… ami az élethez kell!

Kezdőoldal SZTÁROK&DIVAT Magyar tervező a nemzetközi divat élvonalában

Magyar tervező a nemzetközi divat élvonalában

Az extravagáns ruháiról híres Lang Szonja 2012-es tavaszi kollekciója nemrégiben a New York Fashion Week-en is bemutatkozott. Most legújabb kollekciójáról, és a nagyszabású bemutatóról mesélt nekünk!

A magyar divattervező Hollyroof névre keresztelt kollekciója szeptemberben méretett meg a divat egyik legnevesebb nemzetközi eseményén a New York Fashion Week-en. A 2012-es kollekciót a 90-es évek ihlette mind a sziluettek, mind a formák tekintetében, a ruhák különlegessége a magyar motívumos díszítés, a kapucnis, sportos, ugyanakkor elegáns darabok, és a fémes színű anyagok. Az egyes darabok megtervezésénél a fő kritérium a funkcionalitás, amitől azok sportos jelleget kapnak, de nem veszítik el hétköznapi eleganciájukat. A kollekcióról készült vidám, fiatalos kampányfotók tükrözik Szonja és a Tyra Clothing mottóját, miszerint: „Az önirónia és humorérzék mindenre a megoldás, semmit sem szabad komolyan venni!”

Szeptemberben bemutattad 2012-es tavaszi kollekciódat a divat fellegvárában a New York Fashion Weeken. Hogyan jött a felkérés?
New Yorkban ez volt az első alkalom, hogy megjelentek a ruháim a kifutón. Először nem is úgy indult, hogy a Fashion Week-re megyünk, csak ihletett szerettem volna meríteni kint. Aztán a befektetők, akik a kollekciót szponzorálják segítettek abban, hogy megjelenési lehetőségem legyen.

Milyen visszhangot váltott ki a kollekció?
Azt tudni kell, hogy mi az egyik keretrendezvényen jelentünk meg, ott egyedüli európaiként. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak. Persze egyszer ott lenni sajnos nem elég, meg kell ismételni rendszeresen.

Ha jól tudom több nemzetközi rendezvényen is bemutattad már a ruháidat. Melyek voltak a legemlékezetesebb bemutatók?
Ilyen nagyszabású megjelenésem például 2006-ban volt Münchenben. Ott első helyezést értem el az ISPO szakkiállításon, ezzel az elismeréssel egyúttal belépőt nyertem a nemzetközi divatvilágba is.

Miért döntöttél úgy, hogy magyar motívumokat is beleviszel a 2012-es tavaszi ruhákba?
A magyar motívumok valahogy sosem álltak közel hozzám, de anno kaptam egy felkérést, amiben snowboard ruházatra kellett ilyen motívumokat tervezni, és annyira megtetszett, hogy ebből merítettem a kollekciómhoz is az ihletet. Persze a magam futurisztikus módján. Majd ugyanez a kollekció elnyerte a Forma1-es pilóta Sakon Yamamoto tetszését, így nevét adta a ruhák férfi vonalához, valamint a New York Fashion Week-en is bemutattunk néhány darabot ebből a vonulatból.

Ha minden igaz külföldön sajátítottad el a szakma csínját-bínját, ezek szerint nincs összehasonlítási alapod a magyar oktatással?
Igen, Bécsben tanultam, 14 éves korom óta külföldön jártam iskolába. Először egy ruhaipari technikumot kezdtem el, majd az Iparművészeti Főiskolán landoltam Bécsben. Bár nincs összehasonlítási alapom a magyar oktatással, sokszor jönnek hozzám gyakornokok, akik azt gondolom, hogy kevésbé gyakorlatias oktatásban részesültek. Persze teljesen mások a körülmények is, az osztrák főiskolán és középiskolában a legmodernebb géppark állt mindig a tanulók rendelkezésére.

A magyarokat mennyire tartod nyitottnak az újdonságokra?
Van az a réteg, ami nagyon nyitott, persze sokkal kisebb arányban, mint Nyugat-Európában, de ez a nagyon kis réteg nincsen lemaradva, csak a nagy átlag, aki kevésbé próbálja az öltözködését irányítani.

Mik a közeljövőre a terveid ennyire sikeres projekt után?
Jelenleg egy Webshopot készülünk nyitni, ezért erre koncentrálunk. A jövő téli kollekciót a szezon elején mutatjuk be. A Webshop SlangSlang néven fog üzemelni, és további magyar és nem magyar tervezők is jelen lesznek benne, valamint egy bécsi bemutató teremmel is meg lesz támogatva.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest