… ami az élethez kell!

Kezdőoldal SZTÁROK&DIVAT Mészáros Árpád Zsolt interjú

Mészáros Árpád Zsolt interjú

Az Operettszínház sztárja Mészáros Árpád Zsolt mesélt nekünk szerepeiről, vicces bakijairól, álmairól és csodálatos kínai utazásáról. 

Hogyan indult a színházi karriered, igaz, hogy egy matek órai hiányzás igazolása miatt kezdődött minden?
A matekkal tanulmányaim alatt mindig is hadilábon álltam, és mikor a Móricz Zsigmond Színház felvételt hirdetett a színházba, vérszemet kaptam. Elmentem, mivel így igazoltan hiányozhattam az óráról. A meghallgatáson kértek tőlem egy verset, és mikor mondtam, hogy nem tudok, hirtelen rám jött a nevetőgörcs, a bizottságnak pedig ez annyira megtetszett, hogy bekerültem a színházba.

Prózai színésznek tanultál. Hogyan lettél musical-színész?
97-ben egy nyári társulásra összeálltunk egy pár kollegámmal, mely azóta is sikereket ér el Nyíregyházán. Az első előadáson rögtön megsérültem, leestem a színpadról, ekkor derült ki, hogy van egy 6cm-es rosszindulatú daganatom.  Ezután kivették a bal vesémet, és innentől elindult nálam egy életmódváltás, amiben a zene is helyet kapott.  Elkezdtem feljárni Pestre énekelni tanulni, eközben többek között játszottam a Debreceni Csokonai Színházban, a Torontói Színházban, végül pedig a Budapesti Operettszínházba kerültem.

Eddigi szerepeid közül, melyik volt az, amelyik személységedhez a legközelebb áll?
Egyértelműen a Mozartot mondanám, a meg nem értett zsenit. Amikor a szerepet játszottam, teljesen átlényegültem, megérintett minden szinten. Valahogy a zeneszerző élete minden területén párhuzamot tudtam vonni a sajátommal. Nagyon szeretem Mozart életét, bár a zenéivel nem mindig tudok megbirkózni, azt gondolom a musical határozottan közelebb hozta a klasszikus zenét a populáris zenéhez, és a színház világához.

Hosszú pályafutásod alatt, biztosan nálad is akadtak a színpadon bőven vicces bakik. Mi volt az eddigi legemlékezetesebb számodra?
Amikor már a Budapesti Operettszínházban is játszottam, volt olyan hogy egyik este itt, másnap pedig Nyíregyházán léptem fel. A két színház között óriási különbségek vannak terek és viszonyok tekintetében, az Operettszínházban pl. kétszer, vagy háromszor akkora színpadnyílás van. Amikor hazamentem a budapesti fellépés után a Légy jó mindhaláligot adtuk elő. Én játszottam a Törököt és a szerep szerint mikor ellopom a reskontót fogom magam és kirohanok a színpadról. A baj, csak az volt, hogy mivel megszoktam, hogy az Operettszínházban meg kell szaporázni a lépteimet, elkezdtem rohanni, de a Nyíregyházi viszonyok miatt 1 métert tudtam futni és nekicsapódtam a betonfalnak.

Fotó: Budapesti Operettszínház

Számos musicalben játszottál már. Van-e álomszereped, amit eddig nem kaptál meg, vagy szívesen eljátszanál?
Persze rengeteg ilyen van. A Rómeó az kimaradt az életemből, inkább Baltazár, vagy Benvólió voltam.  Akár egy Hamletet is szívesen eljátszanék, most egy kicsit telítve vagyok a zenés szerepekkel, így hiányolom a prózát, vagy a filmet. Most próbálok úgy gondolkodni, hogy bevonzzam ezeket is az életembe.

Ha jól tudom mindig is nagy vágyad volt, filmben szerepelni. Nemrég pedig szerepet kaptál egy olasz filmben, ami pár hónapon belül mozikba kerül. Hogyan kerültél be a produkcióba?
Banner Szűcs Lóránd barátomnak köszönhetem, ő volt a casting rektora, ő segített, utána pedig megtetszett a fizimiskám az olasz rendezőnek, Federico Brugiának, így több jelenetbe is bekerültem. A filmben egy faragatlan gengsztert alakítok, aki lányokat futtat. Egészen különleges élmény volt a filmezés, remélem még lesz alkalmam ilyesmiben részt venni.

Még ősszel jártál Kínában, ahova a kínai orvostudomány tanulmányozásáért látogattál el.
Van egy magyar kutatócég, amelyik gyógyhatású készítmények forgalmazásával foglalkozik, illetve azok után kutatnak kutatóorvosok segítségével. Így bukkantak rá a világ elsőszámú szupertáplálékára, a lícium barbarumra, avagy a kínai farkasbogyóra, ami a Himalája tövében terem meg, különlegessége, hogy akár 60-szor több B-vitamint tartalmaz, mint a barnarizs és nagyon magas C-vitamin tartalma van, minden, ami kell a szervezetnek megtalálható benne. Összeszámolhatatlan, hogy hányféle betegségre alkalmazzák gyógyszerként. De, hogy néhányat említsek: cukorbetegségre, szív és érrendszeri betegségekre, emésztő és tápcsatornai betegségekre, valamint a daganatterápiában is sikeresen alkalmazzák. Hihetetlen élmény volt az egész utazás, a Kínai Nagyfalról például bobbal jöttünk le, és a Himaláján található világ leghosszabb vasútállomásán is végigvonatoztunk. Nagyon sokat tanultam a keleti gyógyításról, gondolkodásról, ami közel került hozzám.

Még annyit árulj el, mit jelent ma az számodra hogy az Operettszínház művésze lehetsz?
Hihetetlen kiváltságnak érzem. Idestova 10 éve vagyok a színháznál, annyi változott, hogy szerelem mára szeretetté alakult de az érzés ettől még mindig nagyon intenzív.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest