… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Így spórolj nyáron az energiával!- 5 egyszerű költségcsökkentő tipp

Így spórolj nyáron az energiával!- 5 egyszerű költségcsökkentő tipp

Néhány egyszerű trükkel akár ezreket is spórolhatsz havonta a számláidon, miközben óvod környezeted! Íme a leghatékonyabb praktikák,melyekkel egyszerre lehetsz környezettudatos, és takarékos!

Cseréld le a hagyományos izzókat!
A hagyományos izzók több energiát fektetnek a melegítésbe, mint a világításba, cseréld le őket jó minőségű kompakt fénycsöves izzókra. Ezekkel nem csak a hőkibocsájtást csökkentheted, így pedig a forróságot a lakásban, de a CFL verziók akár 80%-al kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzólámpa.

Mosás hideg vízzel?
Amerikában és Japánban már régóta nagy divatnak számít hideg vízben mosni, az új hideg vizes mosógépek hatékonyan távolítják el még a makacs foltokat is. Így nem csak az energiafogyasztást csökkentheted, de ruháidat is megkímélheted. Kedvenc darabjaid kevésbé fognak kinyúlni, vagy megfakulni. Bár egyes foltok meleg vizet követelnek, a legtöbb ruhaneműt hideg vízzel is tisztává varázsolhatod! Az energiamegtakarításhoz ma már hideg vizes mosógépek is rendelkezésre állnak, az új gépek a régi változatokkal szemben, akár 60%-al kevesebb áramot fogyasztanak, így a régi mosógépet igyekezz lecserélni! Ugyanez vonatkozik a hűtőgépekre is!

Használd a ventilátort okosan!
Hogy növeld a ventilátor teljesítményét, tedd ki ablakba. Zárd be a mellette lévő ablakokat, és nyisd ki őket a ház másik oldalán, hogy megakadályozd a meleg levegő visszaáramlását a szobába.  A szerkezet elé akár megfagyott hideg vizes palackot is helyezhetsz, így ugyanis hatékonyabban hűti a ventilátor a levegőt.

Fontolj meg alternatív módszereket a főzéshez!
Ahelyett, hogy mindennap a konyhában a sütőt és a tűzhelyet használod, fontold meg a mikrohullámú sütő használatát, és a kinti grillezést alkalmanként. A tűzhely felmelegítése nem csak rengeteg energiát vesz el, de még a lakást is felforrósítja, ami miatt a légkondicionálónak keményebben kell dolgoznia. Ha mégis használnod kell a sütőt, a reggeli órákban fogj neki, amikor alacsonyabb a hőmérséklet, és nincs szükség a légkondicionálóra. Figyelj arra, hogy főzésnél a főzőlap mérete megegyezzen az edényével, ha ugyanis az edény túl kicsi, úgy értelmetlenül fogyasztod az energiát, ha pedig nagy, akkor az étel főzése tart a kelleténél tovább.

Mosogass éjszaka!
Az olyan készülékeket, melyek jelentős hőt bocsájtanak ki, mint a mosogatógép, vagy a szárító, lehetőleg éjjel kapcsold be, mikor hűvösebb az idő. Így a légkondicionálónak nem kell olyan erősen dolgoznia, hogy lehűtse a hőmérsékletet, és feldolgozza a nedvességet. A mosogatógépet mindig pakold tele mielőtt elindítod, és tisztítsd meg rendszeresen a vízmelegítőket a vízkőtől. Emellett lehetőség szerint kapcsold ki a szárítót és hagyd megszáradni a tányérokat a levegőn.

Vegyél hővisszaverő ablakfóliát légkondi helyett!
A hővisszaverő fóliák nagyszerű megoldást jelenthetnek nyáron, ha egy kicsit spórolnál a számlákon, illetve ha nem birod a légkondit. Amellett, hogy enyhén árnyékolnak, nyáron kinn tartják a meleget, télen pedig nem engedik be a hideget.

Olvaszd le rendszeresen a hűtőt!
A hűtő a lakás legkritikusabb pontja energiafelhasználás szempontjából, éppen ezért fontos, hogy megfelelően kezeld. Lehetőleg minél kevesebbszer nyitogasd, és ne tartsd nyitva túl sokáig. Mindi pakold tele, így az ételek nem melegszenek fel túl gyorsan, valamint rendszeresen olvaszd le, ugyanis néhány milliméter vastag jégréteg már rontja a hűtés hatékonyságát, és jóval megnöveli az energiafogyasztást.

Hozzászólások

Pin It on Pinterest