A vizsgaidőszak és az érettségi még a legjobb tanulók agyát is megterheli. Ilyenkor nem kevés energiára van szükségünk, hogy jól teljesítsünk az év végi megmérettetéseken. Most megmutatjuk, mit fogyassz, hogy könnyebben vedd az akadályokat!
Biztosan te is észrevetted már, hogy a rendszeres, egészséges étkezés megoldhatatlan feladat a vizsgaidőszak alatt. Ilyenkor nyúlunk gyorséttermi kajákhoz, energiaitalokhoz. Ezek azonban nem segítik a tanulásod, sőt sokkal inkább rossz hatással vannak a teljesítményedre, arról nem beszélve, hogy túlsúlyt is okoznak. A vizsgák okozta stresszt meglátod te is jobban kezeled majd, ha egészséges jó minőségű ételeket fogyasztasz! Íme a legjobb koncentráció segítő, memórianövelő ételek!
Teljes kiőrlésű gabona és narancslé
Kezd a napot teljes kiőrlésű gabonával és egy pohár narancslével, mindkettő gazdag folsavakban, mely bizonyítottan hozzájárul a jobb memóriához, és a gyorsabb információfeldolgozáshoz. Folsavban gazdag ételek még a szója, a zöldborsó, a brokkoli és a lencse.
Karfiol és mogyoró
Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint, 500 mg citicoline étrend-kiegészítő naponta segíthet fokozni a mentális energiát és hatékonyságot. A citicoline egy természetes anyag, mely a karfiol ,valamint a földimogyoró elfogyasztásának köszönhetően a kolin nevű anyag hatására konvertálódik az agyba.
Fekete csokoládé és kávé
Ha SOS segítségre van szükséged, mind a csokoládé, mind a kávé nagyszerű megoldás lehet. Mindkettő serkentőleg hat az agyműködésre. Egyél meg egy szelet csokoládét vizsga előtt, és igyál rá egy csésze kávét. A csoki javítja a koncentrációképességet, a kávé pedig éberebbé tesz.
Nélkülözhetetlen ásványvíz
Ahogyan a kávé, úgy az ásványvíz is nélkülözhetetlen része a vizsgaidőszaknak magnéziumtartalma miatt. A magnézium hiányában ugyanis idegesség és fáradékonyság alakul ki. Tudományos kutatások igazolták, hogy napi másfél-két liter ásványvízből tudja a szervezet legkönnyebben felvenni a magnéziumot. Magnézium gazdag ételek: spenót, hüvelyes zöldségek, banán, dió, és a mogyorófélék.
Bogyós gyümölcsök
Köztudott, hogy a bogyós gyümölcsök a legnagyobb koncentrációban tartalmaznak antioxidánsokat. Plusz tele vannak antocianinnal és fitokémiai anyagokkal, mely segíthet az öregedéssel járó memóriazavarok leküzdésében és óvja az agysejteket. A kvercetin nevű vegyület szintén hasonló hatással rendelkezik. Ez a két nélkülözhetetlen flavonoid megtalálható az áfonyában, a sötétebb színű szőlőben, és a piros almában is.