… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Párkapcsolat Miért maradsz benne egy rossz kapcsolatban?

Miért maradsz benne egy rossz kapcsolatban?

Nagyon sokan nem merik megtenni azt a nagy lépést, amit a szakítás hordoz magában, mások nemes egyszerűséggel igazi kapcsolatfüggők. Ők úgy vélekednek, jobb egy problémás kapcsolatban élni, mint egyedül lenni… De milyen okai lehetnek annak, ha mindenáron ragaszkodsz egy rossz kapcsolathoz?

Komoly gond az anyagi megterhelés
A pénz manapság igen nagy úr, ha tetszik, ha nem, ez tény. Napjainkban gyakran olyan nehéz egyedül megélni, hogy sokan éppen emiatt ragadnak meg a rossz kapcsolatukban, képtelenek lennének saját magukat eltartani. Nem ritka példa, hogy a család összefogva sem tud pénzt félretenni, spórolni, nemhogy akkor, ha mindenki külön-külön próbálna boldogulni.

Nagyban nehezíti ezt a gondot a gyermek(ek) jelenléte, és sajnálatos módon nem csak érzelmi szinten, hanem anyagilag is. A jó szülők szeretnének mindent megadni csemetéknek, és bizony pénz nélkül ez nagyon nehéz. Az utolsó utáni lemondás sokszor a párban élők dilemmája is, nemhogy azoké, akik egyedül élnek.

Hozzáköt a gyermek
A gyermek magától értetődően nem csupán anyagilag köt össze a kedveseddel, egy életre kapocs marad köztetek. A nők hajlamosak nagyon-nagyon sokat elviselni azért, hogy gyermekük egészséges családképben nőjön fel, de tudni kell, hogy a csöppségek nem buták. Érzelmek, benyomások, példák alapján alakítják ki saját értékrendjüket, márpedig hosszútávon egy kapcsolatot sem lehet megjátszani, még előttük sem.

Természetesen a csonka család sem éppen jó példa, de egyáltalán nem egészséges az sem, ha állandó vitát, feszültséget, rosszabb esetben sírást, tettlegességet látnak.

Fotó: Csajok bosszúja

Ragaszkodsz a jóhoz
A nők különösképpen hajlamosak csak a szépet látni a kapcsolatukban, többségükben mindent megtennének a látszat fenntartásáért, és az emlékezetes pillanatok megőrzéséért. Tény és való, minden kapcsolatban akadnak hullámvölgyek, amik nem feltétlenül jelentik azt, hogy ideje szakítani. Azonban előfordulnak olyan komoly nézeteltérések, kiegyenlíthetetlen problémák, amik sajnos nem merítik ki az egyszerű hullámvölgy fogalmát, azon jóval túlmutatnak. Természetes, hogy ragaszkodsz a jóhoz, annak minden kapcsolatban ott kell lennie, különben értelmetlen lenne az egész, és eszedbe se jutna a maradáson gondolkozni. Azonban tudnod kell, hogy az egykoron történt szép események a múlt részét képezik, neked pedig a jelenre kell koncentrálnod. Ha abban nincs semmi örömteli, és úgy látod, a közeljövő is igen problémás, akkor nem érdemes hosszútávon a tartalmatlan kapcsolatban tengődnöd.

Ural a megszokás
A változás minden szinten rémisztő, márpedig jól tudjuk, hogy a szakítás nem csak a kapcsolatunkat változtatja meg. A költözéssel, elválással az életünk minden szinten átalakul. Megeshet, hogy új helyen fogunk lakni, új útvonalon kell dolgozni járnunk, adott esetben a munkánk is más lesz. Meg kell oldalunk a gyermek elhelyezését, be kell osztanunk, mikor kivel tölti a szabadidejét, és ezek csak a legalapvetőbb, kikerülhetetlen történések, az érzelmi változásokról, a váratlan helyzetekről még nem is beszéltünk. A jól megszokott rutint egy kamasz- vagy fiatal felnőttkori kapcsolat esetében sem könnyű megszakítani, nemhogy akkor, amikor már sokkal többről van szó annál, mint hogy éppen nem járunk senkivel.

Érzelmi zűrzavar
Minden kapcsolat más és más, éppen ezért mindenkit másfajta érzelmi függőség köt a partneréhez. Egyesek rettegnek az önállóságtól, mert elhitették velük, hogy képtelenek lennének megállni a lábukon. Mások bűntudatot éreznek, mert bemesélték nekik, hogy egyedül ők hibásak a kapcsolatuk megromlásáért. Megint mások bizakodnak, hogy jobbra fordulnak a dolgok, vagy éppen pánikolnak, mert megfenyegették őket, érzelmi zsarolás alatt állnak, és ezért nem mernek szakítani.

Rengeteg erő és kitartás, adott esetben külső segítség szükséges ahhoz, hogy kiszálljunk egy működésképtelen, rossz és tartalmatlan kapcsolatból, de minden befektetett energia megéri. A szerelem nem bánt, nem elkeserít, vagy fájdalmat okoz, hanem erőt ad, támogat és boldogsággal tölti el a szívedet. Ha nem így érzed, akkor meg kell próbálnod változtatni. Először a kapcsolaton, utána az életeden…

Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest