… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Ismerd meg saját ayurvédikus testtípusodat!

Ismerd meg saját ayurvédikus testtípusodat!

Az ayurvéda ősi tudománya szerint minden ember egyedi alkattal rendelkezik, melyet a testben levő életenergia , a három dosha vagy tridosha egyensúlya határoz meg. Az ayurvédikus testtípus ennek a három doshának az arányából következik, melyek szanszkrit elnevezése: vata, pitta és kapha.

Mindannyian születésünktől fogva rendelkezünk azokkal a csak ránk jellemző, egyedi tulajdonságokkal  – prakritivel – melyek meghatározzák a három dosha energiaszintjét bennünk.  A testalkat, a szem és hajszín, az egyéni testi, lelki és szellemi adottságok életünk során nem, vagy alig változnak. A három dosha felelős testünk, lelkünk, szellemünk megfelelő működéséért. Ha a doshák közül egy vagy több túlságosan felhalmozódik a szervezetünkben, akkor könnyen megbetegszünk. Például ha sok stresszhatás ér minket és állandóan rohanunk, mert semmire nincs időnk, akkor a pitta dosha felhalmozódásával kell számolnunk, ami ideges gyomorpanaszok, gyomorégés formájában jelentkezhet. A tridosha aránya az ayurvéda szerint veleszületett adottság, életünk folyamán állandó marad. Aktuális működése azonban nagyban függ életmódunktól, attól, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk és rendszeresen gondot fordítunk-e a lazításra, feltöltődésre. A helytelen életmód és rossz szokások felboríthatják a tridosha egyensúlyát, ami kezdetben a szervezet működésében apróbb egyensúlyzavarokat majd betegségeket okoz. A cél a testi-lelki-szellemi egyensúly megteremtése és megőrzése helyes életmóddal, étkezéssel, testmozgással és méregtelenítő terápiákkal.  Ez az egyensúlyi állapot az egészség alappillére.

A 3 alaptípus és kombinációik
Az ayurvéda szerint a természet 5 őselemből épül fel: éterből vagy űrből, levegőből, tűzből, vízből és földből. Ezek az őselemek ugyanakkor megtalálhatók az emberi testben is.  Minden őselemhez hozzárendelhetőek tulajdonságok, érzékszervek, testrészek és szervek, melyek működését szervezetünkben az adott elem aránya határozza meg. Ebből az 5 őselemből alakul ki a 3 életerő, a vata, pitta és kapha dosha.
Minden ember magában hordozza mind a 3 alaptípus tulajdonságait, de egyéni testtípusunk az, amelynek tulajdonságai a leginkább jellemzőek ránk.

A vata testtípus
Általában nyugtalan természet, tele kreativitással és gondolatokkal, melyeket nehezen tud leállítani. Szeret beszélni, de mások meghallgatása nem tartozik az erősségei közé. Bár olykor magabiztosnak tűnik, mégis gyakran önbizalomhiánnyal küzd és kételkedik önmagában. A változatosság élteti, nem tudja elviselni a monotonitást és a rutinfeladatokat. Hajlamos arra, hogy hatalmas lelkesedéssel kezdjen bele dolgokba, amiket aztán nem fejez be. Nehezen kötelezi el magát és gyakran nem tartja be az ígéreteit. Felfogóképessége gyors, gyorsan is tanul, azonban a hosszú távú memóriája nem túl jó. Teste igényli a mozgást, mert gyakran fázós és hidegek a végtagjai. A vata típusra jellemző az idegeskedés, szorongás, hangulati zavarok, instabilitás, érzékenység.

A pitta testtípus
Nagyon érdeklődő természet, állandó tudásszomj hajtja. Szeret érvelni, meggyőzni, kritizálni és szívesen analizál másokat. Teljesítményorientált, szereti a versenyhelyzeteket és gyakran hatalomvágyó. Jellemző rá az öntudatosság, ugyanakkor hajlamos a gőgre és arrogáns viselkedésre is. Nem tud élni kitűzött célok és kihívások nélkül, és szüksége van arra is, hogy teljesítményéről folyamatos visszajelzést kapjon. Pontos és fegyelmezett, ritkán késik el és hajlamos a rendmániára. Mindig tartja magát a megbeszélt dolgokhoz és másoktól sem tűri el a hanyagságot. Hajlamos arra, hogy dühét másokon vezesse le. Haragtartó típus és gyakran féltékenységgel üldözi kedvesét. Bármibe kezd, azt szenvedéllyel teszi, ezért nem áll távol tőle a fanatizmus sem.

A kapha testtípus
Lassú, nehézkes, mind gondolkodásban, mind testi adottságai miatt. A kapha típus nagyon jó hallgatóság, ő maga keveset beszél, de másokat türelmesen, szívesen hallgat akár órákig is. Nagyon fontos számára, hogy elnyerje mások rokonszenvét és elismerését. Hajlamos a félénkségre, bár a külső szemlélő számára nyugodtnak és magabiztosnak tűnik. Nem szereti a meglepetéseket és változatosságot, inkább a biztonság megteremtésére törekszik. A rutinfeladatokat nyugodtan rá lehet bízni, mert nagyon megbízható, de időnként hajlamos a lustaságra. Szereti alárendelni magát mások akaratának és időnként elhatalmasodik rajta a szomorúság és az önsajnálat.

A keverék típusok
Ha nemcsak egy életerő, dosha domináns, hanem kettő vagy akár három, akkor keverék vagy vegyes testtípusról beszélünk. A vegyes testtípusok előfordulása nagyon gyakori, az emberek többsége egyetlen típusba ritkán sorolható be.

vata-pitta testtípus: a vata és pitta tulajdonságok vannak túlsúlyban, a kapha jellemzők csak kis mértékben vannak jelen

pitta-kapha testtípus: a pitta és kapha tulajdonságok dominálnak, a vata jellemzők kevéssé játszanak szerepet

vata-kapha testtípus: a vata és kapha tulajdonságok vannak jellemzően jelen, a pitta dosha kevéssé meghatározó

vata-pitta-kapha testtípus: mindhárom dosha egyenlő arányban van jelen, ez a kombináció azonban szinte egyáltalán nem szokott előfordulni

A testtípus meghatározása
Az alábbi ayurvédikus testtípus táblázat segít meghatározni a doshák arányát. Soronként kell eldöntened, hogy a vata, pitta vagy kapha tulajdonságok a legjellemzőbbek-e Rád. Amelyik oszlopban a legtöbb tulajdonságot jelölted meg, akkor nagy valószínűséggel az a Te ayurvédikus testtípusod. Ha csak 1-2 pont különbség van az összegzésben két testtípus között, akkor vegyes típus vagy. Az egyéni testtípus pontos meghatározása komplex és sokszor nem egyszerű feladat, hiszen előfordulhat, hogy valaki már kibillent az eredeti, egyensúlyi állapotából. Ezért az eredményt tekintsd csupán irányadónak, és testtípusod, valamint  egyensúlyzavaraid meghatározását bízd egy képzett ayurvédikus tanácsadóra.

VATA

PITTA

KAPHA

Testfelépítés vékony átlagos erős, kövér
Testsúly változó, nehezen hízik átlagos túlsúlyos, hízásra hajlamos
Bőr száraz, hideg, hajlamos a berepedezésre meleg, szeplős, sok anyajegy, hajlamos a leégésre puha, vastag, zsíros
Haj száraz, vékony szálú, gyér világos, korán őszül és hajlamos a kopaszodásra zsíros, vastag szálú, dús
Arc szabálytalan, beesett keskeny, kipirosodásra hajlamos kerek, telt
Szem sötét, nyugtalan, száraz világos, kipirosodó, érzékeny nyugodt, fényes, nagy
Orr hosszú, horgas közepes puha, pisze
Ajak száraz, cserepes, vékony piros vastag
Fog kicsik, szabálytalanok átlagos, hajlamos a fogínyvérzésre nagy, fehér, szabályos
Köröm töredezettek puhák erősek, vastagok
Kéz hideg, száraz, vékony meleg, nyirkos hideg, nyirkos
Étvágy változó nagy mérsékelt
Emésztés változó, hajlamos a puffadásra gyors, rendszeres lassú
Széklet kemény, sötét puha, világos, hasmenésre hajlamos változó
Izzadás nem jellemző, kevés, szagtalan izzadékony, savanyú szagú verejték csak testmozgáskor izzadékony, édeskés szagú verejték
Vérkeringés változó, gyors, gyenge lassú
Mozgás gyors, ideges közepes, határozott lassú, nyugodt
Érzékenység nehezen viseli a szeles időt és a hideget nehezen viseli a meleget, a szaunát nehezen viseli a nedves időjárást, a hideget
Negatív érzelmek nyugtalanság, szorongás, aggodalom, idegesség féltékenység, harag, gyűlölködés, düh szentimentalizmus, túlzott ragaszkodás, mohóság
Hangulat változó lobbanékony nyugodt
Emlékezet gyorsan tanul, de gyorsan is felejt jó memóriájú lassan tanul, de jó a memóriája
Beszédstílus gyors, sokat beszél meggyőző lassú, nyugodt
Álmok nyugtalanító, intenzív álmok, repülés, futás színes, szenvedélyes álmok romantikus, nyugodt álmok, vagy egyáltalán nem emlékszik az álmokra

Kérdésed van, tedd fel Szabó Kriszta szakértőnknek ITT!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest