… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife A ősz legegészségesebb immunerősítő zöldségei

A ősz legegészségesebb immunerősítő zöldségei

Az őszi időszak beköszöntével szervezetünkneknek nagyobb szüksége van a különböző vitaminokra, mint bármikor. A széles nyári kínálat után a hideg évszak is számos finom zöldséget és gyümölcsöt kínál, melyekkel változatossá teheted étkezéseidet, és erősítheted immunrendszeredet. A most következőkben bemutatjuk a legegészségesebb őszi zöldségek listáját!

 Póréhagyma
A póréhagymának nem csak az őszi méregtelenítésben van nagy szerepe, de ez a zöldség ugyanazon családba tartozik, mint a fokhagyma, és a hagyma, így a pozitív egészségügyi előnyök is megegyeznek. Kutatások alapján csökkenti a rossz koleszterint, miközben serkenti  a HDL-t, vagyis a jó koleszterint. Hatékony a daganatos betegségek elleni küzdelemben, és stabilizálja a vércukorszintet, emellett olyan létszükséges vitaminok és ásványi anyagok találhatók meg benne, mint a C-vitamin, a vas, a folsav, vagy a B6-vitamin. A  póréhagymának enyhébb édesebb íze van, mint a család többi tagjának, így  tökéletes választás levesekhez, vagy mártásokhoz.

Kelbimbó
A kelbimbó élen jár a rák ellenes harcban, gazdag forrása ugyanis az antioxidáns fitokemikáliáknak. Segít az egészséges bőr megőrzésében, védi az immunrendszert, tanulmányok szerint pedig, hatékony gyógymód lehet a születési rendellenességek megelőzésére. Ezen kívül a benne található rheumatoid arthritis megőrzi a vastagbél egészségét. A kelbimbó tökéletes köretként, akár sóval, borssal, sajttal, vagy fűszeres vajjal ízesítve, de ha szeretnék levesekhez, és pörköltekhez is felhasználhatjuk. Többek között nagy mennyiségben megtalálható benne C-vitamin, A-vitamin, omega-3 zsírsavak, réz, kalcium, és magnézium.

 Brokkoli
A brokkoli szintén az erős antioxidáns hatású őszi zöldségek csoportjába tartozik, segít megakadályozni a szívbetegségeket, valamint a szürke hályogot, erősíti a csontokat, és véd a fekélyek ellen. Ezt a sokoldalú zöldséget magában is fogyaszthatjuk, főtten, vagy melegen, de levesekhez, salátákhoz, és húsokhoz is kiváló köret lehet.

 Padlizsán
A padlizsán az ősz egyik kedvenc finomsága, igazi vitaminbomba, a Távol-Keleten még léteznek elődjei,  gazdag fitonutriensekben, melynek köszönhetően antimikróbális, vírusellenes, és csökkenti a rossz koleszterint. Segít  a szív egészségének megőrzésében,  valamint védi a sejtmembránokat a károsodástól.Rendkívül jó vérképező, felgyorsítja az anyagcserét, fokozza az emésztést. Fogyaszthatjuk sült, pörkölt, vagy párolt formában, pirítva, vagy más zöldségekkel, és ínycsiklandozó krém készíthető belőle pirítóshoz.
Spenót
Popey nem véletlenül választotta kedvencének a spenótot, legalább 13 különböző flavonoid vegyület található benne, melyek antioxidánsokként, és daganat elleni szerekként funkcionálnak. Nagy mennyiségen tartalmaz K-vitamint, így erősíti a csontokat, és véd az olyan szembetegségek ellen, mint az időskori makuladegeneráció, rengeteg gyulladáscsökkentő tápanyagot tartalmaz, és védi az agyat az oxidatív stressz ellen. Szinte bármilyen étellel ínycsiklandozó fogást kapunk, próbáld ki tojással, hallal, tésztával, vagy pizzával!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest