… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Ezért egyél sok őszibarackot a nyáron!

Ezért egyél sok őszibarackot a nyáron!

A nyár egyik legnépszerűbb gyümölcse az őszibarack, és kétség kívül az egyik legfinomabb is, ám a mellett, hogy kiválóan beilleszthetjük nyári étrendünkbe még számos jótékony hatással is bír. De melyek is ezek pontosan?

Nevét onnan kapta, hogy régen inkább nyár végén, ősz elején érett, szemben a sárgabarackkal, ami köztudottan kora nyáron terem. Mára már az őszibarack is nyári gyümölcs lett, köszönhetően a számos kísérletező kedvű termesztőnek, így körülbelül június végétől egészen augusztus végéig fogyaszthatjuk az ízletes gyümölcsöt. Ám mindenképpen érdemes arra ügyelnünk, hogy lehetőleg közvetlenül a termesztőtől, vagy, akinek lehetősége van rá saját vagy ismerős kertjéből szerezze be a gyümölcsöket, mivel természetesen akkor fejtik ki legkedvezőbb hatásukat, akkor a legegészségesebb fogyasztásuk, ha a forró nyári nap és a könnyű tavaszi záporok érlelték őket.

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag
Ásványi anyag és vitamin tartalma rendkívül magas, így a nyáron nagyszerű segítség lehet a szervezetünk számára szükséges és nélkülözhetetlen anyagok pótlásában. Kiemelkedően sok magnéziumot tartalmaz, ami azért fontos tulajdonsága, mivel ezt a vitamint kevés gyümölcs tartalmazza ilyen nagy mennyiségben. E mellett kálium, kálcium, boron és szelén is nagy mennyiségben megtalálható benne, amik egymás felszívódását is segítik, valamint a borontartalom emeli a női és férfi hormon szintjét vérünkben, a kálium és kálcium pedig a csontok erősítésében és karbantartásában játszanak nagy szerepet. Magas az A és C-vitamin tartalma is, melyek immunrendszerünket erősítik, és pozitív hatással vannak szemünkre és bőrünkre, valamint kiválóak a különböző gyulladások és fertőzések kialakulásának megelőzésében és gyógyításában.

A tökéletes természetes antioxidáns
Első sorban A és C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő természetes antioxidáns. A barackban található antioxidánsok megkötik a szervezetben felszabaduló szabadgyököket, ezáltal tökéletes a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében. Ezen kívül az antioxidánsok még a szervezet öregedését is késleltetik, hiszen a sejtek vízháztartásának fenntartásán keresztül jelentős szerepet játszanak a sejtmegújulásban is.

Egyéb gyógyító hatásai
Szuper segítséget nyújthat a napozásban is, mivel szervezetünket belülről építve véd az erős napsugarak és a káros sugárzás ellen. Sok barackot fogyasztva így elkerülhetjük a leégést, és megerősíthetjük, illetve kiegészíthetjük a napvédő szerek jótékony hatásait. Sok őszibarack fogyasztása kiváló hatással van a kötőszövetekre és az erekre, valamint hasznos a szívnek és a vérkeringésnek is jótékony vértisztító és szíverősítő hatása révén. A vértisztító hatás azért jelentős, mivel ezáltal egész szervezetünket, így legfőbb szerveinket, többek között májunkat, vesénket és tüdőnket is kiválóan tisztítja, méregteleníti.

Az őszibarack a legjobb „stresszgyümölcs”, mivel magnézium tartalma révén elősegíti a szervezet stressz tűrését. Szakemberek gyakran ajánlják feszült, stresszes életet élőknek, valamint depressziósoknak is, mivel jelentős mértékben oldja a szorongást és csökkenti az idegességet, ezáltal megnyugtat és ellazít minket teljesen természetes módon.

Kiváló könnyű nyári fogyókúrákhoz, diétákhoz is, mivel nagy víztartalma révén lúgosít, emellett teltségérzetünket is növeli, és még a szükséges vitaminokat, cukrokat is tartalmazza, így valóban kiváló kiegészítője lehet egy méregtelenítő diétának.

A természetes bőrtisztító
A rendszeres őszibarack fogyasztás nemcsak szervezetünkre, legfőbb szerveinkre van kiváló tisztító hatással, hanem bőrünkre is. Az izzasztó nyári melegben még jobban megtapadnak a baktériumok és szennyeződések az arcbőrünkön, ezáltal eltömítve a pórusokat és elősegítve a pattanások és gyulladások kialakulását. Az őszibarack hatékonyan veszi fel a küzdelmet a pattanásokkal, mivel fogyasztása révén belülről tisztítja bőrünket, így megakadályozza a szennyeződések megtapadását. A barackban lévő A és C-vitamin pedig bőrünk ellenállóbb lesz általában a megbetegedések ellen, valamint a sebesült bőr is hatékonyabban gyógyul.

Ha tehát a cikk olvasása közben kellően ráhangolódtunk egy kis barackevésre, akkor irány a legközelebbi piac egy kis nyári frissítő és gyógyító őszibarackért!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest