Az egyik legkedveltebb őszi csemegénk a sütőtök. Kiváló levesként, vaníliafagyival és sok fahéjjal valami isteni édesség, ráadásul a tökmag nagyon egészséges is! Édes, zamatos íze pedig sokáig megmarad. Nem véletlenül az egyik kedvencünk!
A népi gyógyászat is hamar felismerte a sütőtök és a tökmag (olaj, tökmagliszt) jelentőségét. Gyógyító hatása régről ismert, hiszen kitűnő béltisztító, vízhajtó valamint magas az antioxidáns tartalma is. Színe pedig jól mutatja, hogy karotintartalma is jó hatással van a szervezetünkre! Ha érett, szép narancssárga sütőtököt választunk, az hatalmas mennyiségű A-vitamint tartalmaz, de található benne B és C-vitamin is. Káliumtartalma pedig vértisztító!
Tudtad ezt a tökmagról?
A tökmag az olajos magvak közül az egyik legmagasabb fehérjetartalommal rendelkezik.
Tárolása
Habár az év bármely részében vehetünk sütőtököt, mégis az őszi és a téli hónapok a legideálisabbak. Sötét, hűvös helyen sokáig eláll.
Fűszerezés
A sütőtök édeskés ízéhez nagyon sok fajta fűszer illik. Használhatunk szegfűszeget, fahéjat, vaníliát és curryt is. Az új kedvenc ráadásul a sütőtökös, fűszeres latte- amely ideális frissítő és édesség lehet télen!