… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Párkapcsolat Tényleg számít, hány kapcsolata volt korábban?

Tényleg számít, hány kapcsolata volt korábban?

Nagy általánosságban mindenki az érzelmeire hagyatkozik, ha párválasztásról van szó, de legalábbis statisztika alapján jó eséllyel még senki nem szakított. Ugyanakkor mindenképpen érdekesek azok a kutatások, amik a párkapcsolatok számának okát, a későbbi viszonyok fenntarthatóságát vizsgálják.

Számítanak a korábbi kapcsolatok?
Jól mutatják a nők hűtlenségére, csapodárságára vonatkozó előítéletek, hogy a mai világunkban még mindig jelen van a diszkrimináció. Ez a témát érintően abban jelenik meg, hogy míg egy férfit egyenesen dicséret ér, ha sok hölgyet vihet az ágyába, addig egy nő esetében ez a hír sokszor felháborítónak, visszataszítónak minősül.

Nem kívánunk ennek jogtalanságáról vitát nyitni, de az biztos, hogy a férfiak listáján a tapasztalat sok esetben pluszpontnak minősül: elméletileg minél több partnere volt az illetőnek, annál nagyobb rutinnal bír. Ez a feltételezések szerint a későbbi állandó kapcsolatban hasznosulhat, mert bár vannak alapvető „fogások”, korántsem biztos, hogy a régi és az új partner mindenben hasonlít egymásra. Ha a férfi rutint szerez az élete során, kiismeri a különböző igényeket, akkor jó eséllyel feledhetetlen szeretővé válik, és szinte magához láncolhatja teljesítményével partnerét, amikor komoly kapcsolatot épít. De valóban így van ez? Csupán ebben számít a korábbi partnerek száma?

Érdekes kutatási eredmények
Virginiai kutatók azt állítják, hogy minél több partnere volt valakinek fiatal korában, annál nagyobb eséllyel lesz a későbbiekben is csapodár, ami alapja a boldogtalan házasságnak. Ez a kutatás azt feltételezi, hogy bár mindenki idomulhat, az alap természetén nem tud változtatni, s csupán ideig, óráig tudja elfedni valódi ösztöneit.

Emellett a kutatás szerint fontos szempont az is, hogy akinek kisebb az összehasonlítási alapja, az nagyobb eséllyel elégszik meg az aktuális helyzettel, kapcsolattal, szexuális élettel, mint az, aki sok mindent kipróbált, és tudja, hogy akár sokkal jobb is lenne.

A hűtlenség mellett szól sajnos az is, hogy a nagyszámú partnerrel bíró személyek nehezen tudják nélkülözni a szenvedélyt, ami a komoly kapcsolatokban idővel így is, úgyis alábbhagy. Ez persze nem azt jelenti, hogy a házasság, együttélés ne biztosítana másutt pótolhatatlan érzelmeket, érzéseket, de az egyedien felépített nemi életben is megjelenik idővel a rutin, ami bizony sok változatosságot kedvelő ember életében problémát jelent.

A nagyobb tapasztalat tehát nem mindig előny, sokszor csupán a kezdetekben számít pozitív eredménynek, de az ember lánya szerelemben általában csak utólag okos. Nyilvánvalóan, ha minden a helyén van a párkapcsolatban, akkor senki sem fog szakítani csak azért, mert egy statisztikai kutatás azt jelöli, hogy a hűtlenség és az elégedetlenség felütheti a fejét a kapcsolatában. Már csak azért sem, mert sajnos ez a probléma akkor is megjelenhet, ha csekély a száma a korábbi partnereknek. Ekkor egy másik felmérés eredménye lép életbe: a kisebb tapasztalat csökkenti a jó konfliktuskezelés esélyét, nem segíti a partnerek azonos hullámhosszra kerülését, nehezíti az elvárások teljesítését és a jó kommunikációt…

Szabó Böbe írása
Fotó: Csajok háborúja

Hozzászólások

Pin It on Pinterest