Az ősi maják és aztékok vágyfokozóként használták, az indiánok pozitív egészségügyi hatása miatt évezredek óta termesztik. Az avokádó igazi univerzális növény, segít a szív egészségének megőrzésében, javítja a látást, vitamintartalmának köszönhetően pedig igazi antioxidáns! Ezúttal megosztunk veletek néhány kreatív receptet!
Miért pont az avokádó?
Az avokádó gazdag telítetlen zsírsavakban, számos nélkülözhetetlen vitamin és ásványi anyag található benne, többek között kálium, foszfor, kalcium, magnézium, és vas. Jó hatással van a szív és érrendszeri betegségekre, magas rosttartalma miatt sokáig telítettség érzetet biztosít, olajos és E-vitaminos összetételének hála kiváló bőrápolószer, megelőzi az ekcémát, és a ráncokat. Emellett csökkenti a koleszterinszintet, és enyhíti a reumatikus panaszokat.
Harc a ráncok ellen
Az avokádó gazdag A, és C-vitamin forrás, így segíthet lassítani az öregedés jeleit. Kutatások szerint, a benne található olaj táplálja, megfiatalítja a száraz, öregedő bírt, mérsékli a finom ráncok kialakulását. A C-vitamin pedig csökkentette a nap okozta károkat a bőrön. Hatékony megoldás, legyen szó akár pikkelysömörről, vagy ekcémáról.
A leghatékonyabb zsírégető táplálék
Az avokádóban található zsírok felgyorsítják az anyagcserét, antioxidáns hatásának hála serkenti a zsírégetés sebességét. Emellett a benne található esszenciális zsírsavak csökkentik az étvágyat, és segítenek a salaktalanításban. Az avokádó tehát egy tökéletes délutáni csemege, ha hirtelen rád tör a farkaséhség.
Így fogyaszd!
Egy csepp bor kihozza az avokádó karakteres ízét. Ez a különleges gyümölcs tökéletes kontrasztot teremt a citrusos jellegű fehér borokkal. Önts egy kis pohárka fehérbort a nyers kockára vágott avokádóra, tegyél mellé néhány paradicsomot, és tálald friss koriander levelekkel.
Töltött avokádó
A sztár séfek előszeretettel készítenek ínyenc fogásokat ebből a különleges gyümölcsből. Így ha nem szereted nyersen, grillezve, vagy sütve is fogyaszthatod. Egy finom vegetáriánius-barát vacsorát kapsz, ha egy grill serpenyőt kikensz olívaolajjal, majd a félbevágott avokádót lefelé fordítva megsütöd. Ha elkészült töltsd meg az üreget salsával. Ha könnyű reggelire vágysz, verj fel habverővel egy tojást, fűszerezd sóval, borssal, és fokhagymával. Vágj egy avokádót ketté, töltsd bele a tojásos keveréket, és süsd a sütőben 4-5 percig 350 fokon.
Agyserkentő avokádó smoothie
Az avokádó gazdag forrása az omega-3zsírsavaknak, ennek köszönhetően nagy mértékben fokozza az agyműködést, javítja a látásélességet, és a memóriát. Ha egy hatásos ébresztőre vágysz, a reggeli kávét helyettesítheted egy finom avokádó smoothie-val is. Turmixolj össze 1 meghámozott, szeletekre vágott, és kimagozott avokádót, 2 és fél evőkanál sűrítette tejet, ½ csésze mandulatejet, 1 teáskanál cukrot, valamint egy csésze tört jeget. Majd öntsd ki poharakba az így kapott keveréket, és már fogyaszthatod is!
Avokádókrém- Finom csemege
Hámozz meg 2 érett avokádót, majd a darabold fel, és egy villával törd össze. Adj hozzá egy lime citrom levének a felét, két-három gerezd összezúzott fokhagymát, és két kisebb apróra vágott paradicsomot. Mivel az avokádó semleges ízű, ezért fűszerezd sóval, borssal és ízlés szerint egy kevés chili paprikával. Egy villa segítségével nyomkodd át, és dolgozd össze az egészet krémes állagúra. Egy órát pihentesd a hűtőben, pirítóssal isteni finom csemege, és nem mellékesen egy kis igazi vitaminbomba.