… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife Az immunrendszer felkészítése a télre

Az immunrendszer felkészítése a télre

A tél közeledtével egyre kevesebb napfény éri bőrünket és a friss, nyersen fogyasztható gyümölcs-és zöldségválaszték is lecsökken, kevesebb vitaminhoz jut a szervezetünk. Érdemes a vitaminraktárakat időben feltölteni, hogy kellően erős legyen a szervezetünk ellenálló képessége és egészségesek maradhassunk télen is – tanácsolja Bakó Eszter dietetikus, az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája.

Egy kis odafigyeléssel a D-vitamin pótlása könnyebb, mint gondolnánk, ugyanis még a téli szórt fény hatására is termelődik. Ha arcunkat és kézfejünket napi tizenöt perc napfény éri, már fedeztük a minimális D-vitamin-szükségletünket. Ezért igyekezzünk legalább ennyi időt a szabadban tölteni sétálással, vagy ebédszünetben menjünk ki pár percre a levegőre. Nagyobb probléma, hogy télen kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, így kevesebb vitamint és enzimet juttatunk be a szervezetünkbe. Azonban az ősz remek alkalom arra, hogy nyers gyümölcsök és zöldségek között válogassunk. Hogy feldobjuk egy kicsit a megszokott alma uzsonnát csoportosíthatunk színek szerint is. Mindamellett, hogy szélesedik a megszokott zöldség-gyümölcs paletta, jól is szórakozunk. Melegítsük a hideg őszi napokat piros ételekkel. Válogassunk össze minél több – magas likopin tartalmú- piros, lila, bordó zöldséget, gyümölcsöt,mondjuk paradicsomot, pritamint, grapefruitot.

Aztán együnk együtt barackot, répát, kukoricát, és mindent ami sárga. Így béta karotin bevitelünket is fedeztük. A pontot az i-re azzal tehetjük fel, ha pár zöld napot is „vállalunk” és jól belakmározunk brokkolival, borsóval, zöldbabbal, spenóttal. Ezek zöld színéért a lutein nevű karotinoid felelős. Ez a hármas, védekezőrendszerünk erősítése mellett kiemelkedően sokat tesznek az öregedés késleltetése, daganatos betegségek megelőzése, szív és érrendszeri problémák rendezése terén. Ezek mellett a trió szemünk és bőrünk egészségének felelőse is – magyarázza Bakó Eszter. Hozzátette: használjuk ki az utolsó őszi napsugarakat, napfürdőzzünk és együnk őszi gyümölcsöket. Reggelire három körte vagy két fürt szőlő biztosítja az egész délelőttre szükséges energiát.
Ha minden nap negyed órát szabad levegőn töltünk világosban, valamint minden étkezésünket hőkezeletlen, nyers ételekkel vagy összetevőkkel kezdjuk, immunrendszerünk megerősödik, frissebbek leszünk és kevésbé leszünk kitéve az őszi-téli szezon megfázásos, fertőzéses megbetegedéseinek. Ez a téli frissesség megőrzésének titka!

Könnyű recepttipp
Egyszerűen elkészíthető vitaminbomba a tökmagos káposztasaláta, amit minden napszakban lehet fogyasztani: a káposztát gyaluljuk le, locsoljuk meg levés tökmagolajjal és citromlével, hintsük meg zöldpetrezselyemmel, és adjunk hozzá beáztatott tökmagot.


Hozzászólások

Pin It on Pinterest