… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Hogyan változtass az életmódodon?

Hogyan változtass az életmódodon?

Nyáron sokan döntenek úgy, hogy megreformálják az étkezésüket, az életmódjukat, ám nem mindenkinek alakulnak a tervek szerint az elképzeléseik. Mire kell ügyelni a siker érdekében?

Tedd meg a szükséges előkészületeket

Mielőtt bármibe is belevágnál fontos, hogy alaposan végiggondold az elkövetkezendőket, kiterveld, mit és hogyan fogsz véghezvinni. Azokon a pontokon, ahol el szoktál gyengülni, jó, ha már most, a „nagy kezdés” előtt erősítést kérsz. Ha pl.: tudod magadról, hogy hajlamos vagy lemondani a kocogást, akkor ideje egy rámenős partnert szerezned magad mellé, vagy esetleg szakember segítségét kérni, aki segít neked összeállítani a konditeremben egy edzéstervet. Ne alkalmi jegyet válts, hanem spórolj a bérletre – ez máris ösztönöz, hogy hetente többször is ellátogass kondizni.
Ha pedig inkább az étkezésed problémás, akkor már most hagyd ott a boltban az édességeket és a rágcsálnivalókat. Kérd meg a partneredet, hogy támogasson a célod elérésben, ne tömje magát este chipsszel, csokival, hiszen ha ő is segít megreformálni az életmódodat, akkor sokkal-sokkal könnyebb dolgod lesz.

Assorted summer berries (raspberries, strawberries, cherries, currants, gooseberries)Legyél türelmes és megfontolt

Ha megtetted a szükséges előkészületeket, akkor gondold végig a következőt: ha elhíztál, akkor az nem néhány nap alatt történt. Hetek, hónapok, sőt, évek kellettek ahhoz, hogy a jelenlegi állapotodat elérd. Miért várnád el tehát magadtól, hogy már néhány nap után komoly változást észlelj? Ha túlságosan sürgeted az álomalak elérését, akkor vagy egészségtelen módszerekhez fogsz folyamodni, vagy feladod az egészet, ami szintén nem megoldás. Ne feledd, türelem és gondos tervezés szükséges ahhoz, hogy a kívánt alakot elérd, és hosszútávon meg is tartsd.

Vezess étkezési naplót

Ha megszabadulnál pár kilótól, vagy esetleg felszednél néhányat, elsődleges szempontként azt kell szem előtt tartanod, hogy mire van szüksége a szervezetednek. Tudnod kell, hogy az sem jó, ha valamiből túl sokat fogyasztasz, és az sem, ha fontos tápanyagokat rendszeresen kihagysz az étrendből. Ezeket a gondokat könnyen kiküszöbölheted, ha 1-2 hétig étkezési naplót vezetsz. Ebbe mindent jegyezz fel, amit a nap folyamán magadhoz veszel- az italokat is beleértve. Ha a mennyiséget is rögzíted, akkor hamarosan kirajzolódik, hogy mi az, amin változtatnod kell. Talán túl keveset, vagy nem éppen megfelelő üdítőket iszol, vagy túl sűrűn veszel magadhoz édességet, esetleg hetek óta semmit sem mozogtál…
Ezek után már nincs is már dolgod, mint gondosan utánajárni, mi minden szükséges az egészséges életmódhoz. Ha ezekkel a fontos adatokkal tisztában vagy, akkor a jegyzeteid segítségével máris megvan, min kell módosítanod. Nyugodtan keress szimpatikus életmódokat, reformalapanyagokat, hiszen ezek ma már olyan széles skálán mozognak, hogy mindenki megtalálhatja a számára ideálisat.
Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest