… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Lenyűgöző, új videosorozat Európa legjobb autóstúra-útvonalairól

Lenyűgöző, új videosorozat Európa legjobb autóstúra-útvonalairól

“Európa legszebb autóstúra-útvonalai” – ez a címe a Ford és a BP/Castrol által bemutatott új online videónak, ami sorra veszi a kontinens híres útjait és kevesek által ismert, de gyönyörű útszakaszait

A filmkészítők az utakat izgalmas jellegük, burkolatuk, megközelíthetőségük, a mellettük található szállások és éttermek, valamint szépségük szerint rangsorolták; a forgatócsoport 12 hónap alatt 15.000 kilométert autózva derítette fel Európa lélegzetelállító útvonalait

Steve Sutcliffe, a közismert autós újságíró bejárta az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Spanyolország és Románia tájait, méghozzá olyan izomautókkal, mint a Ford Mustang GT, a Focus RS és a Fiesta ST

Íme, egy 330 kilométer hosszú út több mint 100 hajtűkanyarral és Európa leghihetetlenebb kilátásával. A lélegzetelállító romániai útszakaszról “Drakula kastélyát” is megcsodálhatjuk – és ez csupán egyike annak a hat útnak, amelyek életre kelnek az “Európa legszebb autóstúra-útvonalai” című új videosorozatban.

A Ford Performance mérnökei rendszeresen felkeresik a kontinens leghúzósabb útjait, hogy valós környezetben teszteljék a fejlesztés alatt álló autókat – ráadásul a vállalatnak évtizedes tapasztalatai vannak a legszebb útszakaszok felkutatásában, ahol az autós újságírók kipróbálhatják a legújabb modelleket. Mindez komoly segítséget jelentett a forgatócsoport munkájában, amelynek tagjai egy éven át 15.000 kilométert autóztak, hogy felkutassák és rangsorolják a legszebb európai utakat. A Forddal és a BP/Castrollal együttműködve Steve Sutcliffe autós újságíró – a szakma veteránja, aki 42 országban több mint 750 autóbemutatón vett már részt – a projekt szolgálatába állította tapasztalatát, hogy kedvenc útvonalai mellett igazi különlegességeket is bemutasson, amelyeket tényleg csak a beavatottak ismernek. Sutcliffe hat epizódon át kalauzolja a nézőket a kontinensen, miközben az egyes helyszínek történelmi és kulturális érdekességeibe is bepillantást nyújt.

Serpentine“Néhány igazán lenyűgöző út már nem fért fel a listára – főleg azért, mert mi nem csupán kanyargós szakaszokat kerestünk, amiért annyira odavannak a vezetés megszállottjai. Minden utat aszerint pontoztunk, hogy mennyire izgalmas, milyen a minősége, mennyire könnyű megközelíteni, és hogy milyen kulináris élvezetek várják az utazót,” mondta el Sutcliffe, a néhai autóversenyző. “A vérbeli utazók számára ismerős lehet némelyik út, például a Transfăgărășan főút Romániában, de a spanyol C462 már aligha. És bár nagy a kísértés, hogy ezeket az ékköveket a mi kis titkunkként őrizgessük, de ha valami ennyire gyönyörű, akkor mégiscsak meg kell osztanunk másokkal is.” Sutcliffe az “Európa legszebb autóstúra-útvonalai” című videosorozat minden epizódjában egy olyan Fordot vezet, ami a leginkább illik az adott útszakaszhoz – például az új Focus RS-t, egy Mustang 5.0 V8 GT-t, egy Mustang 2.3 EcoBoost változatot, egy Focus ST-t, egy Focus ST dízelt és egy Fiesta ST-t. “Szerettük volna megosztani tudásunkat Európa legszebb részeiről mindazokkal, akik imádják az autókat és a vezetést,” mondta el Mark Truby, a Ford Európa PR-kommunikációs alelnöke. “Összeállítottunk hát egy igazi ‘bakancslistát’, méghozzá nemcsak azok számára, akiknek benzin folyik az ereiben, hanem mindenkinek, aki szívesen nekivágna egy lenyűgöző autós túrának.”

Mustang

Íme, a hat bemutatott útvonal:

  • ROMÁNIA, Transzfogarasi főút: Az egykori román diktátor építtette, hogy egy szovjet megszállás esetén az emberek könnyen elmenekülhessenek a hegyek közé. Az út elhalad a Drakula gróf alakját ihlető Karóbahúzó Vlad vajda kastélya mellett is.

Sutcliffe szerint: “Egy vérbeli autós bakancslistáján mindenképpen szerepelnie kell ennek a helynek.”

  • EGYESÜLT KIRÁLYSÁG, North Yorkshire, Blakey Ridge: Az út jórészt egy régi vasúti vonalat követ, ami a lápvidéken megbúvó vasércbányához tart. A forgatócsoport szerencsére még azelőtt járt itt, hogy egy hatalmas hóvihar betemette a vidéket.

Sutcliffe szerint: “Az út átszeli a lápvidéket, és vakító hegycsúcsok közt vezet végig. Egymást követik a gyors és egyre szűkülő kanyarok; lenyűgöző élmény itt autózni.”

  • SPANYOLORSZÁG, Katalónia, C462: A gáton futó út egy valaha tervezett erőműhöz vezet – csakhogy az erőmű sosem épült meg. Így az út szó szerint a semmibe tart.

Sutcliffe szerint: “Van itt szinte minden, amit egy út kínálhat, ráadásul ez itt három nagyon különböző szakaszra tagolódik. Az egyik gyors és lendületes, a másik főleg alagutakban fut, a harmadik pedig keskeny és kanyargós.

  • FRANCIAORSZÁG, Alpok, D526 és D926: A 2015-ös Tour de France egyik legkegyetlenebb szakasza, ami egy autó számára is komoly próbatételt jelent.

Sutcliffe szerint: “Eddig minden útról azt gondoltam, hogy az lesz a kedvencem. Ezen is elképesztően jó autózni, de itt a látvány is lenyűgöző.”

  • NÉMETORSZÁG, Fekete-erdei főút, B500: A Fekete-erdőt átszelő, valamivel több mint 40 kilométeres útszakaszból itt is, ott is hasonlóan kanyargós, kisebb utak ágaznak le. A forgatás közben négy napon át megállás nélkül esett az eső.

Sutcliffe szerint: “Nyáron kerékpárosok lepik el a B500-ast – és ugyan ki hibáztatná őket érte, amikor ilyen gyönyörű helyen bicajozhatnak?”

  • MALLORCA, MA10 “hegyi út”: Az első nyomvonalat még a rómaiak jelölték ki. Az út egy távoli kolostorhoz vezet, amit szándékosan a hegycsúcsra építettek, hogy ne legyen túlságosan könnyű odajutni.

Sutcliffe szerint: “Ez az út igazi gyönyörűség: a sziget nyugati csúcsától indulva spirálisan fut fel a hegyre, miközben alagutakon és tavak között, sziklás hegyhátakon halad át.”

“Utazás közben volt pár kalandunk. Például a Németországban felfogadott drónkezelő csapat az utolsó pillanatban visszalépett, hogy inkább a „Star Wars: az ébredő erő“ forgatásán dolgozzanak,“ mesélte Sutcliffe. „Büszke vagyok erre a válogatásra – és arra is, hogy egészen biztosan heves vitákat robbant majd ki az autós túrák rajongói között.“

Hozzászólások

Pin It on Pinterest