A vakációnak már a gondolata is kisimítja az idegeket. És ebben a különleges relaxáló hatásban fontos szerepe van annak is, hogy a pihenés kapcsán már előre tudjuk: az utazás alatt mennyei dolgokat fogunk enni. Hazánk tele van kulináris kincsekkel, és a különböző tájegységekre jellemző ízek éppen olyan változatosak, mint a látnivalók. Ezúttal a Bükk kortyolható és ehető finomságainak titkait mutatjuk be. Lássuk, miket érdemes feltétlenül megkóstolni! (x)
A bükki borvidék bódító aromái
Vitathatatlan tény, hogy az a jó bor, amelyik ízlik. A jó hír az, hogy Magyarországon kiváló borok készülnek, így bármerre is járunk, bőven van mit megkóstolni. A Bükk környékének érdekessége, hogy az itt készülő fehér borok történetesen kiválóan illenek a régió egyik klasszikus ételéhez, a pisztránghoz. Az itteni borvidék egyik legismertebb fajtája a Zenit, de érdemes megkóstolni a Bálvány névre hallgató közösségi bort is. Ha inkább a saját “szakállunkra” barátkoznánk a borokkal, induljunk pincetúrára, ám ha egy komplex gasztroélmény a cél, jelentkezzünk be egy vezetett borkóstolóra, amely során alaposabban is megismerkedhetünk a különböző fehér és vörös tételek jellegzetességeivel, aromáival és zamatával.
A tiszaújvárosi Tisia Hotel & Spa-ban például több gasztronómiai program is van, többek között borkóstoló is. Ha pedig a boros koccintások mellett az éhségünket is csillapítanánk, borvacsorára is bejelentkezhetünk. A többórás eseményen a gondosan válogatott borokhoz megálmodott ételeket kínálnak, és mire mindent végigkóstolunk, nemcsak a jóllakotság garantált, hanem az is, hogy sokkal többet fogunk tudni a Bükki borvidékről, valamint a szőlészet és a borászat világáról.
Gomba minden mennyiségben
A Bükk bővelkedik különféle gombákban, nem csoda, hogy az itteni ételekben is gyakran visszaköszönnek a kalapos finomságok. Az egyik leggyakrabban használt gombafaj a vargánya, amely a leveseket éppúgy megajándékozza a föld és az erdők semmihez sem hasonlítható aromáival, mint a pörkölteket vagy más főételeket.
Az erdőkben bőven található vargánya számos étel alapanyaga: levesekben, pörköltként vagy köretként is megjelenik.
A Bükkben vagy annak környékén járva a gombák királyát, a markáns ízű szarvasgombát is ízleljük meg, mivel a régió klímája és adottságai kifejezetten kedveznek bizonyos szarvasgomba-fajoknak.
Fontos tudni, hogy szarvasgombának nagyon karakteres íze van, épp ezért egészen kis mennyiség is elég belőle. Ha néhány hajszálvékony szelet szarvasgombát tesznek a leves tetejére, belereszelik egy könnyű tésztába, esetleg rusztikus ízű sajtok mellé kínálják, kétségtelenül felejthetetlen gasztroélmény vár ránk.
Hallatlanul halas kalandok: a pisztrángok nyomában
Ha szeretjük a halat, a Bükkben vagy annak környékén járva szinte kötelező megkóstolni a frissen sült pisztrángot. A szilvásváradi Szalajka-völgyben például frissen fogják a halakat: a klasszikus ízek kedvelőinek a roston sült verziót ajánljuk – a fűszer mindösszes só, bors és citrom! – de a hidegen füstölt pisztráng vagy a tejfölösen elkészített verzió is mennyei. Jó hír, hogy pisztráng-ügyben a szálkafóbiások is megnyugodhatnak: a legtöbb helyen tökéletesen filézett hal kerül a tányérra, így gondtalanul élvezhetjük az ízeket!
Édes csábítás sok töltelékkel
A rétes sokak kedvence, és nem véletlenül, hiszen a leheletvékony tésztalapok ölelésében megbújó szaftos töltelék olyasfajta kulináris élmény, amelyet vétek lenne kihagyni. Noha a rétes az ország számos más részén is kapható, a Bükkben hagyományosan része a süteménykultúrának.
Szinte mindegy, milyen ízvilágot választunk, a jóleső majszolás garantált, ám a régióban a diós és a mákos rétes az egyik fő specialitás.
Láthatjuk tehát, hogy a Bükkben sok szempontból hódolhatunk a kulináris örömöknek. Ha szeretnénk kicsit “szervezettebben” megismerkedni a térség legjobb ízeivel, érdemes tematikus kóstolókra befizetni: a Tisia Hotelben több ilyen opció is elérhető, ráadásul, ha módunkban áll néhány napot a szállodában eltölteni, wellnessezéssel is megkoronázhatjuk a gasztronómiai élményt! (PR-cikk)