… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Sri Lanka- Misztikus könnycsepp az Indiai-óceánon

Sri Lanka- Misztikus könnycsepp az Indiai-óceánon

Sri Lanka történelme egészen az idők kezdetéig nyúlik vissza, gazdag kulturális öröksége még ma is megfigyelhető időtlen tájain. Varázslatosan szép tengerpartok, hihetetlenül színes élővilág uralja a tea őshazáját, valamint misztikumok, és titkok áradnak a könnycsepp alakú sziget szinte minden szegletéből! Ha valaki lábát teszi egyszer a szigetre, többé nem tud elszakadni tőle!

Az ókori görögök, és rómaiak nemes egyszerűséggel csak az Indiai-óceán gyöngyszemének nevezték, míg Marco Polo szerint, ez a világ leggyönyörűbb szigete. Sri Lanka mintegy 65.000 négyzetkilométer, a szigeten a táj, a csapadék, és a hőmérséklet hihetetlenül változatos skáláját figyelhetjük meg. Napos, meleg strandok, rejtélyes ködös hegységek, sötét esőerdők, melyek olyan régre nyúlnak vissza, mint az emberiség történelme a Földön, és száraz, zord sivatagszerű tájak, melyeket elefántok, tigrisek, és szarvasok uralnak. Mindez megtalálható ezen a kis földdarabon. A dél-közép vidéken található hegyek igazi rejtett gyöngyszemek, több, mint 100 vízesés, szent történelmi helyszín, és számos királyi város található ezen a részen. Az eldugott kis falvak rejtekében a mai napig sokan gyakorolják az ayurvédikus holisztikus gyógymódokat, az idelátogatókat egzotikus trópusi masszázsok, gyógynövényes terápiák, és wellness várja.

A sziget korábban híres volt drágaköveiről, a gyöngyökről, és az elefántcsontról, később kereskedelmi hajók tömege árasztotta el partjait színes fűszerei miatt. Miután a britek elfoglalták, Sri Lanka a tea országa lett, egyúttal az egyik fő tea-termelő vidék a világon. A legtöbb esőt a sziget a délnyugati és északkeleti monszunból kapja, trópusi esőerdőiben hihetetlenül színes egyedülálló állat és növényfaj található. Amellett, hogy történelmi öröksége elképesztően régre nyúlik vissza, az itt elő emberek híresen barátságosak, és vendégszeretőek. A szigeten a hotelkapacitás egyelőre alacsony, ha azonban egy igazi kuriózumra vágyunk, a Hotel Datai Langkawi a  tökéletes hely számunkra, a szálloda a dzsungel szinte kellős közepére épült, a kivitelezésnél fontos volt, hogy természetbarát épületet hozzanak létre, mely összhangban és harmóniában él az erdő összes lakójával. Így ha szerencsénk van, ablakunkból különleges egyedi madárfajokat, és bohókás langur majmokat is láthatunk természetes környezetükben.

Ősi titkok, és letűnt romvárosok
Az ide látogatókra legtöbbször mély benyomást tesznek a bámulatos teaültetvények, letűnt korokból megmaradt romvárosok, lehengerlő hindu kegyhelyek, és buddhista építmények. Sigiriya hatalmas sziklavárát hegyi kolostorként használták még időszámításunk előtt az 5. században, majd Kashyapa király egy egész erődöt épített fel a csúcson. Ma kiterjedt kertek, és rejtélyes építmények borítják be a Sigiriya komplexumot, mely az ókori világ egyik igazi csodája. Az Oroszlánszikla csúcsára hosszú lépcsősor vezet felfelé, romjai királydrámákba illő történelmi események tanúi voltak, itt található Sigiriya-i asszonyok freskói, a tükörfal, az Oroszlán terasz, és a Vízikert. A csúcsról bámulatos kilátás nyílik, mintha hirtelen a Dzsungel könyve egyik varázslatos díszletei közé csöppentünk volna, sötétzöld buja növényrengeteg, kókuszligetek, és türkizkék tavak uralják a tájat, mint a mesében.

Sigiriya

Az ország fővárosában Kandy-ben szinte minden sarok csodát rejt, a város a szingaléz királyok fellegvára, itt található a Fog templom, mely a legszentebb Buddhista szenthely Sri Lankán, köszönhetően Buddha egyik legismertebb szobrának, valamint a legendának mely szerint, itt található a híres szent ereklye Buddha egyik foga.

Ha további rejtélyekre vágyunk, érdemes ellátogatni Anuradhapura szent helyére, itt található ugyanis a Szent Bo Fa. Állítólag ez volt az a fa, ami alatt valamikor régen Buddha eljutott a megvilágosodásig.

Gasztronómia
Sri Lanka bővelkedik a trópusi gyümölcsökben, a tradicionális fogások közé tartozik a curry és a rizs, az ételek egytől-egyig nagyon finomak, ugyanakkor a nyugatiak számára talán túlságosan is csípősek. A szigeten több, mint 15 fajta rizst termesztenek, a curry szinte bármilyen húsból készülhet, de a vegetáriánusok sem fognak csalódni, bőven tudnak ugyanis válogatni ízletes zöldségekből készült curry kínálatból.  A gasztro kultúra egyediségéhez az is hozzájárul, hogy a kultúrát, a fogyasztói életet, és az öltözködési szokásokat még nem temette maga alá a globalizáció, így szinte minden ami a szigeten található egyedi, az országban nem található nemzetközi gyorsétteremek sora, a helyi konyha hihetetlenül sokszínű. Az appam tradícionális Sri Lanka-i étel, legjobban a palacsintához lehetne hasonlítani, főként mézzel és joghurttal fogyasztják a helyiek.

Paradicsomi tengerpartok
Ha valaki történelmi séta helyett inkább pihenésre vágyik, annak se kell csalódnia, a sziget napfényes trópusi tengerpartok hadát rejtegeti. Pálmafák, aranyló homokos strandok, és a vadregényes búvárkodás miatt igazi paradicsom a turisták számára. Hikkaduwa, Arugam Bay, Unawatuna, Ahangama, csak néhány a leggyönyörűbb strandok közül.

Sri Lanka ígéretes jövő előtt áll, bár a 30 éven át tartó polgárháború sok kárt okozott, napjainkban új fejezet indult a sziget életében, az ország lakói békére, harmóniára, és jólétre törekszenek.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest