… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Jól bevált házi praktikák, ha tör, vagy szorít a cipő!

Jól bevált házi praktikák, ha tör, vagy szorít a cipő!

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy újonnan vásárolt kedvenc lábbelije szorított, vagy törte a lábát, esetleg minden elővigyázatossága ellenére is erősen megkopott az évek folyamán. A most következőkben adunk néhány tippet, hogyan varázsolhatod újjá szeretett cipőidet!

Tippek ha szorít, vagy tör a cipő
Az igazság az, hogy nem számít mennyire jó minőségű az újonnan vásárolt lábbelink, a kezdetek-kezdetén a bőr sokszor nagyon merev. Az idő elteltével a cipő felső része átveszi lábunk formáját, végül tökéletesen illeszkedik hozzá. Így még a legdrágább cipővel is előfordulhat, hogy fájdalmat okoz egy vadiúj pár belőle. Fontos, hogy ha száraz a bőr a lábadon, úgy az új darabok még jobban feltörik, ennek orvoslása érdekében vigyél fel egy kevés hidratáló krémet a problémás részre. Ne vidd azonban túlzásba, mert túlzott nedvesség miatt vízhólyagok alakulhatnak ki a lábon. Szórd be kevés hintőporral a lábad, ez megakadályozza az izzadást, és a túlzott nedvességet.

A másik nagyon hatékony megoldás, hogy vastag zoknit húzol új lábbelidhez és járkálsz benne a lakásban, így egy idő után kitágul és átveszi a lábad formáját. Az alkohol és az ecet ilyenkor csodákat tehet, csepegtess belőle keveset egy vattára, és töröld át vele a szűk helyeken a cipőt, ezután pedig járkálj benne néhány percig.

Bőrcipő esetében a zoknit be is vizezheted, vagy néhány percre a cipőt magát is vízbe márthatod, a művelet után hagyd megszáradni a lábadon. Meglepő, de bőrtágításhoz a konyhapulton található krumpli is hatásos lehet, szeleteld fel, majd a vágott felét nyomd a problémás részhez, béleld ki valamivel, és hagyd így éjszakára, a burgonyakeményítőtől a cipő puha lesz, a nedvesség pedig kitágítja.

Újítsd fel a természet erejével kedvenc kiegészítőidet!
Mindannyiunknak vannak kedvenc darabjai, melyekhez megszállottan ragaszkodunk, legyen az bármilyen foltos, vagy ütött-kopott, nem veszít az értékéből. A különböző anyagok, azonban más és más tisztító megoldást igényelnek, hogy sokáig tündököljenek. Néhány otthon is megtalálható kellékkel a régi lábbelik új életre kelnek.

Sportcipők
A legalapvetőbb mindenki által ismert tisztító módszer a fogkrém. Az elszíneződött gumira, bőrre, vagy textilre kiváló lehet. Dörzsöld át alaposan egy fogkrémes kefével, a cipőd újra hófehéren fog ragyogni.

Bőrcipők
A bőrcipőket karban tarthatjuk akár ecettel is, ez nem csak eltávolítja a szennyeződéseket, de puhává és rugalmassá varázsolja a bőrt. Az olíva és dió olaj képes sokáig vadiúj állapotban megőrizni kedvenc darabjainkat, de készíthetsz akár cipőpasztát citromléből és tejszínből, ez a természetes ápolószer még a legnehezebben eltávolítható foltoktól is megszabadít. Dörzsöld jól át vele a cipőt, hagyd rajta néhány órán át, majd távolítsd el a pasztát, és töröld át egy kevés kondicionálóval.

Műanyag papucsok
Nyáron a műanyag papucsok és flip-flopok reneszánszukat élik, ezek azonban könnyen koszolódnak. Az ilyen papucsokat könnyen megtisztíthatod langyos szappanos vízzel. Ahhoz, hogy a nehezen elérhető helyeken is megtisztítsd, használj egy fogkefét erre a célra.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest