… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt 2 döntő tényező, hogy a nagy korkülönbség se legyen akadály

2 döntő tényező, hogy a nagy korkülönbség se legyen akadály

A nagy korkülönbség mindig is akadályt jelentett, ám míg egykoron kikényszerítették az ilyesfajta viszonyokat, addig napjainkban sokkal inkább jellemző a szabad választás. De mik azok a kulcsfontosságú tényezők, amiknek passzolniuk kell ahhoz, hogy egy ilyen kapcsolat működhessen?

Egyforma életvitel
A csaknem generációs különbséggel élő párok esetében az egyik legnagyobb gond az életviteli különbségekből szokott adódni. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy idősebb partner állandóan otthon ülne, sőt, éppenséggel megeshet, hogy az anyagi körülmények végett állandóan utazik, szórakozik. Az a kérdés, hogy az ő életviteléhez te képes vagy-e idomulni, illetve ő hajlandó-e bármennyit is engedni annak érdekében, hogy az összhang megteremtődjön. Utóbbi sajnos nem feltétlenül jellemző az idősebb korosztályra, ahogy korosodunk, úgy lesz egyre nehezebb a változtatás. Kulcsfontosságú tehát, milyen a habitusotok. Amennyiben nagyon eltérő, úgy komoly gondokat okozhat, mert bár ideig-óráig mindenki tud alkalmazkodni, hosszútávon kibújik a szög a zsákból.

A hétköznapi igényektől eltekintve lényeges az is, hogy egyforma-e az életviteletek. Ez nem csupán az előbb említett, otthonülős, bulizós ellentétet jelenti, hanem úgy általában is kérdéses, miként élitek az életeteket. Amennyiben egyikőtök el sem hagyja az országot, nyaralni is inkább itthon szeret, míg a partner folyton utazna, esetleg a munkája is külföldre köti, úgy problémás lehet a közös élet. Az egyforma életvitel nem csupán nagy vonalakban fontos, a mindennapokat érintően is rendkívül lényeges kérdés. Korkülönbség nélkül is nehéz egy partnerrel teljesen más életvitelt folytatni, nemhogy akkor, ha ez a lényeges tényező szintén közrejátszik.

Azonos jövőkép
A korkülönbséget illetően a második legnagyobb probléma a jövőképpel kapcsolatos. Néhány év eltérés esetén nem igazán lehetnek számottevőek az ilyen jellegű kérdések, bár tény, hogy sokszor két olyan ember keveredik össze, akik egyáltalán nem ugyanolyan jövőt képzelnek el maguknak. Jelentős korkülönbség esetén azonban ennek a problémának igen nagy esélye van, ami abszolút érthető. Egy fiatal nőnek ketyeg a biológiai órája, és bár szeretik letagadni, azért a férfiak esetében sem mindegy (genetikai szempontból sem), mikor alapítanak családot. Ahogy múlik az idő, úgy növekszik az esetleges komplikációk, betegségek lehetősége, és ez mindkét nemre egyenlően igaz. Mindezek mellett az az igazság, hogy a legtöbb nő gyermeket szeretne, míg ebben nem biztos, hogy partner lesz egy túlságosan fiatal férfi, vagy olyasvalaki, akinek már felnőtt csemetéi vannak a korábbi családjából.

Bármennyire is fájdalmas, a jövőképet minél előbb tisztázni kell, mert sosem egészséges egy ilyen életre szóló döntést akaratunk ellenére, a másik kedvéért meghozni, vagy éppen emiatt lemondani róla. Egy gyermeket, a családot mindkét félnek akarnia kell, különben nem csupán a hiány, az áldás érkezése is válóok lehet.

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest