… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Párkapcsolat Problémás párkapcsolat? Így hat az egészségedre!

Problémás párkapcsolat? Így hat az egészségedre!

Állandóan görcsben áll a gyomrod? Étkezési zavarokkal küzdesz, esetleg hullik a hajad? Előfordulhat, hogy  a párkapcsolatod áll az egészségi problémák hátterében.  Az állandó viták és a feszültséggel teli hétköznapok ugyanis kutatások szerint, lelki és testi gondok sokaságát okozhatják. 

Kutatások bebizonyították, hogy a boldog párkapcsolat segít távol tartani minket a betegségektől, és hosszabb életet biztosít. Másik oldalról viszont, a rossz párkapcsolat jónéhány évvel megrövidítheti életünket, magas stressz szintet, és gyenge immunrendszert eredményez. Íme néhány dolog, mely a megromlott kapcsolat következménye, és ami könnyen az egészségedre mehet!

Elhízás
A közhiedelemben elterjedt, hogy a régóta házasságban élők gyakran elhagyják magukat. Egy 2012-es vizsgálat szerint, házasságkötés után az emberek hajlamosak elhízni, míg a válással lefogynak. Azonban a vizsgálat vezetője szerint a boldog párkapcsolatban élők motiválhatják egymást, hogy egészségesek és fittek maradjanak, és az edzőteremben együtt küzdjenek a kitűzött céléért. Ebben az esetben ugyanis úgy érzik felelősek egymásért. Ha a pár egyik tagja mégis az elhízás útjára lép, az lehet a konfliktusok egyik tünete. Az elégedetlenség könnyen passzív-agressziót, alvászavart okoz, ami súlygyarapodáshoz vezethet.

Stressz
Igazi meglepetést jelentett, mikor rájöttek a kutatók, hogy a párok közötti fizikai harmónia és intimitás csökkenti a stressz szintet, és növeli a jó hangulatot. Egy 2009-ben megjelent tanulmány szerint, azok a párok, akik rendszeresen éltek szexuális életet, mentálisan is jobb állapotban voltak, és nagyobb valószínűséggel voltak kapcsolatukkal és az életükkel elégedettek. Persze a szex csak az egyik oldala a stressz megközelítésének. A másik a hálószobán kívül zajlik. A szülői viták, a nézeteltérések a pénz, vagy a háztartás körül, vizsgálatok szerint, egyértelműen növelik a stressz szintet.

Alvászavarok
Ha olyan ember alszik mellettünk, akit szeretünk, az bizalmat ébreszt bennünk, aminek segítségével alvás közben teljesen ellazulhatunk. Kivétel persze ez alól, ha alvótársunk horkol, dobálja magát, vagy forgolódik. Egy 2005-ben végzett közvélemény-kutatás szerint, az emberek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak nappali fáradtságot, ha a partnerük is álmatlansággal küzd. A kapcsolatok azonban kevésbé közvetlen módon is befolyásolhatják az alvási szokásainkat. Felmérések azt mutatják, hogy a kapcsolatban a bizonytalanság és a konfliktusokhoz rossz alvási szokások társulnak, az alvászavar pedig még tovább ront a helyzeten és súlyosbíthatja a kapcsolati gondokat. Ez tehát egy ördögi kör.

Depresszió
Egyrészről tanulmányok azt mutatták, hogy a hosszú párkapcsolatok és a házasság csökkenthetik azoknak a tüneteit, akik depresszióval küzdenek. Másrészt viszont, a problémás kapcsolatok jelentősen növelhetik a kockázatát a klinikai depresszió kialakulásának. Egy sokat idézett tanulmány bebizonyította, függetlenül attól, hogy a személyes és családi kórtörténetben szerepelt-e a depresszió, azokat a nőket, akiknek a férjük hűtlen volt, hatszor nagyobb valószínűséggel érint a klinikai depresszió.

Magas vérnyomás
Étkezési szokásaink, a testmozgás mennyisége, és a stressz szintje egytől-egyig hatással van a vérnyomásra, így nem meglepő talán, hogy kapcsolati státuszunk szintén képes erre. A Brigham Young Egyetemen végzett kutatás eredménye azt mutatta, hogy a boldog házasságban élőknek alacsonyabb a vérnyomása, mint szingli társaiknak. Másik oldalról azok, akik rossz párkapcsolatban élnek nagyobb valószínűséggel szenvednek magad vérnyomástól, mint a szinglik.

Szívbetegségek
Tanulmányok szoros kapcsolatot feltételeznek a házasság és a szívinfarktus elkerülése között, emellett jobb eredményekről számoltak be, azoknál a szívműtéten átesett betegeknél, akik házasságban élnek. Különösen igaz ez a férfiakra. És hogy mi magyarázza ezt? Bár a stressz és a biológiai tényezők komoly szerepet játszanak a szívbetegségeknél, az érzelmi támogatás, melyet partnerünk nyújt éppúgy fontos lehet.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest