… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Nem sokat tudunk arról, mi a „bio”

Nem sokat tudunk arról, mi a „bio”

Világszerte fokozatosan előtérbe kerül a természetes táplálkozás, a természetességhez való visszatérés, így egyre többen keressük a biotermékeket. A nyugati országokban folyamatosan nő a természetes gazdálkodásból, ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek, köztük a tejtermékek népszerűsége. Egy hazai felmérés szerint itthon ismerjük ugyan a biotejet és jelentős igény is mutatkozik a természetes élelmiszer iránt, de sokan a magasabb ár miatt nem ezt a tejtípust választják.

Az vagy, amit megeszel
Világszerte egyre inkább trenddé válik a bioétkezés. Ennek oka az egészségtudatos életmód: egyre inkább vágyunk a természeteshez való visszatérésre, arra, hogy óvjuk magunk és családunk egészségét a különböző adalékanyagoktól. A hagyományos biopiacok azonban nem tömegigényeket szolgálnak ki, ezért áraik is magasabbak a boltiaknál. Mivel tejet és tejtermékeket alapélelmiszerként mindennap fogyasztunk, fokozatosan elvárássá válik, hogy a mindennapi bevásárlás során ezek biogazdálkodásból származó típusai is elérhetők legyenek a boltok polcain.

„Finom, egészséges, de drága“
Magyarország első és vezető biotej gyártó tejipari vállalata, a Naszálytej Zrt. nem reprezentatív felmérése szerint nekünk, magyaroknak fontos az egészséges táplálkozás, így szívesen választanánk biotermékeket, ha megengedhetnénk magunknak. Ördögi körforgásként azonban éppen az eredményez magasabb árakat, hogy a kis forgalom miatt még magasabbak a biotej gyártásának és előállításának költségei. A biotej piaci részesedése ugyanis a lassú növekedés ellenére Magyarországon mindössze 0,3%, így az áruházak sincsenek rákényszerítve arra, hogy árversennyel keressék a fogyasztók kegyeit.

Ami házi, az bio?
Ugyancsak a felmérés mutat rá arra, hogy a lakosság egy része nem ismeri a biogazdálkodás lényegét, így nem feltétlenül bízik abban, hogy a bio jelzésű élelmiszer „megéri az árát“, azaz valóban hordozza-e az elvárt ár-érték arányt. Csakúgy, mint más, csomagolt élelmiszerek esetében, a bio jelzéssel ellátott tejtermékek is szigorú ellenőrzés alá esnek. „Az Európai Uniós szabályok előírják, hogy mind a gazdáknál, mind a feldolgozás során tanúsítani kell azt, hogy a biotej valóban megfelel minden szabályozásnak” – mondta Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője. „Mivel igen magas követelményrendszernek és jogszabályi előírásoknak kell megfelelniük, a biotejek előállításának hátterében nagyon körültekintő tehéntartás áll, ami a tejek ízén is érezhető. Az ökológiai gazdálkodás sok tekintetben lényegesen biztonságosabb, mint a háztáji termelés. Vannak persze bio módon tartott házi tehenek, de az, hogy valami házi, nem feltétlenül jelent magasabb minőséget” – tette hozzá a szakember.

Hogyan készül a biotej?
A biotejet megkülönböztetett gondossággal kezelik és kíméletesen dolgozzák fel, minden más tejtől elkülönítve, hogy a különleges beltartalmi értékek változatlanul megmaradjanak. A minőségmegőrzés fontos része a rendkívül gyors, korszerű technológia, ami a fejéstől számított 12 órán belül biztosítja a tej kiváló minőségű feldolgozását. Sokan félreértik a biotej különlegességét és azt gondolják, ez a tejtípus több vitamint vagy ásványi anyagot tartalmaz, mint a hagyományos tehéntej” – mondta Kuk Titusz, a Naszálytej Zrt. vezérigazgató-helyettese. „Mind a hagyományos, mind a biotej egészséges ital és egyazon forrásból származnak. Utóbbi kiemelkedő előnye, hogy környezeti szennyeződéstől mentesen tartott tehenektől származik, így is állítják elő és minden vegyi anyagtól mentes környezetben kezelik és csomagolják” – tette hozzá.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest