Az ünnepi időszak nem az önmegtartóztatás ideje, ilyenkor átlagosan akár három kilót is felszedünk, amit aztán januárban nem könnyű ledolgozni. Nehéz ilyenkor ellenállni az ünnepi fogásoknak, a finom desszerteknek.
Általában többet eszünk a szokásosnál, és az ilyenkor fogyasztott alkoholos italoknak, nassolnivalóknak, aszalt gyümölcsöknek, magvaknak a kalóriatartalma is igen magas. Érdemes tehát egy picit változtatni a recepteken, hogy kevesebb kalóriát tartalmazó ételek kerüljenek az asztalra. Ebben segíthet, ha például a hagyományos édesítés helyett alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerekre váltunk, amelyek számottevő kalória-bevitel nélkül nyújtják az édes íz élvezetét. Emellett figyeljünk oda a napi többszöri étkezésre, hogy ne egy-két alkalommal együk degeszre magunkat, a mértékletességre, az óvatos nassolásra és arra, hogy nem az ünnepi asztal az egyetlen hely, ahol együtt lehetünk a szeretteinkkel. Egy kiadós téli séta vagy egyéb mozgással járó szabadtéri program ugyanolyan kellemes időtöltés lehet.
Áfonyás, narancsos karácsonyi keksz (20 db, kekszenként 90 kcal)
(Darabonként 20 kcal-val kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos édesítéssel készített keksz)
- Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. A száraz hozzávalókat (100 g liszt, 85 g zab, 50 g szárított áfonya, 2 evőkanál alacsony kalóriatartalmú édesítőszer, ½ evőkanál narancshéj, 1 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál fahéj, csipet só) tegyük egy nagy tálba és keverjük össze.
- Egy külön edényben verjünk fel 2 tojásfehérjét.
- 125 g vajat olvasszunk meg, és öntsük hozzá a száraz keverékhez. Adjunk hozzá 1 evőkanál juharszirupot és a két tojás sárgáját, majd ezt is keverjük össze.
- Helyezzünk kanálnyi tésztakupacokat a teflonsütőlapra, majd a kanál hátuljával lapítsuk kekszformára.
- Süssük 10-15 percig, amíg aranybarna lesz.