmanként főz, de olyankor mindig valami csodát rak elénk az asztalra.

Szívesen főzöl újdonságokat vagy inkább a megszokott ízekhez ragaszkodsz?
Lelkes újító, szenvedélyes kísérletező vagyok. A szakácskönyvből ez ki is derül: előszeretettel öltöztetem a régi, hagyományos ételeket mai, modern, egészséges köntösbe.

Napjainkban egyre többen kedvelik az ázsiai (indiai, japán, thai, stb.) konyha remekeit, de sokan inkább a mediterrán konyhához vonzódnak. Mely nemzetek ételei állnak hozzád a legközelebb?
Ezek mind! Bár meg kell mondjam, az indiai fűszerekkel csínján bánok. Mindazonáltal imádjuk az egzotikus ízeket és nálunk gyakran kerül a tányérra olyan étel, amelyben a magyar és a külhoni ízek keverednek.

Meglehetősen elfoglalt vagy. Férjeddel közösen vezetitek a neveddel fémjelzett tánciskolát, tv-műsorokban szerepelsz, emellett meg kell felelned anyukaként és feleségként is. Jut időd a pihenésre?
Őszintén szólva nem igazán. Megpróbálom a napi kötelezőkben megtalálni a kikapcsolódást, a hobbimat, pont így alakult ki a főzés szeretete és így jött a szakácskönyv is.  De van egy mások által furcsának tartott hóbortom, ami tökéletesen kikapcsol: a söprögetés.

A recepteken kívül milyen egyéb praktikus tanácsokkal látod el az olvasóidat?
Tízéves háziasszonyi tapasztalatom van ebben a könyvben, megpróbáltam belesűríteni olyan praktikus tanácsokat, hogy szerintem melyek az egészségesen vezetett konyha nélkülözhetetlen alapanyagai, vagy mondjuk, hogyan tudjuk ellenállhatatlanná tenni a gyerekek számára az addig nem nagyon favorizált zöldségeket, halételeket.

Kiknek ajánlanád első szakácskönyvedet, kezdők és haladók is találhatnak benne újdonságot?
Mindazoknak, akik szeretnek törődni a szeretteikkel és szeretnek vagy szeretnének egy finom, egészséges, de mégis praktikusan elkészíthető étellel örömet okozni nekik és mosolyt varázsolni az arcukra.

Fotó: Just Creative

Hozzászólások

Pin It on Pinterest