… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Tükör, avagy ablak a túlvilágra?

Tükör, avagy ablak a túlvilágra?

A tükröket évezredek óta misztikumok és babonák lengik körbe. Egyesek szerint csapdába esett lelkek lakoznak benne, mások állítják, hogy a párhuzamos dimenziók között közlekedhetünk általa. Íme a legérdekesebb hiedelmek!

Mióta az ember először látta meg saját magát a tükörben, azóta nyűgöz le minket ez a misztikus tárgy.  Számos babona, legenda, és misztikum kötődik hozzá. Valószínűleg mindenki hallotta már pl., hogy ha eltörjük az 7 év balszerencsét hoz. Ez a babona egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, akkoriban ugyanis úgy gondolták, hogy az életünk 7 évente megújul, a tükör eltörésével azonban károsítjuk a lelket.

Misztikus átjáró
De nem csak a rómaiak hittek a tükör misztikus erejében, a kínaiak is különös legendákat fűztek hozzá. Az ősi kínai mítoszok szerint, a tükrök mögött alternatív univerzumok rejlenek, melyeket nem evilági lények uralnak. A tükrök egyfajta portálként üzemelnek, melyeken szabadon lehet átjárni. Tulajdonképpen ezen az elképzelésen alapul maga a jósvilág is, hiszen a tükröt, vizet, vagy éppen az üveggömböt, hallucinációk megjelenítésére használják  a jósok.

Az árnyéklélek
Egyes ősi kultúrák úgy vélik, hogy a tükörben úgy nevezett árnyék lelkek jelennek meg, melyek megmutatják az adott személynek a valódi jellemét. Ez a hiedelem alapozta meg a vámpírok, és démonok legendáját, mely szerint ezeket a természetfeletti lényeket azért nem lehet látni a tükörben, mert nincs lelkük.

Csapdába esett halott lelkek
A zsidó vallásban rendkívül fontos, hogy minden tükröt letakarjanak a házban a 7 napos gyászidőszak alatt, ha valaki meghalt. Azt mondják, ha a tükör nincs letakarva, a halott lélek csapdába esik, és nem tud távozni a túlvilágra. Már az ókorban is szentül hittek ebben, akkoriban úgy vélték, ennek a tárgynak a segítségével a szellemet csapdába lehet csalni.

Az egyik leghíresebb tükrökkel kapcsolatos városi legenda Bloody Mary története, mely az észak-amerikai flórklórban terjedt el. Állítólag Mary egy gyerekgyilkos anya szelleme, aki beleőrült tettébe, ezért saját kezűleg vetett véget életének. A hiedelem szerint, Mary akkor bukkan fel a tükörben, ha háromszor kimondják a nevét. Ám sokan állítják, hogy mindez nem elég, megidézéséhez éjfélkor kell a nevét kimondani,  egy sötét szobában, ahol 13 pislákoló gyertya ég.

Ablak a jövőbe?
Egy másik érdekes hiedelem, hogy a tükörbe nézve megpillanthatjuk a jövőnket. Ehhez nem kell mást tenni, mint éjfélkor egy nagy tükör elé állni, miközben a hátunk mögött ég egy gyertya. Fontos, hogy semmi más fényforrás ne legyen a szobában. A legenda szerint, ekkor tükörképünk átalakul jövőbeni arcunkká.

A hálószoba tabu
Nem csupán a hiedelmek állítanak példát arra, hogy a tükör balszerencsét hoz a hálószobában, de maga a Feng shui sem javasolja.  Egyesek szerint, pl. számos párkapcsolati probléma, és félrelépés okozója. Legyen bármilyen praktikus, legjobb ha nincs egy helységben veled éjszaka alvás közben. Ha lehet, inkább takard le, vagy vidd át másik szobába, így a hiedelem szerint, megakadályozhatod, hogy a szellemek átjáróként használják.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest