… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Ilyen színű a konyhád? Ezért nem tudsz lefogyni!

Ilyen színű a konyhád? Ezért nem tudsz lefogyni!

A színeknek nagyon nagy szerepük van a gyógyászatban, a mindennapi életben és a személyiségekben is. Minden embernek van kedvenc színe és ezek rólunk is árulkodnak. Jelentősége van annak is, hogy milyen színű a hálószobád vagy éppen az autód!

Piros
A vér színe is rengeteg dolgot szimbolizál és ez is kultúránként eltérő. Lehet a harag, az agresszivitás, a durvaság színe is, valamint lehet az energia, a kacérság, a szexualitás, a dinamizmus és a melegség jele is. A piros színnel óvatosan kell bánni! Kizárólag kis felületeket fessünk pirosra és abból is világosabb árnyalatot, hiszen a vörös szín melegsége, akár bezártság érzetét is keltheti. Amennyiben szeretnénk lakásunkat piros színnel díszíteni csak az ebédlőt javasolnánk, hiszen éhségérzetet kelt, valamint segít a kommunikációban. A piros szín kedvelői általában magabiztosak, erősek, kreatívak. A piros felviszi a pulzusszámot és a vérnyomást. A piros ruhát viselők szexualitást, erotikát sugároznak, azonban a túl sok piros viselése agressziót is kiválthat. Itt mindenképpen igaz a mondás, miszerint „a kevesebb több”! A piros autót vezetők általában agresszívabb sofőrök, mint a többiek.

Barna
A föld színét általában a férfiassággal, anyasággal, termékenységgel, stabilitással kötik össze. A barna komolyságot fejez ki. Lakásban inkább a padló színeként használjuk, a falakon a túl sok, valamint túl sötét barna komorságot, rosszkedvűséget idézhet elő. Amennyiben mégis barna falakat szeretnél otthonodba, csakis világos árnyalatot használj, a bútoroknál előveheted a sötét árnyalatokat is! Ezt a színt a legjobban az arannyal, sárgával és naranccsal kombinálhatod a tökéletes kinézet eléréséhez!

Narancs
A narancs az életerő színe, közvetlenség, segítőkészség, kreativitás jellemzi. Boldogságot, jókedvet hoz a mindennapokba. A narancsnak hasonló hatásai vannak, mint a pirosnak. Ugyancsak fokozza az étvágyat, tehát, aki étvágytalanságban szenved az fesse ki gyorsan az ebédlőt narancssárgára! A narancs erős és önbizalmat áraszt magából. Lakásunkba olyan helyen alkalmazzuk, ahol társasági eseményeket szeretnénk tartani! Akiknek ez a kedvenc színe azok általában barátságosak, vidámak, kedves emberek, akik mindenkit felvillanyoznak!

Sárga
Ez a szín nagyon megosztó hiszen, amilyen árnyalatban pompázik attól függ a jelentése is. A zöldessárga irigységet jelképez, míg a világossárga hitet és jóságot. Kultúránként is változik a jelentése, például Kínában az előkelőséget szimbolizálja, régen csak az hordhatott sárgát, aki a császár családjához tartozott. Emellett a sárga egy igen figyelemfelkeltő szín, mely aktivizálja az agyunkat és segít a gondolkodásban is. A dolgozószobánk falát vagy a munkahelyek falait érdemes ezzel a színnel kifesteni, hiszen igen jótékony hatással van a gondolkodásunkra és a feladataink elvégzésére. A sárga szín jókedvre derít. Könnyebben megjegyezzük azokat a dolgokat, amik sárgák, így tanulásnál érdemes sárga kihúzót használni, valamint a fontos dolgokat sárga cetlikre felírni! Az emésztésre is jótékonyhatással van. Akiknek a sárga a kedvenc színűk azok kreatívak, gyors a gondolkodásmódjuk, kiválóak a probléma megoldásban, rendkívül jó vezetők. Érdekesség, hogy a sárga kocsik kevesebbszer szenvednek balesetet, mint például a fehér autók, ez azért van, mert a sárga autókat könnyebben észreveszik, míg a fehéreket nem.

Zöld
A zöld egyértelműen a természet színe, mely megnyugvást, harmóniát, reményt kölcsönöz. A zöldnek a kékhez hasonlóan van egy nyugtató hatása, nem véletlen tehát, hogy a kórházakat, rendelőket is általában zöld színnel festik le. Amennyiben egy közelgő meeting vagy vizsga előtt állsz, mindenképpen vegyél fel valami zöldet, mivel ez a szín segít, hogy ellazulj és a hallgatóság figyelmét is magadra tudod irányítani, hiszen vonzza a szemeket! A zöld lehet még a megújulás, változások jelei is. Semmiféleképpen ne fessük az irodánk falait erre a színre, mivel a túl sok zöld annyira ellazít, hogy akár punnyadtá, álmossá tehet. Hálószobába vagy relaxációs, meditációs helységbe kiváló választás lehet! A zöld kedvelői általában természetbarátok, megfontoltak, óvatosak.

Kék
A kék a nyugalom, a hűség, a visszafogottság, igazság színe. A hálószobánk falait érdemes ezzel a színnel kifesteni, hiszen borzasztó nyugalmat és békességet áraszt. A házastársi, párkapcsolati intimitás helyeként nagyon jót tesz a hűséget szimbolizáló kék szín. Meghittséget áraszt és segít, hogy jól aludjunk, jó hatással van az álmatlanság leküzdésére. A konyhák, ebédlő falait semmiféleképpen ne fessük ki erre a színre csak, ha fogyókúrázni szeretnénk, hiszen étvágytalanságot eredményez. A kék szín oldja a stresszt, ezáltal elmúlik a kényszeres evés is. A kék segít levinni a pulzust, illetve a vérnyomást, ha idegesek vagyunk, csak összpontosítsunk valami kékre és máris megnyugszunk! Akinek a kék szín a kedvence az egy megbízható, csöndes, érzelmes, nyugodt személy, akire mindig lehet számítani!

Lila
A lila a művészet, a misztikusság, a kreativitás jelképe. Lakásdekorációnál figyeljünk oda a lila árnyalataira, a sötétlila szűkíti a teret, ezt a színt általában dísztermeknél, lányszobáknál szokták használni. Nagyon mutatós és egyedi. E szín kedvelői általában művészlelkek, optimisták és kreatívak, ugyanakkor akadhatnak problémáik az alvással.

Fehér
A fehér a tisztaság és a szűziesség, ártatlanság jelképe. A gyógyításban is nagy szerepe van a fehér fénynek. A lakásokat általában erre a színre festik, ami egy kicsit kórházi hangulatot is eredményezhet. Fehér falakat akkor használjunk, ha mellé szeretnénk valami színeset is tenni a szobába, ilyenkor segít, hogy ne legyen túl csicsás az összhatás. Amennyiben kis helységet szeretnél berendezni ez a szín tökéletes választás, hiszen tágítja a teret. A fehér színt kedvelők tisztességes, megbízható, érzékeny emberek.

Szürke
Ez a szín melankóliát, depressziót, unalmat, egyhangúságot jelképez. Ezzel nem értünk teljesen egyet, a szürke szín az öltözködésben nagyon jó szín lehet, amennyiben több színt szeretnénk kombinálni egymással. Mivel nem számít jelentős színnek ezért remekül alkalmazható extrém színek kompenzálásaképpen. A lakásban ezt a színt csak valamelyik másik színnel alkalmazzuk, például a vörössel.

Fekete
A legtöbb kultúrában a fekete a gyász, a halál színe, de természetesen nemcsak ezekkel lehet összekötni. Lehet még az elegancia, a méltóság, a formalitás, a szigor jele is. A fekete színnel vigyázni kell lakásunk berendezésekor. A túl sok fekete mélyíti a depressziót és bénultságot eredményez, valamint borzasztóan szűkíti a teret. Ezzel szemben segít elmerülni önmagunkban, koncentrálni a belsőnkre. A fekete jelenthet még tagadást, illetve lázadást, nem véletlen néhány fiatal ruhaviselete.  Ugyanakkor ez a szín jelképezi a világegyetemet, a káoszt, az ismeretlent, a félelmet.

 

 

 

 

Hozzászólások

Pin It on Pinterest