… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt A legelképesztőbb húsvéti szokások a Földön

A legelképesztőbb húsvéti szokások a Földön

Míg mi húsvéti tojást festünk, és locsolkodunk, a világ különböző tájain óriás omlettet sütnek, tojásfát állítanak, és nyuszi helyett egy bilby nevű füles hozza a tojásokat. Összegyűjtöttük a világ legkülönösebb húsvéti szokásait!

Húsvéti Bilby, nyuszi helyett

Bár itthon nehezen tudjuk elképzelni a húsvétot kedvenc tapsifülesünk nélkül, Ausztráliában ennek az aranyos rágcsálónak nagyon rossz híre van. Az ausztrálok nem kedvelik a nyulakat, mivel azok minden évben jelentős károkat okoznak a családok kertjeiben. Így ezen a földrészen még a 70-es években mozgalom indult, hogy a húsvét jelképének egy másik állatot válasszanak. Így esett a választás a veszélyeztetett bilby-re, mely első ránézésre egy rosszul sikerült tapsifüles utánzat. A 90-es években számos mese, és történet született erről az erszényesről. Az egyik gyerekkönyvben pl. egy Burra nevű bátor bilby megmenti a földet a nyulaktól, a bilbyk húsvéti tojásokat festenek, és a gyerekeknek adják. Mostanra sok helyen Ausztráliában a bilby hozza a tojásokat, és boltokban is csoki bilbyk, vagy plüss bilbyk sorakoznak.

Óriás omlettek és húsvéti harang Franciaországban

Úgy tűnik, a nyuszinak Franciaországban sincs sok rajongója, az ország számos részén ugyanis a szülők azt mondják gyerekeiknek, hogy a tojások a harangokból pottyannak ki. Franciaországban a legtöbb templomra nagycsütörtöktől kezdve csönd borul, egészen húsvét reggeléig, akkor ugyanis megszólal az összes harang. A csönd ideje alatt, a hagyomány szerint a harangok Rómába vándorolnak, majd, mikor megszólalnak tojásokat szórnak szét. A másik kedvelt hagyomány Haux városában terjedt el,  a franciák 4500 tojásból készítenek omlettet, mellyel megvendégelnek ezer embert a főtéren.

Tojásfa és lángoló szekerek a németeknél

Németországban nem csak karácsonykor díszít fát a család, húsvétkor elterjedt hagyomány a húsvéti tojásfa készítése is. Ez a tradíció egyre elterjedtebb a világon. Saalfelden egy család tartja a rekordot, minden évben több, mint 9000 tojással díszítik kertben álló fájukat. Tavaly a tojások száma elérte a 9800-at. Luegde városában  létezik egy nagyon látványos tradíció, mely során húsvétkor lángoló szekereket gurítanak a folyóba a sötét beálltával. Ezzel búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt.

Spanyolország és a nagy haláltánc

Vergesben, Spanyolország egyik városában kissé különösen ünneplik a húsvétot, nagypéntek előtt kezdődik ugyanis a „Halál tánc”. A helyiek félelmetes csontvázaknak öltöznek be, és az óvári utcákon táncolnak, miközben dobozokban hamut visznek magukkal. A parádé éjfélkor kezdődik és majdnem egész éjszaka tart.

Finnország és a boszorkányok

A finnek láthatóan keverik a húsvétot a halloweennel, a gyerekek ugyanis húsvétkor ijesztő ruhában, kormos arccal, sperűnyélen a lábuk között szaladgálnak az utcán.  Nyugat-Franciaországban még örömtüzet is raknak, ezzel védik ki, hogy nagypéntek és húsvét vasárnap környékén boszorkányok jelenjenek meg a városba.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest