… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Jártál már az álmok szigetén?

Jártál már az álmok szigetén?

Horvátország kincsei közül az egyik legszebb sziget, Korcula szigete, azon belül is maga Korcula város. A horvát térképen elég délen van, de aki egyszer elutazik, nem akar majd onnan hazajönni! Így jártam én is, mikor 2012 nyarán a szigeten nyaraltunk. A Hotel Liburnija-ban szálltunk meg. Kedves személyzet, tisztaság, jó illat, csúcs környezet, elképesztő kilátás, máshogy nem is jellemezhetném jobban. A szobánk kétszintes volt, lent a „nappali”, erkélye a hotel medencéjére és a tengerre nyílt. Fent volt a háló egy fürdővel és szintén erkéllyel. Minden este a kilátást csodáltam, reggel friss, tengeri illatra ébredtem. Egyik este, mikor az Óváros felé közeledtünk, nagy zsivajt hallottunk messziről. Ahogy közelebb értünk a helyhez, ahonnan a kiáltások szűrődtek, láttuk, hogy épp vízilabda meccs folyik! Egy kis tengeri rész el van kerítve, nézőtérrel, emberekkel, szuper volt!

A legenda szerint a sziget, a görög mitológiából ismert Kerkyra otthona volt, akinek maga Poszeidón, a tenger istene adományozta ezt a szigetet. Marco Polo is ott született, ez nem legenda, hanem valóság! Szülőhelyét az Óvárosban találjuk, körbe is járhatjuk. Korculán a turizmus nagyon sokat fejlődött a hangulatos szállodák, a gyönyörű kilátás, a kultúra, a harmonikus légkör hatására. Az Óváros elején egy kisebb tér található, ahol különböző rendezvényeket tartanak. Épp egy taekwondo verseny közepén csöppentünk oda!

Az óváros körül régen városfal volt, ami nem olyan épen, de részben megmaradt. A Revelin torony és a déli városkapu is magával ragadó látványosság. A torony alatt este a piacon nézelődhetünk, különféle ajándékokat vehetünk. A városfal hosszában van egy lélegzetelállító sétány, ahol végig éttermek vannak. A városfalhoz közvetlen csak akkor ülhetnek a vendégek, ha ételt is fogyasztanak. Napnyugtakor rendkívül sokan voltak a városban, nagy volt az élet. A turisták közül sokféle nemzetiség megfordult a szigeten, köztük németek, olaszok, angolok, franciák, és még sorolhatnám. Legnagyobb meglepetésemre magyar turistából volt a legtöbb!

Az egyik legfontosabb azt tudnunk, hogy Korcula hagyományos játéka a Moreska vitézi táncjáték. A középkorban szinte az összes mediterrán országban tradíció volt, de ma egyedül csak itt látható! Vitézi ruhába öltözött férfiak igazi kardokkal mutatják be a táncot minden csütörtökön. Mi is részt vettünk, igazi, egyedi élmény volt. Horvátország híres a sziklás tengerpartról, strandokról. Ugyanakkor hallottunk arról, hogy Korcula város közelében akad egy homokos tengerpart is. Megtaláltuk. Ahogy a vízbe sétáltunk, a homok nem kavarodott fel, színtiszta maradt a víz, elképesztő volt és gyönyörű! Az utazás hatalmas élmény volt, bármikor visszamennék!

Kovács Petra

Hozzászólások

Pin It on Pinterest