… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Gasztrolife A 10 legbecsapósabb ételnév

A 10 legbecsapósabb ételnév

Milánói makaróni, bécsi virsli, francia krémes, hortobágyi húsos palacsinta… Vannak esetek, amikor az ételnevek illetve a hozzájuk kapcsolódó történetek az étel eredetére engednek következtetni, de egy kis utánajárással könnyen kideríthető, hogy valójában semmi közük a nevükben szereplő városhoz, nemzethez.

A NetPincér, Magyarország legnagyobb ételrendelő oldala listába szedte a legelterjedtebb gasztronómiai tévhiteket és lerántotta róluk a leplet.

Francia krumpli
Érdekes, hogy a legtöbb étel legszívesebben Franciaországból származtatná magát, ezért hosszan sorolhatnánk a „becsapós” francia ételeket. Amerika szerte “Frenchfries”-nak hívják például a sültkrumplit, igazi hazája azonban Belgium. A legenda szerint a belgák előszeretettel fogyasztottak olajban kisült apró halakat, viszont amikor nem sikerült halat fogni, krumplit sütöttek ki éhségük csillapítására.

Francia pirítós
Mi bundáskenyérnek hívjuk, de számos országban francia pirítósként ismert. Egy negyedik századi olasz szakácskönyvben már megjelent a bundáskenyér, így ez inkább az olaszok találmánya, mintsem a franciáké.

Spagetti húsgombóccal, szeretettel Olaszországból
Szinte látjuk magunk előtt, ahogy Szuzi és Tekergő egy olasz étteremben osztoznak ételükön. Nem is kérdés, mit esznek; spagettit húsgombóccal. Pedig hiába keresnénk ezt az ételt az igazi olasz éttermek étlapjain. Egészen Észak-Amerikáig kellene utaznunk, hogy megrendelhessük ezt a különleges fogást.

A nachos tradicionális mexikói étel
1943-ban a mexikói PiedrasNegras környékén állomásozó amerikai katonák éhségüket szerették volna csillapítani, ezért betértek egy vendéglőbe, de pechjükre a konyha már bezárt. A főpincér, Ignacio „Nacho” Anaya, gyorsan összeállított nekik egy ételt, a konyhában még elérhető ételekből; tortillából és sajtból. Anaya a háromszögekre vágott tortillára cheddar sajtot reszelt, megmelegítette és ecetes jalapeno paprikát vágott rá. Felszolgálta az amerikaiaknak, és a többi már történelem.  Bár a nachost leginkább a Mexikóhoz kötjük, nekik talán mégsem ez a kedvenc ételük.

Croissant
Újabb francia nevű étel, és ez sem egyenesen Franciaországból. A XVII. században a törökök vissza akarták foglalni Budát (más források szerint Bécset). Egy éjszaka az oszmán sereg alagutat ásott, hogy a városfal alatt jussanak be a várba, ám nem számoltak a pékekkel, akik pirkadat előtt már szorgosan dolgoztak.Amint észrevették, hogy a lábuk alól zaj szűrődik fel, riadót fújtak, ezzel megakadályozva, hogy a törökök bevegyék a várat. A diadal jeléül a pékek a török zászló félhold alakjára formázott leveles tésztát sütöttek a város lakóinak. Így jött létre a Croissant, aminek a neve „hízó hold”-at jelent.

Angol szendvics
Az étel nevét egy XVIII. századi angol arisztokratáról, John Montagu, Sandwich negyedik grófjáról kapta, aki előszeretettel választotta ezt az étkezési formát. Egyes vélemények szerint azért, mert így nem kellett félbehagynia egyetlen kártyapartit sem, hiszen keze nem lett koszos, zsíros az ételtől. A praktikus étel azonban nem angol találmány. Az első szendvics megalkotását a zsidó bölcsnek, Hillélnek tulajdonítják, aki állítólag bárányhússal és fűszernövényekkel töltött maceszt készített a zsidó húsvét idején.

A japánok állandóan sushit esznek
Ha Japán ételre gondolunk, akkor azonnal sushi jut eszünkbe. Japánban azonban nem is olyan népszerű ez az étel, mint mi nyugatiak hisszük. A japánoknak kevesebb mint a negyede eszik havonta többször az ikonikus ételből. Ez egy ünnepi étel, amit általában kiemelt eseményeken fogyasztanak.

Dán csiga
Nevéből eredendően jogosan gondolnánk, hogy ez a finom sütemény Dániából származik, azonban azt bécsi cukrászok honosították meg az északi országban. Munkájuk sikerességét jelzi, hogy ez az édesség mára Dánia védjegyévé vált.

A spagetti hazája Olaszország
Honnan máshonnan származhatna a spagetti, mint Olaszországból.  Egyesek azt állítják, hogy a kínaiak voltak, akik elsőként spagettiszerű tésztát ettek 7000 évvel ezelőtt.  Más bizonyítékok arra utalnak, hogy a líbiaiak a tészta valódi felfedezői. Az általuk kedvelt tészta később makaróni néven vált ismertté.

Kínai szerencsesüti
A finom kis cukros süti, amit étkezés után szolgálnak fel a kínai éttermekben, egy másik távol-keleti országból származik. Az édesség szülőhelye nem más, mint Japán, pontosabban a sintoista szentélyek, ahol az évforduló ünnepségek alkalmával az újévi szerencsekívánságokat csomagolták ezekbe a süteményekbe.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest