… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Amikor a Facebook kikészíti az idegeidet

Amikor a Facebook kikészíti az idegeidet

Amennyire jó dolog megtalálni régi ismerőseinket, pár kattintás után látni, hova jutottak az elmúlt években, annyira veszélyes is tud lenni a Facebook. A közösségi oldal nem csupán jó dolgokat tartogat, egyes helyzetekben valóban teljesen kikészítheti az idegeidet.

Féltékenységi roham
Amennyiben a kedvesed is fenn van a közösségi oldalon, úgy előfordulhat, hogy álló nap nyomon követed a ténykedéseit. Ha túlságosan is féltékeny vagy, akkor mindenben potenciális vészhelyzetet fogsz látni. Azonnal a kapcsolatotokat fogod félteni, ha tetszik neki egy csinos hölgy képe, elméleteket gyártasz, miért nem akarja idejekorán kitenni, hogy egy párt alkottok, és egy hetes haragra ad okot, ha nem ír vissza azonnal az üzentedre… Manapság olyan sokan élik életük jelentős részét a világhálón, hogy az ott történteket legalább annyira komolyan veszik, mintha azok ténylegesen, három dimenzióban is végbementek volna.
Mi a megoldás? Ha már többször összevesztetek a világhálón történteken, és minduntalan bebizonyosodott, hogy feleslegesen féltékenykedtél, akkor az a legjobb, ha leiratkozol a kevésbé fontos frissítéseiről (mihez szólt hozzá, mi tetszett neki). Arra koncentrálj, miként bánik veled a való életben, ne az legyen a mérvadó, hogy tetszett-e neki egy régi ismerős legújabb profilképe.

Nehezebb feledés
Néhány évvel ezelőtt még csak ki kellett mondani, hogy itt az ideje a szakításnak, ha akartuk, intézhettük úgy, hogy az ex soha többet ne találkozzon velünk. Elég volt telefonszámot váltani, vagy az övét kitörölni, egy ideig tudatosan kerülni, és a feledés máris könnyebben ment. Manapság erre nem igazán van lehetőség, elvégre vagy azt figyeljük, szívünk választottja kivel jött éppen össze, miként hirdeti, hogy egyedülálló, vagy mi magunk gondolkozunk azon, mit osszunk meg, nehogy még jobban belerúgjunk az összetört szívű ex-kedvesbe.
Mi a megoldás? Ugyancsak az a legjobb, ha leiratkozol az ex frissítéseiről, sőt, egyes helyzetekben a törlés/tiltás segít a legtöbbet, legalábbis az első néhány hónapban garantáltan. Az ex-kérdés csak kevés kivételtől eltekintve nem jelent kínos, vagy éppen fájó emlékeket, így mindkettőtöknek az a legjobb, ha kevesebbet tudtok a másikról. Egyébiránt van arra mód, hogy megosztásaidat bizonyos emberek, csoportok elöl elrejtsd, így kiküszöbölheted, hogy még jobban megbántsd azt, akit valaha nagyon szerettél.

Rombolja a kedvedet
Elméletileg az ember azért megy fel a közösségi oldalra, hogy feltöltődjön, jobb kedvre derüljön, tájékozódjon arról, mi történik legkedvesebb ismerőseivel. Ehhez képest manapság csak kevesen használják arra ezt a portált, amire valóban kellene. Jóval többen osztanak meg sokak számára a legkevésbé sem érdekes információkat, képeket (halálesetek, rasszizmus, állatkínzás, vérre menő politizálás stb.), nem is beszélve a nagy átlag számára nem igazán inspiráló, sokkal inkább önbizalom-romboló, félmeztelen női, vagy éppen férfitesteket.
Mi a megoldás? Az energiavámpírok nem csupán a hétköznapokon munkálkodnak, ott vannak az online médiában is. Jobb, ha megszabadulsz tőlük, akár törlés, akár leiratkozás formájában, te magad pedig ne kedvelj olyan tartalmakat, amik túl gyakran osztanak meg hasonló információkat.
Ha ez túl macerás számodra, akkor add hozzá a szívedhez közel álló embereket egy listához (pl. család, barátok), így nem kell a főoldalon böngészned az érdektelen tartalmak között, elég rákattintanod a listára, és máris kizárólag a tagok frissítéseit fogod látni.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest