… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Tökéletes nyaralásszervezés

Tökéletes nyaralásszervezés

A legtöbben alig várják, hogy végre nekivághassanak a nagyvilágnak és minél előbb kivehessék szabadságukat a nyaralás érdekében. De hogyan lehet ezt a néhány csodás napot valóban feledhetetlenné tenni? Hogyan tudod tökéletesen megszervezni a nyaralást?

Minden a foglalásnál kezdődik
Ha az ideális úti cél megvan, akkor itt az ideje, hogy elkezdj böngészni az interneten. Vendégként óriási előnnyel indulsz, hiszen manapság már minden szálloda, hotel és apartman működtet weboldalt, regisztrált a közösségi portálon. Ez azt jelenti, hogy nem csupán az általuk közvetített képet, hanem a visszajelzéseket is megtekintheted. Persze mindig lesz néhány elégedetlen vendég, ez ne vegye el a kedvedet, de a többség szava dönt, és ez nagy segítség a szelektálás során. Mielőtt a tökéletes helyszínre ráböknél, nézz körül a térképen, könnyen lehet, hogy a következő sarkon egy hasonlóan nagyszerű, de sokkal olcsóbb lehetőségre bukkansz. Ez némi időbefektetést igényel, de megéri, hiszen a megspórolt pénzt újabb élményekre költhetitek el.

Famous monuments of the world grouped together in a suitcase

Jöhet a költségvetés
Ha megvan a szállás, akkor a kötelező költségek egy igen fontos részét máris letudtad. Most jöhet a további kalkuláció, avagy annak kiszámítása, mennyit fog felemészteni az utazás. Repülőjegy, vagy tömegközlekedési eszköz esetén feltétlenül nézd meg, van-e extra poggyászköltség, autóval történő utazás során pedig ne csak az üzemanyagot, a pályamatricákat, komp- híddíjakat is vedd figyelembe. Az útiköltséget add hozzá a szállásért kifizetendő összeghez (ne feledkezz meg az idegenforgalmi adóról, esetleg a parkolóról stb.), majd vond ki a nyaralásra félretett pénzedből. Megvan az a különbözet, amit ételre és a programokra elkölthettek. Persze előbbi csak akkor mérvadó, ha nincs benne a szállásba, vagy olyan helyen foglaltál, ahol minden nap étterembe kell ennetek. Csak ekkor számít extra költségnek az étkezés, hiszen enni itthon is kell, nem csak a nyaraláson.

A programok megtervezése
Ismét előveheted az egyik legjobb szervező eszközödet, a noteszedet, amibe kigyűjtheted, milyen látványosságokat szeretnél megtekinteni. Ha fejből van egy listád, akkor írd ki az összes ötletet, majd jöhet az online böngészés: nézd meg, nincs-e esetleg zárva, felújítás alatt a látnivaló, továbbá gyűjtsd ki, mennyit kell fizetned a belépőkért. Jó, ha a honlap címét is kiírod, így a későbbi szelektálás során már könnyebb dolgod lesz. Amennyiben nincs konkrét tudomásod a látnivalókról, úgy keress olyan utazási portálokat, ahol helyszínekre lebontva felsorolják a főbb nevezetességeket, így máris kedvedre válogathatsz.

Ha végig értél a listán, jöhet az összesítés. Érdemes rangsorolnod a költségek és kihagyhatatlan látnivalók alapján, amennyiben sanszos, hogy nem jut mindenre időtök, vagy éppen pénzetek. Utóbbi esetén jó, ha ingyenes programokat is gyűjtesz, hogy még véletlenül se érezzétek úgy, hogy valamiről le kell mondanotok. Nyáron mindenhol szerveznek ingyenes fesztiválokat, vásárokat, de sok helyen van szabad strand, vagy éppen túraútvonal, ami csak egy jó térképet igényel. Ha igazán biztosra akarsz menni, készíts B-tervet is, avagy minden napra jelölj ki esőbarát programot. Emellett fontos, hogy rugalmasan állj a listádhoz, ne ossz be minden egyes percet. Ez egyrészt azért lényeges, hogy valóban kipihenhessétek magatokat, másrészt pedig azért, mert bármi keresztülhúzhatja a számításaitokat, márpedig ilyenkor új napirendet kell kitalálnotok.
Szabó Böbe írása

Hozzászólások

Pin It on Pinterest