… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Fontos tudnivalók, amiket levonhatsz a megcsalásból

Fontos tudnivalók, amiket levonhatsz a megcsalásból

Férfiak és nők életében is az egyik legfájdalmasabb dolog a megcsalás, ami sajnos alapjaiban rengeti meg a kapcsolatot, a bizalmat, a jövőbe vetett hitet. Persze mint minden nehéz helyzetből, úgy a megcsalásból is lehet tanulni: eláruljuk mit és hogyan!

Felesleges az önmarcangolás

Sajnos sok helyen azt sulykolják a nőkbe, hogy a megcsalásért főleg ők a felelősek, hiszen nem adtak meg minden a partnerüknek, aki így kénytelen volt máshol keresni a boldogságot. Nos, ez az állítás több helyen is sántít, és messze nem garantált, hogy mindenki életére igaz. Tény, előfordul, hogy a férfi hosszas unszolás, kérések ellenére sem talált otthon megértésre, de ebben az esetben messze nem a megcsalás volt az első tünet, legalábbis ami a probléma kiindulását feltételezi. Ugyanakkor a legtöbbször arról van szó, hogy a férfiak élnek az adott lehetőséggel, egyszerűen nem is tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget, hiszen a testi örömön felül valóban semmit sem számított nekik a félrelépés. Ezt nyilván teljesen máshogy látja egy nő, pláne, hogy nincs két egyforma eset. Az mindenesetre biztos, hogy a hosszú távú önmarcangolás teljesen felesleges, a megcsaláshoz nem csak te kellettél, hanem a partnered is, márpedig ez legalább azt jelenti, hogy fele-fele arányban hibáztatok.

Young woman portrait with closed eyes holding red Heart. Love symbol.

Ideje újragondolni az életedet

A félrelépés a monogám kapcsolatokban igencsak erőteljes és intő jel arra vonatkozóan, hogy valami nagyon nem működik köztetek. Lehet, hogy keveset kommunikáltatok az utóbbi időben, eltávolodtatok egymástól, vagy már egyáltalán nem is vagytok szerelmesek a másikba, csupán megragadtatok az adott élethelyzetben. Mindegy, miről van szó, az biztos, hogy elérkezett az ideje az újraindításnak. A megcsalás, bármennyire is fájdalmas, rávilágít arra, hogy talán egészen rossz irányban halad az életed, hiszen most aligha vagy boldog. Mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy szakítanotok kell, ha az érzelmek a helyükön vannak és képesek vagytok új alapokra helyezni a viszonyotokat, akkor könnyen lehet, hogy ez aktuális tragédia menti meg a kapcsolatotokat. Persze az is megeshet, hogy ez a lökés kellett a végleges továbblépéshez, ami most még nagyon fáj, de hosszútávon a legjobb dolog, ami történhetett veled.

A saját életedért te vagy a felelős

Sokan gyűlölettel tekintenek a harmadik félre, mindenért őt okolják, pedig ezzel egyszerűen kivetítik valaki másra saját fájdalmunkat. Értelemszerűen így nem lehet legyőzni a feszültséget, nem lehet feloldani a problémákat, ráadásképpen esélyes, hogy az a bizonyos harmadik a legkevésbé okolható a dologban. Persze könnyebb őt utálni, mint elismerni, hogy adott esetben mi is hibáztunk, de a szeretett párunk garantáltan sokat rontott a helyzeten. Érdemes felismerni, hogy a saját életünk alakulásáért csak mi vagyunk a felelősek, nem dönthet helyettünk senki. Részben a mi lépéseink, részben a partnerünk döntései vezettek a megcsalásig, s a jövőben is a saját elhatározásaink fognak vezényelni minket az utunkon. Bár sok megcsalt fél szereti teljesen elhárítani magáról a felelősséget, csak akkor sikerülhet feldolgozni a problémát, ha szembenézünk vele. Ugyanez igaz az élet további kérdéseire, dilemmáira: minden csak addig tűnik túl bonyolultnak és nehéznek, amíg át nem éljük, és le nem győzzük.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest