… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Színek, ízek, illatok Marokkó mesebeli tájain

Színek, ízek, illatok Marokkó mesebeli tájain

Nem kétséges Afrika az a földrész melyet a színek uralma jellemez. Marokkó talán a legsokszínűbb országai közül, pompás bazárfogatával, építészeti remekműveivel az Ezeregy éjszaka mesét idézi fel.

Ait Ben Haddou erőd

A marokkói paletta őrült árnyalatitól első ránézésre rögtön fejfájást kapunk. Élelmiszerek, ruhák, fűszerek, kézművesség és építészet. Mind egytől egyig beleolvad egy lenyűgöző mozikba, ahol mindenki hozzájárul egy természetes művészeti vállalkozásba. A városban utazgatva mindenhol találkozhatunk a domináns színekkel, vagyis a Chefchaouen kékkel, a Marrakech és Ouarzazate vörössel, és Essaouira vakító fehérségével. A három szín egyben három földrajzi formát is jelöl, a kék dús növényzetű hegyeket jelképez, a fehér az óceán partvidékét, a vörös pedig a kietlen végtelen sivatagot.

Aranyló ragyogás, nyomor, pompa és dűnék
A sivatag igazi mesebeli kaland mindazoknak, akik kedvelik a hőséget. Teveháton járhatjuk be a vad narancssárga színekben pompázó dűnéket, aludhatunk hagyományos berber sátorban, finom illatos ételeket fogyaszthatunk éjszaka a lobogó tábortűz mellett, és megcsodálhatjuk a napkeltét. Ne feledd azonban, hogy az éjszakai hőmérséklet a sivatagban messze áll a megszokott afrikaitól. Ezen a gyönyörű vidéken érdemes résen lenni, az utazók számára ugyanis a Számum, vagyis ahogyan a helyiek nevezik, a sivatag réme a legveszedelmesebb. Az akár 80fokosra is felmelegedett por és homokfelhők akár karavánokat képes maga alá temetni, és olyan komoly sérüléseket képes okozni, mint a vakság, a fulladás, vagy sebek keletkezése. A Merzouga környékén található a világ legnagyobb datolyatermő oázisa, völgyében kb. 2 millió datolyapálma terem.

Kilátás az Atlasz-hegységre

Az elválasztó Atlasz
A Marokkóban lévő Atlasz-hegység a növény és állatvilág pompájával fantasztikus látvány, itt megcsodálhatjuk a tiszta, érintetlen természetet. Ez a vidék számos akár 12 ezer láb magasságot meghaladó csúccsal rendelkezik, az expedíciók középpontjában a Mount Toubkal áll. Itt a szürke sivatagi világból hirtelen a mediterrán klíma színes növényvilágában találhatjuk magunkat. Az Atlasz hegység lábainál Ouarzazate városa ejti rabul a látogatókat, az itt található berber agyagvár az elmúlt fél évszázadban több tucat Hollywoodi produkciót ihletett. Többek között itt forgatták a Nílus gyöngye, a Gladiátor, az Arábiai Lawrence és az Asterix és Obelix filmeket.

Henna a kultúra szerves része

Hennával a gonosz szellemek ellen
A szerencsések az Atlasz-hegység vidékén könnyedén összefuthatnak hegyi berber asszonyokkal, arcukon a tradicionális tetoválással. A henna ezen a vidéken nem csupán dísz, de az öltözködés elhagyhatatlan része is egyben. A helyiek úgy vélik, hogy a kezek és lábak festése Isteni áldás, és véd az arab folklór szerinti gonosz és rettegett Dzsinn-szerű lények ellen. A tetoválás állítólag örömet hoz, biztosítja a szerencsét, a jó egészséget, és a termékenységet. Marokkóban gyakran látni ezeket a díszes testfestéseket esküvői ünnepségek és más fontos ünnepek alkalmával.

Rabat városa

Letűnt királyvárosok bűvöletében
Ahogyan az elvárható a marokkói városok messze állnak a monokromatikus építészettől. A színek szerelmesei gyönyörködhetnek a frissítő kék-fehér tengerparti városokban, erre Essaouira a legkiemelkedőbb példa. Rabbat a négy királyi város egyike, itt az archaikus kultúra találkozik a modernnel.

Bár a város magán hordozza a középkori történelem nyomait, emellett jelenleg is számtalan fejlesztés folyik rajta. Bár első pillantásra unalmas metropolisnak tűnik, ha egy kicsit mélyebbre hatolunk a Kasbah des Oudaias negyedéig, fenomenális kék-fehér lakónegyed és egy csillogóan tiszta labirintus fogad minket.

Ízek és illatok
Az arab országokban a színek és fények mellett az illatok és az ízek szintén meghatározó szerepet játszanak. Marokkóban a délebbre fekvő városokban rengeteg finomsággal találkozhatnak a gasztronómia szerelmesei. A keleti fűszerpiacon illatok, ízek és színek simogatják érzékeinket, ahogy elsétálunk a hatalmas kúp alakú fűszerhegyek, valamint a világhírű édességhalmok előtt. Az olajfa telepítések aktív támogatásának hatására Marokkó nemrégiben utolérte Görögországot, és a ezzel a világ második legnagyobb olívabogyó exportőre lett.

Végül ne felejtsük el az itt élő embereket, akik a kultúrát alakítják. Úgy tűnik ez a különös hajlamuk a színek iránt az identitásuk szerves részét képezi, és bár nem tudni, hogy mindez az életüket is ragyogóbbá teszi-e, annyi biztos ezáltal Marokkó tökéletes úti cél lesz azok számára, akik a színes mindennapokat látják szívesebben.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest