Az angol karácsonyra jellemző, hogy olyan finomságokat készítenek a családok, melyek számunkra igencsak megdöbbentőek, és sehogy se férnek bele a megszokott ünnepi menübe. A hagyományos Christmas Puddingot a XV. század óta készítik, főként az angolszász területen örvend nagy népszerűségnek. Az évszázadok során folyamatosan változott a recept. Idén karácsonykor hagyj fel a kételyekkel, és próbáld ki ezt az íncsiklandozó desszertet!
Különös, de igaz, kezdetben a karácsonyi puding előétel volt, mely bárányból, fácánból, marhából és ürüből állt össze. Azóta szerencsére a recept teljesen megváltozott a húst felváltották a gyümölcsök, az alma, a fahéj, a cukor, és a narancs. Az angolok hagyományosan öt héttel karácsony előtt készítik, a tradíció szerint az alapot a család minden tagja csukott szemmel megkeveri, miközben kíván valamit. A szokáshoz tartozik a puding flambírozása rummal, brandy-vel, és whiskey-vel.
Hozzávalók
-½ csésze apróra vágott aszalt szilva
-½ csésze apróra vágott dió
-1 narancs leve és héja
-1/3 csésze brandy
-2 tojás
-2/3 csésze sűrített tejszín
-1 csésze barna cukor
-1 csésze sima liszt
-1 és fél teáskanál fahéj
-½ teáskanál szerecsendió
-½ teáskanál szódabikarbóna
-20 dkg mazsola
Elkészítés
Zsírpapírral béleld ki a tál alját, majd vajazd ki a tálat a papírral együtt. Habverővel dolgozd össze a tojást, a tejszínt és a cukrot. Keverd jól össze egy másik tálban a gyümölcsöket, a diót, a narancslét, és a héját, valamint a brandy-t. Szórd rá a lisztet, a fűszereket, és a szódabikarbónát a gyümölcsökre, majd a gyümölcsös masszát dolgozd el a tojásos keverékben. A massza legyen lágy morzsás állagú. Fedd le a tálat egy vajazott zsírpapírral és fóliával, ezután pedig helyezd a tálat gőzölőedénybe, és lassú tűzön, forró víz fölött gőzöld 6 órán keresztül. Ha megfőtt a puding, vedd le a papírokat és fordítsd rá egy tányérra. Hagyd hűlni egy órán át, és tekerd fóliába, végül tedd be a hűtőszekrénybe. A pudingot tálald fagylalttal, vagy sziruppal, vagy vanília szósszal.