… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Hol költöztök össze? Ezek lesznek az előnyei és a hátrányai

Hol költöztök össze? Ezek lesznek az előnyei és a hátrányai

Az összeköltözés sokak szerint már fél házasság, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan sikerül. Összeköltözni persze lehet gyorsan, fokozatosan, új lakásban, régiben, sőt, akár egymáshoz is bútorozhattok. De milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnotok?

Ha hozzád költözik
Ha hozzád költözik a szerelmed, akkor annak igen nagy előnye, hogy nem igazán kell sokat pakolásznod. Mindösszesen annyi helyet kell biztosítanod számára, hogy kényelmesen elférhessen a holmija. Esetedben minden marad a régi kerékvágásban, ugyanúgy és ugyanonnan fogsz munkába járni, a jól megszokott konyhádban főzögethetsz, az összes szeretett holmid és ruhád a saját helyén fog rád várni. Amennyiben a kedvesed felmondja a korábbi lakhelyét, elsősorban neki kell gondoskodnia arról, hogy a feleslegessé vált bútorait, berendezési tárgyait milyen formában tárolja, adja el. Te leginkább csak támogató fél lehetsz, hiszen lényegében az ő döntése, mit kezd az addigi életével, az azt kitevő holmikkal. Emellett sok türelemre lesz szükséged, hiszen sok férfit nem is igazán az összeköltözés ténye riaszt el, hanem éppen az a sok hercehurca, ami vele jár, főleg akkor, ha neki kell más lakásába, életébe beilleszkednie. Mondhatjuk, hogy az a legritkább, hogy a férfi költözik a nőhöz, erre az erősebbik nem csak kivételes esetekben vehető rá.

Ha te költözöl hozzá
Ez már jóval gyakoribb eset, hiszen mint írtuk, sok komoly kapcsolatban a férfiak nem visszakoznak az összeköltözéstől, csupán eszükben sincs végelegesen lezárni az addigi életvitelüket. Jobban szeretik, ha nem kell túl nagyot kockáztatniuk, így az összes előbb elsorolt előnyt bezsebelik maguknak, miközben kapnak a lakásukba egy csodás háziasszonyt. Sajnos ebben az esetben neked kell számolnod azokkal a hátrányokkal, amikkel a barátoknak kellene, ha ő költözne hozzád. Másfajta menet- és napirendet kell kialakítanod, meg kell szoknod az új lakást, konyhát, hiszen egészen más valahol időnként ott aludni, mint ott lakni, odaköltözni. Nem minden férfi viseli azt könnyen, ha belakják a legénylakását, még akkor sem, ha lényegében szeretnék az előrelépést. Ugyanakkor nem szabad elfelednetek, hogy ha nem változtattok semmin, akkor te nem fogod magadénak érezni a közös otthonotokat. Persze érthető a másik oldal is, hiszen a te lakásodban, szobádban nyilván érzékenyen érintene minden változás, mivel számodra minden úgy tökéletes, ahogy van. Nagy szerelem kell ahhoz, hogy ne érezzük belerondításnak az új lakó ízlését, holmijait, esetleg a kuplerájt, amit maga után hagy. Sajnálatos módon előfordulhat, hogy az lesz a benyomásod, hogy lényegében vendég vagy, nem igazi lakótárs, márpedig ha valahol, akkor otthon nem szabad ezt érezned.

Ha új lakást vesztek ki
Ez a legideálisabb helyzet, ami történhet veletek, még ha mindkettőtöknek lemondásokkal kell szembesülnie a kezdetekben. Az új, közös lakásnak gyakorlatilag csak előnyei vannak, hiszen mindketten kiélhetitek kreativitásotokat, a magatokénak érezhetitek a megalkotott teret. Egyformán osztozkodhattok a pénzügyeken, hiszen nem tűnik egyenlőtlen erőviszonynak a csekkek és az alapvető élelmiszerek megosztása, elvégre nem külön-külön, hanem közösen biztosítjátok a lakhatást is. Mivel a nulláról kezditek, mindkettőtöknek ugyanannyi erőt, energiát és fantáziát kell belefektetni abba, hogy közös otthont tudhassatok a magatokénak, mindkettőknek át kell szerveznie az életét, nincs kivétel. Ennélfogva egyikőtök sem érezheti magát kirekesztettnek, elhanyagoltnak magát, és az önsajnálatnak sincs helye, hiszen ugyanazt élitek át, miközben záros időn belül közösen élvezhetitek a munka gyümölcsét.

A sok előny végett akkor is érdemes elgondolkozni az új lakás bérlésén, ha egyikőtöknek, vagy akár mindkettőtöknek van lakása. Pénzkidobásnak tűnhet, de ha közösen béreltek egy új lakást, akkor a sajátotokat kiadhatjátok. Ez egyfajta szabadságot is ad mindkettőtöknek, hiszen ha meggondoljátok magatokat, még mindig van mód rá, hogy egyet visszalépjetek. A két lakás bérbeadásából származó összegből pedig vagy bőségesen fedezhetitek az addigi életszínvonalatokat, vagy megengedhettek magatoknak egy jobb lakást, esetleg néhány extrát.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest