… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Párkapcsolat Társfüggőség- Mikor a szerelem kórossá válik

Társfüggőség- Mikor a szerelem kórossá válik

A szerelem felemel és jobbá tesz, vagy összetör, és megaláz. Egyre több olyan embert látni, aki inkább él egy rossz kapcsolatban, ahelyett, hogy szembenézne az egyedülléttel. A párkapcsolat ugyanúgy, mint a drog, komoly függőséget okozhat, ilyenkor minden csak a másikról szól, és már nem a társunkhoz, hanem a kapcsolathoz ragaszkodunk!

A társfüggőség jelei

Drog, alkohol, cigaretta, párkapcsolat. Látszólag az utolsó kilóg a sorból, valójában azonban mind a négyben közös, hogy komoly függőséget okozhat. Egyre többet látjuk barátaink, barátnőink körében a megrögzött szeretet utáni vágyat, a mindent megengedő szerelmet, és az őrült féltékenység jeleit. Ezek mind-mind egy olyan jelenségre utalnak, amit társfüggésnek neveznek.  A társfüggőségben szenvedő nő és férfi életét teljesen alárendeli a másiknak, gyakorlatilag, nem tud, olyat tenni párja, amivel eltaszítaná magától. Kapcsolat nélkül, a társfüggő csak fél embernek érzi magát, ezért mindent alárendel a másiknak, legyen szó programokról, vagy véleményről, egy idő után pedig a legdurvább problémákat is eltűri szó nélkül.

Az ilyen emberre jellemző, hogy amint, véget ér egy kapcsolata, azonnal menekül egy másikba, nem válogat, nem keresgél sokat, mivel minél hamarabb szeretné, ha biztonságban lenne. Sokan olyan párral kezdenek kapcsolatba, akivel előtte eszükbe se jutott volna randizni. Ugyanakkor az illető nem boldog igazán, de nem mer változtatni, mert fél párja elvesztésétől, mivel az a magányt jelentené.

A társfüggő mindent megtesz, hogy megfeleljen a másiknak, ezért sokszor nem jelzi, valójában mire lenne szüksége. Ezzel együtt viszont igyekszik, úgy alakítani a kapcsolatot, hogy az megfeleljen elvárásainak, ezért manipulálni próbál. Komoly jelző a beteges féltékenység, a szűk baráti kör, saját hobbi hiánya, és a rettegés a szakítástól. Ezek a tünetek az illető minden párkapcsolatában jelen vannak. Sok esetben a társfüggőség tárgya egy olyan ember, aki elveszettebb, vagy pátyolgatásra, gondoskodásra szorul, így a társfüggő ember fontosnak érezheti magát párja életében.

Mi okozhat társfüggőséget?

Mint az élet oly sok területén, itt is a gyermekkor a meghatározó, köztudott, hogy szüleinkkel való kapcsolatunk jelentősen befolyásolja későbbi emberekhez való viszonyunkat. Tulajdonképpen két dolog okozhatja a kóros szeretet utáni vágyat. Ha a szülők túlzásba vitték a szeretetet, vagy ellenkezőleg, nem fordítottak kellő figyelmet a gyereknek. Első esetben a társfüggő nem elég önálló, így olyan embert keres folyton maga mellé, aki vigyáz rá, akire támaszkodhat. Második esetben a szeretetet akarja pótolni, amit nem kapott meg a szüleitől. De akár önbizalomhiány, vagy az újdonságtól való félelem is függőséghez vezethet. A társfüggőség felismerése esetén gyógyítható.

Fontos, hogy a mai világban bizonyos szintű partnerfüggőség normális, és ameddig képes vagy nemet mondani, van saját véleményed, és kiállsz magadért a kapcsolatodban, addig nem fenyeget a függőség veszélye.  Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a folyamatos megalázás, vagy problémák jelenlétében véget is tudsz vetni egy nyilvánvalóan rossz kapcsolatnak. A barátok és a saját hobbi jelenléte az életben jelentős szerepet játszik, lehetővé teszi, hogy ne csak a másik okozzon örömöt, és hogy független legyél. Ezek egyébként a hosszú kapcsolat titkai is egyben, így nem árt az érem ezen oldalát is szem előtt tartani.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest