… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Már a szerelem is hízlal?!

Már a szerelem is hízlal?!

Sok párkapcsolatban élő barátnőmtől hallom, hogy mióta együtt vannak választottjukkal, megállíthatatlanul zúdulnak rájuk a kilók. Sajnos a szerelem olykor valóban hízlal, és ez főleg a hosszú idő óta együttlévő párokra igaz. Utánajártunk mi lehet az oka ennek a különös jelenségnek.

Együttélés, mint rizikófaktor?
Alapvetően egy nő életében két olyan szakasz van, amikor magasabb a hízás kockázata. Az egyik az anyaság bekövetkezése, a másik a menopauza. A Queenslandi Egyetem kutatói szerint, azonban létezik egy harmadik ilyen rizikó faktor is, nevezetesen, amikor nő és férfi összeköltözik. A tanulmány 6458 ausztráliai nő testsúlyát követte nyomon 10 éven keresztül. Azt találták, hogy a gyermektelen 20-as, 30-as években járó nők, akik együtt élnek párjukkal több súlyt szednek fel, mint szingli sorstársaik. És hogy mi az oka ennek a megdöbbentő adatnak?

Egy tányérból esznek, mindig összevesznek…
Annette Dobson az egyetem professzora szerint, amikor a párok összeköltöznek, vagy sokat vannak együtt, alkalmazkodnak egymás étkezési szokásaihoz. Általában a nők a simulékonyabbak, mivel egyetlen pizza szelet, vagy  egy tál zöldség a férfiak fél fogára sem elég, így azt esszük amit a másik. Bárhová is megyünk, a programok mellé valahogy mindig kerül egy kis nassolnivaló. A mozizáshoz nachos, vagy cukorka, a plázázáshoz gyorsétterem dukál.

Evés, mint program
Gyertyafényes vacsora, romantikus hangulat. A randi helyszínek közül talán az éttermek a legkedveltebb célállomások. Évforduló, Valentin nap, Szilveszter, születésnap, ünneplésre mindig van ok, igaz? Ha pedig éppen nem egy jó étteremben édeleg az ember párjával, akkor otthon főzőcskéznek együtt. „A párok mindig alkalmat teremtenek az evésre, állandó programként kezelik.” – állítja Kate Cody, az ausztrál Weight Wachers kiadója és programigazgatója.

Sport helyett pasizás
A legtöbb nő miután ráakadt a „Nagy Ő-re” motiválatlanná válik a sportban, és ha akad néhány szabad órája, inkább szerelmével mulatja az időt. Nem csoda, hiszen, pasi, munka és sport nehezen fér meg egyetlen életben.

Kata 23 évesen ismerkedett meg párjával, akkoriban szinte heti rutin volt, hogy eljárt futni  barátaival. Amikor azonban összeköltöztek kedvesével a sportolás szerepét átvette a románc, és mikor megváltoztatta életvitelét, egyúttal ruhamérete is drasztikus átalakulásnak indult. „Hat kilót híztam. Egy idő után ahelyett, hogy munka után futni mentem volna, Ádámmal ücsörögtem otthon. Ilyenkor legtöbbször finom tésztákat ettünk, ami mellé valahogy mindig került néhány pohár vörösbor is. – mondta a lány. Aztán ott voltak azok a finom csokoládék is, amiket Kata egyébként magától sosem vett volna meg a magas kalória tartalom miatt. Az édesség, azonban párja kedvence volt, így mindig vitt neki haza, majd együtt ették meg. Hát ki képes ilyen helyzetben megálljt parancsolni?

Egy kis bor, egy kis pezsgő…
Míg a randik elején a feszültségoldás kedvéért iszogatunk, később már a hangulat fokozása játszik szerepet az alkoholfogyasztásban. Ahogyan az evésre, úgy az ivásra is mindig van alkalom. Sok nő például bár nem szereti a sört, látva, hogy kedvese a nagy melegben megiszik egy-két korsóval, hirtelen ő is megkívánja. Az pedig köztudott, hogy a sörök és a különböző alkoholos itókák, bizony nem alacsony kalóriatartalmukról híresek.
Persze szerelmesnek lenni jó dolog, a jó falatokkal, és italokkal együtt pedig még nagyszerűbb élmény. Nincs is ezzel semmi baj. De nem árt észben tartani a határokat, a közös sport is élvezetes lehet, és újabb élménnyel gazdagíthatja a kapcsolatot!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest