A cukkini a kabakos termések családjába tartozó, nem is olyan régen létező zöldség, a tök és uborka keresztezéséből született. Őshazája a mai Mexikó területe, azonban az olasz konyha tette igazán népszerűvé és ismerté. A piacon június végétől szeptemberig kapható, így igazán érdemes néhány szót ennek a valóban sokrétűen felhasználható, igazán ízletes és vitaminokban, rostokban gazdag zöld csodának szentelni.
Miért is ennyire sokoldalú a cukkini? Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz?
A nyári szezonban különösen nagy szükségünk van a folyadékpótlásra, amelyet nem csak vizekkel és különböző folyadékokkal tudunk hatékonyan megoldani, hanem a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is segítségünkre lehet ebben. A cukkini különösen alkalmas e feladatra, mivel 95%- ban vizet. Ezen kívül sokféle ásványi anyagot, többek között káliumot, magnéziumot, rezet, foszfort, kálciumot és cinket is tartalmaz, számos vitamint, mint az A, C és többféle B vitamin, valamint rendkívül gazdag élelmi rostban és folsavban. Például 10 dkg párolt cukkini fedezi szervezetünk C-vitamin szükségletének egy negyedét, folsav tartalmának pedig körülbelül hatodát.
Hogyan segíthet egészségünk megőrzésében?
Egészségünk megőrzésében számos módon segítségünkre lehet, hiszen antioxidáns anyagai révén segít a szabad gyökök megkötésében, ezáltal csökkenti az öregedést, így szépségünk hatásos testőre is lehet. Megelőzhetőek vele a C-vitamin hiányaként kialakuló betegségek, jelentős gyulladáscsökkentő hatású, valamint hatékony az asztma kezelésében is. Ezen kívül szívbetegségek megelőzésében is rendkívüli szerepe lehet, mivel szabályozza koleszterinszintünket, magas kálcium tartalma pedig a csontok erősítésében játszik fontos szerepet. Vértisztító hatása is jelentős. Mivel viszonylag alacsony az energiatartalma, de jelentős a folyadéktartalma, így fogyókúrázóknak, diétázóknak is nagyszerűen beépíthető étrendjébe akár nyers, akár párolt formájában.
Sokrétű felhasználása
A cukkini felhasználása igen sokrétű. Nemcsak maga a cukkini, hanem narancssárga virága is fogyasztható: ízletes és vitaminban gazdag saláta készíthető belőle. Apró formájában a cukkinit akár egészben meg is párolhatjuk, de savanyúságként is kitűnően hasznosítható. Hosszúkás darabokra vágva nagyszerű mártogatós készíthető belőle, így egyszerű és egészséges nassolnivalót kaphatunk, de nyersen lereszelve bármilyen salátába bátran keverhetjük.