… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Titokzatos megalitok Írország misztikus földjén

Titokzatos megalitok Írország misztikus földjén

A megalitikus építmények mindig magukban hordozzák a kérdést, vajon kik lehettek építőik és hogyan hozták létre ezeket a bámulatos alkotásokat?

Bár számos rejtély övezi a megalitokat, annyi azonban biztos, hogy nem véletlenül kerültek a földre, mesterségesen állították fel őket, az építmények pedig mind hasonlóak, valószínűleg jelentésük van. Sokan úgy gondolják, hogy a bronzkorban keletkeztek, építőköveiket pedig faragták. Utóbbi feltételezés azonban már csak azért sem lehet helyes, mert akkoriban még nem álltak rendelkezésre ehhez a megfelelő eszközök. A megalitok Európa építészetének kezdetét jelenti, több fajtájukat különböztetjük meg: menhir,  dolmein, trilit, és cromlech.

Írország tájai számos rejtély hordoznak, egyesek szerint, a tündérek otthona, mások csak az óriások földjeként emlegetik. Ezen a gyönyörű vidéken egy túra mindenki számára örök élményt jelent, a misztikus tájak különleges, megfejthetetlen megalitokat rejtenek.

Browne’s Hill
A Kernanstonban található oszlopsír egy hatalmas helybeli házról kapta nevét. A kőegyüttes négy oszlopkőből, és egy hatalmas fedőkőből áll. Az áthidaló kő több mint 100 tonnás tömegével, Európa egyik legnagyobb fedőköve. Érdekessége, hogy minden jel szerint, soha nem borította föld, ellentétben a többi sírhellyel. A legendák szerint, a kősír egy nagy tekintélyű ember számára készült, akinek kiemelt védelemre volt szüksége.

Browne's Hill

Carrowmore-csoport
A megalitok sűrűsége Carrowmore-nál a legnagyobb. Szakértők úgy tartják ez a kőegyüttes volt Európa legnagyobb temetkezési helye. Eddig 42 kőgyűrűt, 14 sírkamrát, és 5 sírgödröt tártak fel. Az itt található legértékesebb ránk maradt emlék, a több ezer éve épült Maeve királynő sírja.

Carrowmore-csoport

Creevykeel
A Creevykeel kőhalom az egyik legjobb példája az írországi udvarsíroknak. Sírkamráiba keleti irányban lehet bejutni. Az elő udvarból egy gerenda alatt lehet lejutni egy különleges módon kialakított kamrába, melyben az ásatások során négy ember maradványait találták meg. Állítólag ezen a helyen számos szertartást végeztek, a megtalált leletek szerint, a sírhelyek a legkorábbi megalitikus építmények egyike.

Creevykeel kőhalom

Knowth
Knowth környékén számos neolitikus és bronzkori tevékenységet jelző bizonyítékot találtak. Régészeti leletek szerint, a területen számos szertartást végeztek, egykoron szent helynek számított. Az ásatások során 35 sírüreget találtak, ezek leginkább kelta temetkezési helynek tűnnek. Legtöbb testi maradvány női volt. A 60-as években a kutatók izgalmas felfedezést tettek, méghozzá, hogy a domb és a sírok fekvése alapján Knowth fontos szerepet játszott a tavaszi és őszi napéjegyenlőség előrejelzésében.

Knowth kősírok

Hozzászólások

Pin It on Pinterest