… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Ezért ne hallgass a kapcsolatodban

Ezért ne hallgass a kapcsolatodban

Annyiszor halljuk intő tanácsként, hogy kerüljük a hisztit a kapcsolatunkban, hogy akkor sem merjük felemelni a hangunkat, amikor már ildomos lenne. Pedig annak meglehetősen sok hátránya van, ha elhallgatjuk a bántó helyzetekben szerzett sérelmeket.

Mi is a hiszti?
Természetesen senkit nem bátorítunk arra, hogy mindig mindenért felemelje a hangját, sajnos ezek a helyzetek szintén nem erősítik meg a kapcsolatot. Akiből hiányzik az elfogadás és a türelem – főleg, ha meglehetősen határozott személyiség is az illető –, az jó eséllyel lesz elviselhetetlen a kapcsolatában. Negatívan hat a kirohanásokra a féltékenység, valamint az önbizalomhiány is, továbbá az olyan természetes dolgok, mint amilyen a fáradtság. Az mindenesetre biztos, hogy a hiszti a vonzalmi lista hátulján áll, és a férfiak igen jelentős része el kívánja kerülni ezt a zavaró tulajdonságot. Persze csak kevés nőnek van a homlokára írva, hogy mit tartogat meglepetésként, ezért általában a néhány hónapos kapcsolatokban borul ki a bili. A hiszti tehát zavaró, értelmetlen és idegesítő, de messze nem szabad összekeverni az állandósuló hallgatással. Eláruljuk, miért!

Ne hallgass, mert…

… így alárendeled magadat
Azzal, hogy elhallgatod, amikor megbántott a kedvesed, helyénvalónak ítéled meg azt, ahogy veled viselkedett. Ha sosem kap negatív visszacsatolást, esetlegesen személyiségéből fakadóan nem veszi észre, hogy megbántott, még arra is hajlamos lehet, hogy benned keltsen bűntudatot. Mivel az egészséges kapcsolatban az egyik legfontosabb dolog az egyenrangúság, a lekezelés egyszerűen nem kaphat helyet. Már az elejétől kezdve ki kell állnod a véleményedért, amit természetesen felnőtt módjára, megbántás nélkül is megoszthatsz vele. De azt sose hagyd, hogy úgy viselkedjen veled, mint egy szülő a kamaszlányával, mert emiatt alárendeled magadat az akaratának, aminek sajnos se vége, se hossza.

… emiatt feszültségben telnek majd a minden napok
Ha te megbántódtál, ő pedig nem vette észre, amikor túllőtt a célon, akkor az hosszútávon is kihat a kapcsolatotokra. Ekkor máris előtérbe kerül az előbbi pont, hiszen ha nem jelezted, hogy rosszul esett az, amit mondott, vagy nem értesz vele egyet, akkor csak a duzzogás vagy a sértődés marad számodra. Ez sajnos tönkreteszi a mindennapokat, feszültséget generál köztetek, emiatt egyikőtök sem lesz képes arra, hogy türelmesen és odaadóan szóljatok egymáshoz. Akár hetek is eltelhetnek így, sőt, ha folyton megismétlődik a szituáció, akkor az egész kapcsolatotok egy merő feszültségre fog épülni, ami nyilván tarthatatlan állapot.

… hosszútávon szakításhoz vezet
Az állandósuló feszültség olyannyira komoly gond, hogy hosszútávon könnyen szakításhoz vezethet. Nem csak azért, mert nem beszélitek meg a bántó helyzeteket, amiknek következtében nem tudjátok elfelejteni a kínos történéseket. Sajnos döntő tényező az is, hogy ha a szőnyeg alá söpritek a problémákat, akkor jó eséllyel egyáltalán nem kommunikáltok. Ha félsz elmondani, mi bánt, ő nem akar meghallgatni, vagy változni, akkor ideig-óráig húzhatjátok a dolgot, de ez sajnos egyre rosszabb lesz. Éveken keresztül nem lehet úgy boldogan élni (de még a boldogságot színlelni sem), ha folyamatosan megbántjátok a másikat, és nem tudtok feltétel nélkül hozzáfordulni.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest