… ami az élethez kell!

Kezdőoldal SZTÁROK&DIVAT A színésznő, akit nem a szépségéért szeretnek

A színésznő, akit nem a szépségéért szeretnek

Az amerikai tévésorozatok legnívósabb kitüntetése az Emmy-díj, melyen tavaly a vígjáték kategóriában az ausztrál Toni Collette nyert a Tara alteregói című sorozatban játszott szerepéért.

Toni Collette tipikus példája azoknak a színésznőknek, akiket nem a szépségükért, hanem tehetségükért és stílusukért szeretnek az emberek. Saját személyisége meghatározza és kissé be is határolja a szerepeket, melyeket ráosztanak a rendezők. Ennek ellenére minden egyes filmjében újat és újat nyújt a nézőközönségnek.

Toni gyerekként
Az ausztráliai Balcktownban nőtt fel, ami Sydneytől egy órányira helyezkedik el. Szülei egyszerű emberek voltak, édesapja kamionsofőrként dolgozott, így nem töltött túl sok időt a családdal. Két fiatalabb öccse van, akikkel a mai napig nagyon jó a kapcsolata. Már 14 évesen szerepelt az iskolai színjátszó körben, majd 16 évesen szülei támogatásával otthagyta a középiskolát. Később Sydneybe ment, ahol beiratkozott egy drámaiskolába, melynek elvégzése megerősítette abban, hogy ez az ő hivatása. A nagyközönség számára 1992-ben a Mokaszin című filmben tűnt fel, melyben olyan tehetségekkel játszhatott együtt, mint Anthony Hopkins és Russell Crowe.

A sikeres sorozat: Tara alteregói
Hol láthatjuk mostanság? Toni Collette hazánkban a Tara alteregói című tv-sorozatban tűnik fel hétről-hétre. Az általa alakított Tara egy átlagosnak tűnő háziasszony és anyuka, de sokkal több van mögötte, mint azt elsőre gondolnánk. Disszociatív személyiségzavarral küszködik, ami azt jelenti, hogy egy embernek több személyisége is van külön névvel és emlékezettel. Ez adja báját Toni karakterének, aki a sorozatban kész átváltozó művész.

Ausztrália vs. Amerika
Bár Amerika kevésbé preferálja az ausztrál színészeket, Toni Collette neve igencsak ismert Hollywoodban. 1999-ben az Oscar-díj gálán jelölést kapott a Hatodik érzék című film legjobb női mellékszerepéért, ezen kívül három Golden Globe jelöléssel is büszkélkedhet: A Muriel esküvője, A család kicsi kincse című filmek és a Tsunami: The Aftermath című tv-sorozatbeli szerepeiért. A sokoldalú és sokarcú színésznő a tv-sorozatok és a mozifilmek mellett a színpadon is megállja a helyét. Sőt, a zene világában is otthon érzi magát, a Toni Collette & the Finish című zenekarával folyamatosan turnézik. Úgyhogy Toni megmutatta Amerikának, hogy az ausztrálok is sokszínűek és tehetségesek. (Nicole Kidman, Mel Gibson szintén a kontinensen született és a tragikusan elhunyt Heath Ledger is ausztrál származású.)

Nem szép, hanem egyedi
Toni Collette egyre szebbnek érzi magát, ahogy idősödik. Ezt ő mondta nemrégiben, amikor arról kérdezték, hogyan éli meg, hogy nem cicababa szerepeket kap. Sőt, sokszor még el is csúfítják, hogy hitelesebb legyen az adott karakter. 21 évesen a Muriel esküvője című film kedvéért 18 kilót szedett fel, amit cseppet sem bánt, mivel ez hozta meg számára a hírnevet. Aztán 11 évvel később ismét híznia kellett az Egy cipőben című film miatt, ahol is Cameron Diaz aggodalmaskodó testvérét alakította.

Magánélet
38 éves színésznő 2003-ban kötött házasságot a zenész Dave Galafassival, első gyermekük, Sage Florence, tavaly januárban született. A párnak több háza is van Írországban és Ausztráliában egyaránt. Toni szerepeitől függően hol az egyik, hol a másik kontinensen tartózkodnak. Persze ez komoly egyeztetéssel is jár, hiszen a rocker Dave is sokat turnézik, ezért előfordul, hogy hetekig nem is találkoznak.

Hízás-fogyás
Nemcsak a szerepek végett változott a súlya, és nagy valószínűséggel a kötelező hízókúrák miatt borult fel az étkezeshez való hozzáállása. Olyannyira nem volt jó viszonyban a helyes étkezéssel és a súlyával, hogy fellépett nála az un. jó-jó effektus. „Most már tudom kontrollálni az evést, már nem esem ugyanabba a hibába, mint korábban. Valaha folyton fánkot ettem csokis shake-kel vagy hamburgert sült krumplival. Nem is csoda, hogy meghíztam, most azonban tudom tartani a diétámat.” Toni négyszer eszik egy nap, a reggelit igyekszik korán elfogyasztani, az utolsó adag ételt pedig délután 4 óra előtt. Azt mondja, hogy neki mindig is az segített, amikor elhagyta a vacsorát, de mivel többször keveset eszik egy nap, így nem érzi egyik főétkezés hiányát sem. Collette a manapság egyre népszerűbb szénhidrátmentes diétára esküszik, és csak ritkán enged a csábításnak, hogy egyen egy kis édességet.

Változás negyven felett
Toni az évek múlásával valóban egyre dekoratívabb, ez filmjeiben is feltűnik. Míg korábban szinte minden egyes filmjében csúnyácska nőt alakított, ahogy közeledik a 4. X-hez, annál inkább nőiesedik. Ahogy odafigyel az étkezéseire, éppúgy fontos számára a mindennapos mozgás. Személyi edzője segítségével napi 45 perc kardiomozgást végez, de a jóga és a pilates is a nagy kedvencei közé tartozik. Toni az élő példa rá, hogy képes valaki megváltozni negyven év felett is!
Képek: HBO 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest