… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Lelkünk titkos üzenetei- 8 megdöbbentő tény az álmokról

Lelkünk titkos üzenetei- 8 megdöbbentő tény az álmokról

Egyesek szerint a jövőt mutatják meg, mások vészjósló jelentéseket fedeznek fel bennük. Mit jelentenek az álmok? Vajon tudjuk őket irányítani? Szakértők meglepő tényeket árultak el lelkünk titkos üzeneteiről!

Tanulást segítő álmok
Ha éppen egy fontos dolgozatra, vagy vizsgára készülsz, érdemes megfontolnod, hogy az egész éjszakán át tartó tanulás helyett inkább korábban ágyba bújj, vagy szundikálj néhány órát délután. „Amikor az agy álmodik, könnyebben oldod meg a problémáidat, és a tanulási folyamatok is felgyorsulnak.”- állítják a Harvard Medical School kutatói. A tudósok szerint az álom az a folyamat, mely során az agy feldolgozz az új információkat, és az értelmezésben is nagy szerepet játszik.  Az alvás minőségét javíthatod, azzal, ha lefekvéskor megszüntetsz minden zajt, és zavaró tényezőt a hálószobában. Ezért lehetőleg kapcsold ki a tévét elalvás előtt, ez ugyanis negatívan befolyásolja az álmok minőségét.

A leggyakoribb álom- A hűtlenség
Biztosan te is átélted már rémálmaidban, hogy kedvesed elhagy legjobb barátnődért, az ex szerelméért, vagy egyszerűen rajtakapod őt egy másik nővel. „Nem te vagy az egyetlen.”- mondja az álomszakértő. Kutatások szerint leggyakrabban arról álmodunk, hogy párunk megcsal minket. A kutatók 5000 emberrel végeztek felmérést, melyből kiderül, hogy a hűtlenség a leggyakoribb, és egyben legtöbbször visszatérő rémálom. Sokan baljós jelnek vesszük, pedig a szakértők szerint az ilyen álom egyáltalán nem jelenti, hogy párunk megcsalna, egyszerűen attól való félelmünket jelzi, hogy elhagynak bennünket.

Egy éjszaka alatt akár egy tucat  is lehet
Egy éjszaka alatt nem csak egy, hanem akár egy tucat álmod is lehet, csak éppen sokszor a felére se emlékszünk. „Általában 90 percenként álmodunk éjszaka, és minden egyes álom hosszabb, mint az előző. Az első kb. 5 perc hosszú, az utolsó pedig felébredés előtt kb. 45 perces. A becslések szerint, a legtöbb embernek több mint 100 ezer álma is lehet élete folyamán.

Az álom nem ér véget az ébredéssel
Biztosan veled is előfordult már, hogy egy gyönyörű álomban volt részed, amiben ébredéskor még szívesen időztél volna egy kicsit. A szakértők szerint lehetséges, csupán annyi kell hozzá, hogy ébredés után ne pattanj ki az ágyból, lehetőleg feküdj mozdulatlanul, ne mozgasd az izmaidat, ilyenkor néhány percig még ébren is álomszerű állapotban lehetsz. Így az álmaidra is könnyebben emlékszel majd. A titok abban rejlik, hogy ugyanabban a pozícióban maradj, mint amiben álmodtál. Ha elmozdulsz, egyszerűen kiszakítod magad az álomból.

Még a bizarr álom is értelmezhető
Még a legfurcsább álomban is lehet értelmet találni, általában a különböző motívumok, jelenségek szimbolizálnak valamit. Az álmok jelentései sokszor olyan dolgokra utalnak, amire szükségünk van ahhoz, hogy tisztába kerüljünk érzéseinkkel, és megértsük a körülöttünk lévő világot. Ahelyett, hogy folyamatosan kutatod a jelentésüket, gondolj bele abba, milyen érzések öntöttek el az álom közbe. „Hajlamosak vagyunk a zavaros álmokat teljesen figyelmen kívül hagyni, pedig legtöbbször ezek a legfontosabbak. Vegyük pl. a cirkusz, hóvihar, és édesanyánk kombinációját az álomban. Az is lehet, hogy a hóvihar, és a cirkusz pusztán töltelékek, melyek lehetővé teszik számunkra, hogy feldolgozzuk szélsőséges érzelmeinket édesanyánkkal kapcsolatban.”- mondja az álomszakértő.

Az ismétlődő álmokkal a tudatod jelez neked
Biztosan mindenkinek vannak, olyan visszatérő álmai, melyek folyamatosan kísértik. Loewenberg szerint, ha rájövünk ezen álmok jelentésére, megszabadulhatunk tőlük. Sokan álmodnak pl. arról, hogy elveszítik a fogaikat. Ilyenkor először azt kell megfejteni, mit is jelképeznek fogaink, és a szánk. „Legtöbbször az ilyen álom szavainkat jelképezik. Azzal, hogy odafigyelünk fogainkra álmunkba, fejleszthetjük kommunikációs képességeinket.

Az álmok irányíthatóak
Leonardo Dicaprio Eredet című filmjében az emberek képesek álmaikat befolyásolni, úgy alakíthatják őket, ahogyan csak szeretnék. Meglepő, de ez nem csak egy hangzatos Hollywoodi story.  Egy 3000 emberen végzett felmérés szerint az álmok szabályozása, és a tudatos álmodás nagyon is lehetséges. 69 százaléka kísérleti alanyoknak arról számolt be, hogy tisztában van vele, mikor álmodik, 34 százalék pedig állítása szerint irányítani is tudja, ami álmában történik. Az álmok feletti kontrollt akár fejleszteni is lehet, csupán némi gyakorlásra van szükség. – mondja Kelly Burkeley, álomkutató. A technika kifejezetten hasznos azoknak, akik visszatérő rémálmoktól szenvednek. Burkeley azt javasolja elalvás előtt hangosan bíztassuk magunkat: „Ha megint álmodok, megpróbálok emlékezni, hogy ez csupán egy álom.” Ha megtanulod felismerni őket, nem csak távol tarthatod magad a rémálmokól, de szabályozni is tudod, hogy mit álmodj. Így a tanulási képességeket is fejlesztheted.

Nem kell hozzá még alvás sem
Nincs szükség alvásra ahhoz, hogy álmodjunk,  ülve, állva, a gyerekeid meccsén, vagy akár az autóban is álomszerű állapotba kerülhetsz. Az éberálom létező jelenség, Az első lépés, hogy gondolj egy közelmúltbeli álmodra. Hagyd kibontakozni, hagyd, hogy energiával töltsön fel. Az éberálmot, akár relaxációs eszközként is  használhatod, és segíthet feldolgozni a rejtélyes, visszatérő álmokat.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest