… ami az élethez kell!

Kezdőoldal Kiemelt Hol kezdődik a munkamánia?- A függőség 4 biztos jele

Hol kezdődik a munkamánia?- A függőség 4 biztos jele

A magánélet folytonos háttérbeszorítását, és a pár órás alvásokat a szervezet keményen megtorolja. A munkamánia napjainkban igazi népbetegségnek számít, a 21. század terméke, mely egyre több embert fenyeget! Fontos, hogy a problémát időben felismerjük, íme a 4 legbiztosabb jele a betegségnek!

Folyamatosan, még a szabadidődben is csak a szakmai feladatokon jár az eszed? Jobban aggódsz azért mit gondol a főnököd, mint a családod? Ha ismerős számodra ezek a kérdések, elképzelhető, hogy te is a 21. század divatos betegségében szenvedsz.

Betegség vagy erény?
A mai rohanó világban normális, hogy az ember sokat dolgozik, de létezik egy vékony határvonal a kemény munka, és a munkamánia között. Igazából a legtöbb szenvedélybetegség közül ezt a függőséget a legnehezebb behatárolni, mivel egy olyan kultúrában élünk ahol a munkamániást megjutalmazzák. „A függőség trükkös, mivel társadalmilag elfogadott, sőt ünnepelt betegség.”- mondta a szakértő. Persze csak azért mert jól tejesít valaki, és vannak túlhajszolt időszakok az életében még nem lesz pszichés beteg, a gond akkor kezdődik, ha a munka mellett nem tudsz elengedni, a munka nélkül töltött szabadidő pedig bűntudatot okoz. Emellett a függőségnek szorongás és depresszió a következménye, a beteg a munkát egy idő után egyáltalán nem élvezi, mivel folyamatosan azt érzi, hogy soha sem elég jó abban, amit csinál, és erős igénye van arra, hogy mindent kézben tartson, a feladatokat pedig nem szívesen ruházza át senkire.

A munkamánia jelei

A pihenés felesleges időpocsékolás
A munkamániás késő estig dolgozik, másnap pedig korán kezd. Az egyre gyülemlő alváshiány miatt nem tud koncentrálni a munkára, emiatt pedig ingerlékenység alakul ki nála. Mindez rossz memóriához vezet, olykor pedig elhízáshoz. A lazítást felesleges időtöltésnek tartja, éppen ezért nem, vagy csak keveset pihen, és akkor is a munkára gondol, ha éppen nem dolgozik, emellett pedig egy napot is képtelen eltölteni anélkül, hogy a telefonját, vagy a laptopját ne kapcsolná be.

Elhanyagolt kapcsolatok
A munkafüggő kevés időt tölt csak családjával, és a barátaival, az emberi kapcsolatait teljesen elhanyagolja. Nem érzi a kapcsolatokat fontosnak, szeret egyedül lenni, mert úgy jobban tud a feladatokra koncentrálni. Legtöbbször a különleges alkalmakat, születésnapokat, évfordulókat is elfelejti, és nagyon későn jár haza a munkából.

Túl sokat képzel magáról
Aki ilyen betegségben szenved azt gondolja, hogy mindent kézben tud egyedül tartani, és nincs szüksége más emberek segítségére. Soha nincs megelégedve beosztottjai munkájával, utálja a csapatmunkát, nem bízik kollégáiban, csak akkor biztos a dolgokban, ha maga végzi azt el.

Mindenki más lusta
A munkamániás nem tudja elfogadni azokat az embereket, akik nem ugyanazt a logikát követik mint ő. Lustának tartja kollégait, és utálja azokat, akik szívesen töltenek időt távol a munkától. Azt hiszi, hogy ezek az emberek nem értékelik úgy a feladatokat, mint ő.

És a megoldás?
Fontos, hogy ha észleled a kezdeti tüneteket, próbáld tudatosan alakítani az életed, és az idődet. Találkozz gyakrabban a barátaiddal, kapcsolódj ki, és keress valamilyen hobbit. Súlyosabb esetekben, a betegség felismerése esetén, ha nem segítenek ezek az apró megoldások, keress fel egy pszichológust!

Hozzászólások

Pin It on Pinterest