… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Párkapcsolat 5 év után eljön az igazság pillanata?

5 év után eljön az igazság pillanata?

Régóta együtt vagytok, de a barátod még a jelét sem mutatja annak, hogy szeretné elkötelezni magát? Te azonban már az esküvőt és a gyerekeket tervezed. Vajon miért van az, hogy félnek a férfiak a kötöttségektől? Vedd észre a jeleket, melyek azt mutatják, hogy jobb, ha inkább most lépsz ki a kapcsolatból, mint hogy néhány év múlva ő tegyen lapátra.

Miért is olyan nehéz a szerelmi és párkapcsolati kérdésekben megtalálni a megfelelő választ és megoldást? Talán azért, mert nincs egy jól működő recept, hiszen minden kapcsolat különböző. A nő és a férfi valahogy, valahol találkozik, elkezdődik egy közös élet és az addig egymás számára idegen ember össze fog tartozni. Viszont, hogy meddig és hogyan az már ennél sokkal bonyolultabb, mint a kezdeti ismerkedés, amikor megpróbálják az újdonságot felfedezni egymásban és csak a szépet és a jót észrevenni.  Számos fiatal nő él tartós párkapcsolatban, azonban az évek telnek és telnek, de nem történik semmi. A nő csak várakozik, hogy a férfi talán a következő szülinapján vagy karácsonykor megkéri majd a kezét, de aztán megint elmúlik a szülinap és minden erre alkalmas ünnep. Tulajdonképpen a lánykérést egy átlagos szerda délután is meg lehetne lépni, mivel a nő egy idő után már nem is vágyik többre, csak egy gyűrűre, hogy legalább elinduljon a folyamat. De miért reménykednek hiába a nők és miért várakoznak több év után is, hogy tegyen végre valamit a férfi? A legnagyobb probléma, hogy nem veszik a jeleket és nem tudnak a sorok között olvasni. Pedig környezetükben biztosan akad olyan közeli ismerős, akinek a példájából rájöhetnének, hogy 6-7 évnyi együtt járás után minden férfi elkötelezi magát, ha valóban akarja. Ha viszont ennyi idő alatt sem jutott eszébe, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem is akarja, sőt szinte biztos, hogy már nem is fogja megtenni.

Gondolj magadra!
Viszont akkor mi lesz veled, aki már alig várod, hogy az oltár elé lépjetek és nevelhesd a gyerekeiteket? Vagy elfogadod ezt az állapotot, vagy még addig „kimenekülsz” ebből a helyzetből, amíg rosszabbra nem fordul a kapcsolat és el nem múlnak feletted az évek. Minden lánynak, valószínűleg neked is eleged van abból, hogy a rokonok, főleg a szülők, nagyszülők folyton kérdezgetik, hogy mikor kötik már be a fejedet? Természetesen így is szeretnek titeket, de mégis csak az lenne a tisztességes és szokványos, ha hivatalosan is egybekelnétek. Ezzel a helyzet csak rosszabbodik, hiszen te is éppen ezt szeretnéd, és ha még ők is állandóan a tudtodra adják, hogy nem jó ez így, annál nehezebb lesz neked. Ideje tehát szembenézni a tényekkel, hogy vajon valóban van-e jövője a kapcsolatotoknak, vagy ez egy kellemes állapot a barátodnak. Főzöl, mosol mindkettőtökre, eljártok szórakozni, utazgatni, de semmi kötöttség, felelősség nem hárul rá. Ezt akár más mellett is megtehetné és meg is tenné, de nem akarja a biztosat egy bizonytalanra cserélni. Ilyen esetben neked kell a sarkadra állnod, és ha már az apró trükkök sem válnak be, akkor kész tények elé állítani, hogy vagy egybekeltek, vagy nincs értelme tovább együtt lennetek, amennyiben nem komolyak a szándékai.

 Milyen jelekből veheted észre, hogy a pasid soha nem fog feleségül venni.
1.     Szülei rossz házassága

Manapság már nem számít olyan nagy bűnnek elválni, ezért a házasságkötések nagy része válással végződik. A házastársak sokszor úgy gondolják, hogy ez a könnyebb út ahelyett, hogy megpróbálnák megbeszélni és megoldani a felmerülő problémákat. Lehet, hogy a párod is ilyen példát látott maga körül, esetleg elvált szülők gyerekeként nőtt fel. Éppen ezért tudattalanul hárítja a papírformát, mivel ő nem akarja ugyanazt a sorsot sem magának, sem a gyerekeinek. Ilyen esetben nyugodtan kérdezz rá, hogy valóban ez lehet az oka annak, hogy nem akar az oltár elé vezetni, vagy pusztán még eszébe sem jutott. Ha az első verzió a válasz, akkor még van remény arra, hogy a későbbiekben megváltozzon a véleménye a házasság intézményét tekintve. Azonban ha a második eset áll fenn, akkor itt az ideje továbblépned és megkeresned azt a férfit, aki valóban téged akar testestül-lelkestül-papírostul, aki felvállal a barátai, a szülei, az anyakönyvezető és az egész világ előtt. Sok nő most elgondolkodik, hogy vajon meg tudja-e beszélni ezeket a kérdéseket a barátjával és egyáltalán felhozakodhat az erősebb nemnek ezzel a témával. A válasz egyértelmű, ha egy hosszú kapcsolatban nem lehet erről beszélni a férfival, akkor az már régen rosszat jelent. Vagyis ez egy olyan jel, melyen nincs mit megmagyarázni.

2.     Nincs pénze az esküvőre

Ez lehet az egyik legkínosabb esete annak, ha a férfi vonakodik a házasságtól és kivonja magát az erre irányuló beszélgetés alól. Valószínűleg erre egy férfi sem büszke, de ideális esetben nem a pénze miatt szereted a barátodat. Így fontos, hogy ha közös jövőt terveztek, akkor ez nem lehet tabu köztetek. Nyilván valamennyire képben vagy párod fizetését illetően és talán arról is tájékoztatott, hogy a szülei mennyire tudnak anyagilag besegíteni a jövőtöket illetően. Sok egyéb jelből lehet következtetni, hogy mennyire tehetős és vannak-e konkrét elképzelései arról, hogyan gyarapítsa a bankszámláját. Figyeld meg, amikor üzleti dolgokról tárgyal, akár csak egy baráti társaságban, vagy élesben. Sokat mondó lehet az is, hogy van-e kocsija és milyen, lízingeli vagy a sajátja. Ugyanígy a lakása (ha van) is árulkodó lehet. A pénz nem minden, de nyilván fontos ahhoz, hogy elinduljon kettőtök élete és ahhoz, hogy esküvőt tervezhessetek. Ezt nem árt tisztázni, mert ha arról álmodozol, hogy hatalmas, rongyrázós lagzitok lesz, akkor bizony mélyen a pénztárca mélyére kell majd nyúlnotok.  6-7 évnyi együtt járás után minden férfi elkötelezi magát, ha valóban akarja. Ha viszont ennyi idő alatt sem jutott eszébe, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem is akarja, sőt szinte biztos, hogy már nem is fogja megtenni.

3.    A pasi túl fiatal vagy nagy a korkülönbség

Semmi nincs törvényszerűen megírva, de ha kicsit is logikusan gondolkodsz, akkor nagy valószínűséggel a nálad jóval fiatalabb férfi nem akarja majd túl korán és túl könnyen elkötelezni magát. Kivételek persze vannak és természetesen működhet egy párkapcsolat akkor is, ha szíved választottja még csak a 20-as éveiben jár. Nyilván lehetséges, hogy egy érett és komoly férfit sodort melléd az élet.  Már sokat olvashattunk a témáról, hogy éppen a 30-as férfiak azok, akik nem akarják elkötelezni magukat. Úgyhogy pánikra nincs ok, ha a pasidnak valóban komolyak a szándékai veled kapcsolatban és meg tudtok beszélni mindent, akkor az életkor és a korkülönbség mellékes lehet. Úgyhogy ebben az esetben bátran vágj bele, mert a jelek szerint zöld utat kaptál ahhoz, hogy minden rendben legyen a későbbiekben is.

4.     Ha nem tartja be a szabályokat

Szabályok alatt most értsd azokat az apró figyelmességeket, melyek egy nő számára nagyon fontosak. Ilyen lehet a születésnapod, az évfordulótok, Valentin-nap, karácsony, stb., szóval minden, ami dátumhoz köthető. Egy férfinek ezek nem olyan lényeges monumentumok, így meg kell tanulnia, hogy ha egy nőnek kedveskedni akar, akkor bizony nem árt, ha számon tartja ezeket a dátumokat. Nyilván te sem vársz minden egyes szülinapodra arany ékszereket vagy luxusutazást, de egy kis apróságra mindenki számít. Az ilyen és efféle játékszabályokat érdemes egy férfinek betartania annak érdekében, hogy elkerüljétek a vitát és azt, hogy csalódottá válj. Ezek áltál tudhatjuk meg, hogy mire számíthatunk a jövőben. Neked is szükséged van biztonságérzetre, melyet sokszor ilyen formális dolgok mondanak el leginkább. Ha már most nem képes ezeknek az apró feladatoknak eleget tenni, akkor bizony nem egy férjtípus akadt a horgodra.

5.     A nagy gyerek

Vannak esetek, amikor másként élsz meg dolgokat, mint a szerelmed. Ilyenkor bizony úgy érezheted, hogy nem ért meg téged és nincs közös jövőtök. Ez főként akkor fordul elő, amikor a barátod leragadt egy bizonyos kornál és nem képes abból felnőni, feljebb lépni. A baj akkor van, ha már mindent bevetettél, de semmi sem használ. Párod továbbra is elhülyéskedi a dolgokat, még akkor is, ha egy nagyon komoly döntésről van szó. Amennyiben így sem kap észhez, akkor érdemes elgondolkodni, hogy vajon tényleg ő az, aki nekünk kell vagy lépjünk ki a kapcsolatból. Azzal semmi gond nincs, ha akadnak gyerekes dolgai és lazán fog fel bizonyos helyzeteket. Viszont, ha ez már átcsap egy olyan mértékű infantilizmusba, amitől azt érzed, hogy nem tudtok egyenrangú felnőttként létezni egymás mellett, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem erre van szükséged.

6.     A gazdag, céltalan pasi

Mindene megvan, karrier, pénz, fiatalság. Miért is cserélné fel ezt a fajta szabadságot egy kötött hétköznapi élettel? Annak ellenére, hogy válság van, azért számos multi cég fiatal vezetője vagy sikeres vállalkozó az átlagon felüli életszínvonalon él. Általában ők azok, akik nemcsak feleséget, de még tartós párkapcsolatot sem akarnak. Ha mégis egy ilyen típusú férfi barátnője vagy, akkor nem árt, ha megbizonyosodsz arról, hogy te vagy-e az egyetlen az életében vagy esetleg több nővel kell megosztoznod rajta. Persze vannak olyan lányok, akik kifejezetten az ilyen férfiakra utaznak és cseppet sem zavarja őket ez a fajta osztozkodás, mert az a luxus, amiben részesülnek, feledteti mindezt vagy szimplán nem is érdekli őket különösebben. Nyilván te nem egy ilyen pasira és egy ilyen jellegű kapcsolatra vágysz. Ha mégis belefutsz, és először elvarázsol a gazdagság, nagyon hamar rá fogsz ébredni, amennyiben hosszú távra tervezel, hogy ez nem egy járható út. Lépj ki még időben, mielőtt lelkileg sérülsz, mert minél tovább húzod, annál nehezebb lesz az elválás. Arról nem is beszélve, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy ő lesz az, aki kimondja a végszót. Talán nem is érdemes megemlíteni, hogy egy ilyen férfitől sem a közeljövőben, sem a későbbiekben nem várhatod, hogy megkéri a kezedet.

Egy kis statisztika
Melyik életkorban válnak leginkább a férfiak és a nők? Utána jártunk a legfrissebb adatoknak. A 25-29 év közötti pasik állnak az első helyen a válások terén, ezt követi a 30-34 éves korosztály, majd a 20-24 évesek. A nők 20-24 éves koruk között válnak el legtöbben, majd a 25-29 évesek vitték el a dobogó második helyét. A kapcsolatok hosszát tekintve az 5-9 éves házasságoknál a leggyakoribb a válás, ezt követi a 10-14 éves, majd a 15-19 éves és csak ezután a 2-4 éves kapcsolatok megszűnése.

Önsegítő könyvek
       Wendy Bristlow: Egyedül, mégis boldogan
       John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek
       Sherry Argov: Miért a rossz lányokat szeretik a férfiak?
       Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi
       E. Warnecke: Feng Shui a párkapcsolatban és a szerelemben

 

Filmek, hogy átvészeld a szakítás utáni időszakot
       Állítsátok meg Terézanyut!
       Napsütötte Toscana
       Igazából szerelem
       A boldogságtól ordítani
       Amélie csodálatos élete
       Minden végzet nehéz

 Hollywood celebei tudnak valamit – Elvált pasik előnyben
Van mit tanulnunk néhány hírességtől, hiszen ők azok, akik sokat láttak és tapasztaltak a világból. Valószínűleg tudatosan választanak párt és férjet maguknak, talán mert sokkal inkább ésszel és nem érzelemmel közelítik meg a témát. Akit értek szerelmi csalódások az életben, az jobban és többre értékel bizonyos tulajdonságokat és fel tudja ismerni azokat a jeleket, amelyek csak egy komolytalan kapcsolatra utalhatnak. Catherine Zeta-Jones köztudottan okos nő hírében állt. Férje, Michael Douglas 25 évvel idősebb nála és túl van egy hosszú házasságon. A férfi már közel 9 éve lesi második felesége minden kívánságát, s a hírek szerint Catherine szereti, ha tenyerén hordozzák. Douglas cseppet sem bánja, ha papucsférjnek titulálják, mert halálosan szerelmes imádott feleségébe és teljesen oda van két gyönyörű gyermekükért. Ha te is a fiatal fiúk iránt vonzódsz, akkor jó példa lehet erre Demi Moore és Ashton Kutcher házassága. A közel 47 éves színésznő három férjet is fogyasztott, mígnem rájött, hogy a végső megoldás, ha egy sokkal fiatalabb férfivel köti össze az életét. Az elmúlt években ez példásan is sikerült, azonban állítólag jelenleg éppen a válást fontolgatja, Ashton félrelépései miatt!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest