… ami az élethez kell!

Kezdőoldal SZTÁROK&DIVAT Az övek útvesztőjében

Az övek útvesztőjében

A derékszíj kétségtelenül a férfi ruhatár alapkelléke – olyannyira, hogy egy-két darab nem is elég belőle. Na nem azért, mintha nem bírná a strapát: egy jó minőségű bőröv akár egy életen át kiszolgál, csakhogy kis túlzással ahány helyzet, annyi féle övre van szükség.

Miért nem elég két derékszíj?

Először is le kell szögeznünk, hogy az öv ma már sokkal inkább stíluselem, mint funkcionális darab. A kettő persze nem zárja ki egymást, sőt. Ha valóban tartania is kell a nadrágot, akkor az egyik fő szempont legyen az alkatunkhoz illő funkció és kényelem, de a választás során ezt ötvözzük a stílusbeli szempontokkal.

A másik alapszabály, hogy az övnek minden esetben passzolnia kell a cipőhöz színében, anyagában és stílusában – a cipő meg ugye az öltözékünkhöz illeszkedik ugyanezen szempontok szerint. Ez a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy

  • minimum barna, fekete, de lehetőleg kék és/vagy drapp is kell belőle,
  • alkalomtól függően kell alkalmi és hétköznapi,
  • a személyes stílusunk, ízlésünk is meghatározó, azaz viselhetünk többek közt elegáns (ezen belül konzervatív vagy trendibb), tradicionális, sportosan lezser, kényelmi stb. övet.

Minthogy ezek nem egymást kizáró szempontok, hanem egyszerre kell egy-egy nadrágszíjban megtestesülniük, elég nyilvánvalóan adódik a kombinációs lehetőségek számából, hogy messze nem elég 2-3 darab övet tartani a gardróbban.

A derékszíjak anyaga

Bőr övek

A legklasszikusabb övek természetesen valódi bőrből készülnek, ezért egy bőrövvel soha nem fogunk mellélőni, ráadásul tartós és strapabíró is. Persze bőrből is sokféle van, ráadásul ma már mindenféle szintetikus anyagokkal kevert préselt bőrök is léteznek. Ez utóbbiak gyengébb minőségűek, mint a valódi egész bőr, bár a műbőrnél jobb tulajdonságokkal rendelkeznek.

Legjobb természetesen a valódi marha- vagy bivalybőr, abból is különösen a prémium minőségű változat. A kissé rusztikus, természetes hatású nyersbőrök – melyeket gyakran növényi cserzéssel tesznek még stílusosabbá – kellemes viseletet jelentenek, mivel enyhén rugalmasak és pórusaik szabad légáteresztést biztosítanak. Az ilyen bőrövek idővel patinásodnak. Időnként belül egy vagy két másik (akár textil) réteggel bélelik, leginkább a mérettartás miatt, amire inkább a vékonyabb, gyengébb minőségű bőrök esetében van szükség.

A nyersbőr rusztikusságával szemben léteznek az úgynevezett fedett bőrök, ahol kívülre még egy fedőréteg kerül. Ez sokféle lehet: fényes vagy matt, teljesen sima vagy nyomott mintájú. A fedett bőr kevésbé légáteresztő, ugyanakkor jóval kopás- és karcállóbb, mint a nyersbőr, és kevésbé öregszik. Fényes változata nagyon jó választás lehet alkalmi öltönyhöz.

A bőrszíjaknál még a széle kiképzése lehet egy markáns stíluselem: ha letűzéssel van díszítve, az elegánsabb hatást kölcsönöz neki; némelyik egy diszkrét nyomással van „keretezve”, de a legtöbb öv teljesen sima.

Fontos a szélességre odafigyelni: az elegáns övek keskenyebbek (3-3,5 cm), de hétköznapi viseletként hordhatunk szélesebb övet.

Elasztikus övek

Léteznek olyan textilövek, melyek rugalmasan szőtt elasztikus szálakból készülnek, és ezáltal puha és kényelmes viseletet biztosítanak: nem vágnak be, és nem szorítanak még egy kiadós ebéd után sem. Praktikus mindennapi viselet nagyméretű férfiaknak is, ahol akad némi kis pocak. Vászon- és farmernadrágokhoz vagy sorthoz, bermudához nyugodtan viselhetjük a kényelmi öltözék részeként, de elegáns megjelenéshez semmiképpen nem ez ajánlott. Némi stílusjátékot tesznek lehetővé azon változatai, ahol az övvégek bőrrel vannak kombinálva – ez ad neki egy kis klasszikusabb beütést, míg a színes variációk a fiatalosan trendi irányba mennek el.

Ha mégis szeretnénk a bőrövek eleganciájánál maradni és egyúttal élvezni a rugalmasság nyújtotta előnyöket, válasszunk olyan bőrövet, mely a csat alatt kényelmi gumírozással van ellátva. Illetve létezik a másik véglet is, amit különösen a pocakosabb uraknak ajánlunk, ha nem akarják végigfeszengeni az öltönyös vagy zakós megjelenést: az a fajta gumírozott öv, amelynek a teljes elülső része bőrből készült.

Az övcsat

Az övcsat rendkívül fontos és hangsúlyos eleme a nadrágszíjnak, hiszen ez látszik leginkább, akár viselünk zakót, akár nem. Általánosságban elmondható, hogy minél elegánsabb megjelenés a cél, annál kisebb és letisztultabb formájú legyen a csat, és fényes vagy esetleg selyemfényű kivitelben. A sportosabb vagy a smart casual stílushoz választhatunk valamivel hangsúlyosabb csatot, és a rusztikus daraboknál mindenképp az eloxált vagy selyemfényű változat a nyerő. Mivel az öv az ágyéki részt hangsúlyozza, minél feltűnőbb övet viselünk (ami főleg csatfüggő), annál erősebben ráirányítjuk a figyelmet férfi mivoltunkra – ha szeretnénk, éljünk ezzel a tudással, de ahol nem illő, kerüljük az ilyesfajta hivalkodást.

A klasszikus bújtatós övmegoldás helyett divat az automata záródású csat is, mely egy teljes fekvő fém téglalapot formáz, rendkívül sok dizájnlehetőséggel. Nem csak elegáns, de nagyon praktikus is, hiszen furatoktól függetlenül tudjuk a bőséget állítani, ráadásul egy egyszerű mozdulattal.

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest