… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Párkapcsolat Félelem az elköteleződéstől, avagy a házasságfóbia

Félelem az elköteleződéstől, avagy a házasságfóbia

A kapcsolat tökéletes, úgy érzed fülig szerelmes vagy, mégis ha a házasság szóba jön, valamiért elfog a jeges rémület? Manapság nem ritka, gond csak akkor adódik, ha a másik fél a hagyományos papírforma híve.

sajtoklub.rtlklub.hu

„Boldog párkapcsolatban élek, már 5 éve együtt vagyunk, a barátok és a rokonok is folyton a házasság, baba témával jönnek, mégis egyszerűen nem tudom magam menyasszonyként elképzelni. Álmaimban valami mindig történik, ami megakadályozza az esküvőt, olyankor szinte úgy érzem, megfulladok.”- meséli Ági.

Kislánykorunk óta tervezgetjük a nagy napot, ám sokszor, ha realizálódik a házasság esélye, hirtelen szoros csapdában érezzük magunkat, és legszívesebben felvennénk a nyúlcipőt. Barátnők körében egyre gyakrabban halljuk, hogy bár nem tudják megfogalmazni különös fóbiájuk okát, a házasság a párkapcsolat mumusává vált. Mi lettünk éretlenek, vagy korunk nem tud már felnőni a feladathoz? Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a megkérdezett párok női tagjai úgy beszéltek a házasságról, mint valami csapdáról, melyből, ha rosszra fordulnak a dolgok, nincs menekvés. A megkérdezettek nagy része a válástól fél, ezért inkább az együttélést választja.

Manapság a házasság helyett nem ritka, hogy sokan az együttélést választják, vagy ezért vagy azért. Vannak, akik képtelenek elköteleződni, mások a válástól, vagy a felelősségtől félnek, és olyan is van, ahol a döntés mögött gyermekkori trauma rejtőzködik.

Vannak, akik a mának élnek, avagy az örök Pán Péterek

Bizonyos emberek, legyenek akár férfiak vagy nők egyszerűen képtelenek elköteleződni. Ők azok, akik az élet kiszámíthatatlan oldalát kedvelik, és felelősséget sem szeretnek vállalni tetteikért. Ha tehetnék, örökké gyerekek maradnának hosszú távú döntések nélkül. Talán a fiatalkori szabadság elvesztésétől félnek, talán csak a felnőtt felelősségtől. Utóbbi főleg azokra igaz, akik még közel állnak a kamaszkorhoz, és a hosszú távú döntések késztetik őket megtorpanásra.

Egy papír és más semmi?

Sokan azzal érvelnek a házasság ellen, hogy ez csupán egy papír, de ha tényleg csupán egy darab papírról van szó, miért ellenzik annyira? Nyilván ők is tudják, hogy egy szerződésről van szó, mely egy bizonyos fokig kötelez, más szóval valami iránt elkötelezettséget vállalunk, a szerződés pedig jó esetben életünk végéig szól, ami megtorpanásra készteti az embereket.

Gyermekkori traumák

Sok esetben gyermekkori problémák okozzák félelmünket. Azok, akik átéltek gyerek fejjel egy válást, vagy a szülők vitáit, attól tartanak, hogy saját házasságuk is így végződik majd. Az is közrejátszik, hogy nem szeretnék, ha saját gyerekeiknek is át kéne élniük a családi háborút.

Egy újabb fóbiával van dolgunk?

 Egyre gyakrabban hallani korunk új fóbiájának nevét a gamofóibát, mely a házasságfóbia szinonimája. Ez az irracionális fóbiák közé tartozik, az ebben szenvedők legtöbbször attól félnek, hogy a házasság elromlik, vagy egy nem kívánt kapcsolatban ragadnak, illetve, hogy drasztikusan megváltozik házasságkötés után kapcsolatuk és életük.

Fontos, hogy a házasságtól való félelem bizonyos szintig normális, ám, ha túlzó méreteket ölt, betegség, vagyis fóbia is lehet. Akár fizikai tünetei is lehetnek, mint a légszomj, szabálytalan szívverés, izzadás. Sok esetben a gondot érzelmi problémák és traumák okozzák, előidézheti egy rosszul sikerült házasság is. A betegséget kizárólag egy másik ember tudja orvosolni, aki különleges, és megtalálja az utat a házasságfóbiás szívéhez.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest