… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Plitvice – Vízi paradicsom Horvátország szívében

Plitvice – Vízi paradicsom Horvátország szívében

Horvátországról legtöbbünknek a tengerpart jut eszünkbe, pedig nem is olyan messze tőlünk egy olyan meseszép nemzeti parkot találhatunk, ahol a természet igazi csodát művelt. Plitvice a tavak és a vízesések paradicsoma, nem véletlen, hogy az ország leghíresebb látványosságai közé tartozik. Amit ezen az édenkerti helyen láttunk, azt egyetlen kép sem tudja visszaadni!

Az elmúlt években Horvátország státusza megváltozott, a viszonylagos ismeretlenségből Európa egyik legdivatosabb úti céljává nőtte ki magát. Mindez nagyban köszönhető annak, hogy az ország sziklás partvidékét, melyet az Adriai-tenger hullámai mosnak a világ legszebb mediterrán tengerpartjai közé sorolják. Emellett persze nem elhanyagolható a gazdag történelmi és kulturális örökség, valamint az olyan macskaköves középkori városok, mint Dubrovnik, Split, és Sibenik. De a jól megérdemelt népszerűség a védett természeti parkok érdeme is, melyek mintegy 10%-át alkotják az ország területének. Horvátországban 8 terület élvezi a nemzeti park státuszt, ezek közül Plitvice a legismertebb.

Hírnevét köszönheti annak a 16 kristálytiszta vizű tónak, mely zöld, szürke, kék árnyalatokban pompázik, és kapcsolatban van mintegy 200 magasból lezúduló vízeséssel, sűrű erdőkkel, és színes élővilággal. A vízesések pontos számát máig sem tudják, mivel a hegyek vízbősége, és a vízhozam határozza meg. Plitvicét 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká, a legrégebbi természetvédelmi terület Délkelet-Európában, több mint 1 millió turista látogat ide évente, hogy végigsétáljon a vízesések, az alpesi és mediterrán növényzet és a lélegzetelállító türkizkék víz uralta tájon. A nem mindennapi park egyébként leginkább a híres színész Gojko Mitic főszereplésével készült Winnetou filmekből lehet ismerős, az indián filmeket ugyanis ezen a helyen forgatták le.

Lenyűgöző élővilág
A nemzeti park az UNESCO világörökségének része, a benne található jól kialakított utak lehetővé teszik, hogy szabadon fedezzük fel Plitvice minden csodálatos szegletét.  Ez az állatok menedékhelye, a parkban zárás után állítólag a barna medvék az urak, a lusta pisztráng pedig úgy látszik tisztában van vele, hogy ráérősen úszkálhat, hiszen a halászat ezen a területen szigorúan tilos. Ahogyan természetesen a kijelölt útvonalakról sem lehet letérni a védett növény és állatvilág, valamint a tavak védelme miatt. Az itt élő ritka állatfajok között megtalálhatjuk a medvén kívül, a vidrát, a fülesbagolyt, és a farkast is. Ha pedig mindez nem lenne elég a parkban több mint 300 féle színes lepke, 160-nál is több madárfaj tanyázik,  valamint 55 orchidea fajjal is találkozhatunk.

Változatos programok
A túra az erdőben indul, de néhány pillanat múlva elértük a tavakat, melyek közül a legnagyobbat nem csak gyalogosan csodálhatjuk meg a partról, de akár csendes szennyezés mentes elektromos hajóval is bejárhatjuk. Fontos, hogy ha nekivágunk a parknak, meggyőződjünk arról, hogy minimum az 5 óra alatt bejárható útvonalat válasszuk, és legyen időnk mindent megcsodálni, hiszen szégyen lenne a nagy sietségben lemaradni az eygedülálló és lenyűgöző kilátásról. A tavakban sajnos fürödni tilos, mindez persze nem akkora csalódás figyelembe véve a 8-10 fokos vízhőmérsékletet.

A park környékén természetesen szép számmal akadnak éttermek, ám nem éppen mondhatóak pénztárcabarátnak, így aki nem szeretne a zsebébe nyúlni, az inkább otthon készített szendvicsekkel induljon útnak. A közel 300 négyzetkilométernyi terület egész évben látogatható, minden évszakban tartogat meglepetéseket, szépségeket.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest