… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Lélegzetelállító gejzírek a Földön

Lélegzetelállító gejzírek a Földön

Kiszámíthatatlanok és robbanékonyak. A  gejzírek mindig is figyelemre méltó jelenségek voltak, a kutatókat pedig régóta foglalkoztatják ezek a képződmények. Egyedi szépségük teszi őket az anyatermészet legcsodálatosabb jelenségeivé. Nézd meg a leglátványosabb gejzíreket! 

A gejzírek tulajdonképpen meleg vizes források, melyek bizonyos időközönként vizet illetve vízgőzt juttatnak szökőkútszerűen a levegőbe. A ma érvényben lévő elmélet szerint, a gejzír üregeinek, csatornáinak mélyén magmatikus gázokból származó hő halmozódik fel. Ez a hő hevíti a mélyben lévő vizet, melynek következtében robbanásszerű gőzfejlődés indul.

Grand Prismatic Spring , Yellowstone Nemzeti Park

A Yellowstone park az egyik legnagyobb lelőhelye a Földön, több, mint 500 gejzír és 1000 meleg forrás található ezen a gyönyörű vidéken. A legtöbb gejzír Wyomingban van, de kisebbek előfordulnak kisebbek Montanaban és Idahoban. A Grand Prizma tavasz a harmadik legnagyobb gejzír a világon, a forró tó átmérője 300 láb, így szélesebb és hosszabb, mint egy futballpálya. Csak az Új-Zélandi meleg források nagyobbak. Különleges jellegét élénk színezete adja, melyet a pigmentált baktériumoknak köszönhet. Ezek a baktériumok állítják elő a vörös, sárga, zöld, és narancs mesés egyvelegét.

Grand Prismatic Spring

A három fejű Fly gejzír, Nevada
A Black Rock sivatagban található Fly Gejzír a világ talán legbizarrabb vízfeltörése. A három szomszédos sziklából feltörő víz, a kúpok oldalán folyik le, és az iszapos medencében gyűlik össze. A kialakulásukat annak köszönhetik, hogy a kalciumvegyületek az idők során kicsapódtak, és lassan felépítették a hatalmas mészkőalakzatot. A gejzírek ezután az ember kéz által fúrt lyukakból keletkeztek, napjainkban is működnek egész évben. Cipő nélkül nem tanácsos erre sétálgatni, mivel az összegyűlt víz és a talaj hihetetlenül forró.

Fly Gejzír

 Strokkur gejzír, Izland
Izland nem csak a rejtélyes nép mesék, de a gejzírek hazája is egyben. A legkorábbi ilyen képződményt még a 14. században fedezték fel, az ma itt található legnagyobb gejzír a Strokkur gejzír a sziget délnyugati részén található. Amikor a Strokkur kitör nem mindennapi látványt nyújt, a csendes, párába burkolózó tavacska először fortyogó katlanná változik, majd hirtelen forrásban lévő vizet lövell a magasba. A folyamat kb. 4-10 másodpercenként ismétlődik.

Strokkur gejzír

Nagy Szökőkút Gejzír, Yellowstone
A Nagy Szökőkút Gejzír a Firehole tó területén található, általában mindig 9 és 15 óra között tör ki. Megjelenése nagyon érdekes, úgy néz ki, mint egy kör alakú medence. A kitörés során a víz elérheti a 60 métert is.

Nagy Szökőkút Gejzír

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest